november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Aioli mártás

April 24, 2010  
kategória Alapételek, Nemzetközi, Receptek

Aioli mártásAz aioli mártás a provenszál konyha specialitása. A klasszikus verzió olívaolaj és fokhagyma keveréke, néhány csepp citrommal frissítve. A modern verzió valójában egy fokhagymás majonéz, azaz tojássárgájával (és sokszor mustárral) készül. Az aioli Katalónia egyik alapmártása is, spanyol neve allioli, manapság úgyszintén a majonézes verziója a legelterjedtebb..

Klasszikus aioli recept

  • Hozzávalók:  1 csésze olívaolaj, 1 tk durva tengeri só, ¼ csésze aprított fokhagyma
  • Elkészítés: 2 ek olajat, a sót és fokhagymát botturmixszal pépessé eldolgozzuk. Áttesszük egy mozsárba, majd lassan, kiskanalanként beledolgozzuk az olajat.

Tippek

  • Elkészíthető robotgép nélkül is, csupán a mozsárban.
  • Ízesíthetjük néhány csepp citromlével.
  • A fokhagymás olajat tároljuk hűtőszekrényben – soha ne szobahőmérsékleten! Továbbá használjuk fel minél hamarabb (az olajban tárolt nyers fokhagyma botulizmust okozhat).

Fokhagymás majonéz recept

  • Fokhagymás majonézHozzávalók: 6-8 gerezd fokhagyma, 2 tojássárgája, 1tk Dijoni mustár (opcionális), 3 dl (vagy 1 csésze) olívaolaj, tengeri só, bors (kb fél-fél tk), citrom frissen préselt leve
  • Elkészítés:  mozsárban a fokhagymát, sót  és borsot pépessé törjük, majd a pasztához adjuk a mustárral elkevert tojássárgákat. Elkeverjük, majd az olívaolajat fokozatosan, először cseppenként, majd kanalanként hozzákeverjük. A végén citromlével ízesítjük.

Tippek

  • Az olívaolaj íze sokak számára túl domináló – ezért elkészíthető fele-fele arányban semleges növényi olajjal is.
  • Diétásabb az, ha csupán 1 tojássárgáját alkalmazunk.
  • Ha túl sűrű a mártás, adhatunk hozzá kevés vizet vagy több citromlevet.
  • Bár az aioli lényege a fokhagyma, természetesen kevesebb fokhagymával is elkészíthető – vagy  készítsük el héjában sült fokhagymával (sütés után a megpucolt fokhagymákat törjük pépessé)! Ennek a verziónak enyhébb az íze.
  • A mártás gyorsabban elkészíthető elektromos robotgéppel.
  • Ha a majonéz szétválik – megmenthető (és ez meg is előzhető!). Lásd majonéz tippek>>
  • A mártást kombinálhatjuk joghurttal, tejföllel – ez ideális mártogatós vagy szósz lehet.

Felhasználási  tippek

  • A szószt a franciák párolt zöldségek, krumplisaláták, sült halak tálalásához szokták alkalmazni, továbbá a klasszikus fruits de mer  (tenger gyümölcsei jégen) tálalásához. Ideális grillezett ételek kísérőjeként is.
  • Az allioli Spanyolországban egyik legnépszerűbb tapas mártogatós.
  • Vigyázzunk arra, hogy kiváló minőségű tojást alkalmazzunk! Terhes és szoptatós anyukák kerüljék a nyers tojásos verziót, természetesen a tojásra allergiások is. Tojás tippek>>
  • A nyers fokhagymával is vigyázzunk –  lehetőleg vágjuk ki a közepéből a csírát, így könnyebben emészthető.
  • Az aioli mártás (fokhagymás majonéz) ideális mártogatósként, felhasználhatjuk salátaöntetekhez is  – pl szardellával dúsítva cézár saláta öntetet kapunk. Majonézes saláta>>

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .