január 23., kedd : Rajmund & Zelma

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Alaplevesek

September 21, 2008  
kategória Alapételek, Egészséges, Főzőiskola, Receptek

AlaplevesekAz alaplevesek, mint a nevük is sejteti, olyan levesek, amelyeket más ételekhez (levesekhez, mártásokhoz, szószokhoz) használunk. Négy alapleves létezik, csirke, hal, zöldség és marhahús (vagy csont) leves. Ezek manapság könnyen beszerezhetők leveskocka, szárított por vagy fagyasztott formában, de természetesen a házilag készített verzióknál nincs finomabb. Továbbá így kontrolálni tudjuk a só és zsírtartalmukat, valamint a zöldségek, húsok minőségét is.

Az alaplevesek elkészítése egyszerű, bár egy-két óráig rotyogtatni kell lassú lángon, de ez idő alatt nem kell velük foglalkozni, hanem lehet mással foglalkozni. A levesekből érdemes sokat készíteni, majd leszűrés és kihűlés után, negyed literes műanyag dobozokban (vagy jó zárható zacskókban) lefagyasztani.

A kész leveseket vagy szűrjük le, vagy turmixoljuk össze a zöldségekkel, húsdarabokkal stb – az utóbbi egy sűrűbb alapleves lesz, amely töményebb szószokhoz, főzelékekhez alkalmasabb. A hígabb, átlátszó változatot használjuk egyéb levesek készítéséhez.

Persze nem muszáj külön alaplevest főzni. Maradék zöldséglevest, húslevest is alkalmazhatunk – szűrjük le, vagy turmixoljuk össze, és máris van alaplevesünk. Hasonlóképpen tömény paradicsom krémlevest is lehet alkalmazni paradicsompüré helyett – amit felhasználhatunk paradicsomos szószokhoz.

Íme az alaplevesek receptje:

Zöldségleves

 • Hozzávalók: 1 vöröshagyma, 1 póréhagyma, 2 sárgarépa, 2 zellerszár, 1 babérlevél, 1csokor zöldfűszer, só, bors.
 • Elkészítés: Aprítsuk fel a zöldségeket és 1 liter vízben forraljuk fel, majd fedő alatt főzzük tovább 30-45 percig. A babérlevelet és zöldfűszer csokrot dobjuk ki majd turmixoljuk össze vagy szűrjük le a levest.
 • Tipp: Egyéb zöldségeket is lehet hozzáadni: pl zöldborsó, brokkoli, gomba, édeskömény, paradicsom
 • Variáció: úgy is lehet készíteni, hogy a hagymát és vöröshagymát olajban üvegesre dinszteljük, felöntjük vízzel, és hozzáadjuk a többi zöldségeket.

Csirkeleves

 • Hozzávalók: 1teljes csirke comb (vagy csontos csirke darabok), 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 zellerszár, 1 babérlevél, só, bors.
 • Elkészítés: 1 liter vízben forraljuk fel a húst, a habot szűrjük le, adjuk hozzá a többi majd fedő alatt főzzük tovább egy-két órán át. A babérlevelet és a csontokat dobjuk ki majd turmixoljuk össze, vagy szűrjük át a levest.
 • Variációk: adhatunk hozzá egyéb zöldségeket, zöldfűszereket is (pl kakukkfű, petrezselyemzöld)

Halleves

 • Hozzávalók: Fél kg halcsontok,1 sárgarépa apróra vágva, 1 vöröshagyma, 2 zellerszár, 1 babérlevél, fél citrom  karikákra vágva, 1L víz, 1 kis pohár fehérbor, só, bors, zöldfűszercsokor.
 • Elkészítés: A vízben forraljuk fel a hozzávalókat, a keletkezett habot szűrővel távolítsuk el, majd takarék lángon, fedő alatt 30 percig főzzük tovább.
 • Tipp: Ezt a levest feltétlenül szűrjük le, mert sok az apró szálka benne.

Marhahús leves

 • Hozzávalók: Fél kg csont,  25 dkg csontos hús,  2 szegfűszeg, 1 vöröshagyma, 1 zellerszár, zöldfűszer csokor, só, bors, 1.5 liter víz
 • Elkészítés: A vízben forraljuk fel a húst és csontokat, a habot szűrjük le. A szegfűszegeket nyomjuk bele a hagymába, majd adjuk a leveshez a többi zöldséggel. Fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 2-3 órán át rotyogtassuk. Vegyük ki a húst, és főzzük tovább még egy órán át. Szűrjük le, majd turmixoljuk össze a hússal (opcionális).

Zöldfűszer csokor

A klasszikus zöldfűszer csokor (más néven bouquet garni) a következő zöldfűszerekből áll: 1 babérlevél, 3 szál petrezselyem zöld, 3 szál kakukkfű – de egyéb zöldfűszert is lehet alkalmazni. A fűszerekből egy csokrot készítünk, majd egy cérnával elkötjük – vagy felaprítjuk őket, és egy darab muszlinba, hálóba, filterbe csomagoljuk. Főzés után a fűszer csokrot kidobjuk.

Ázsiai receptek sokszor írnak elő alapleveseket, azonban az ázsiai alaplevesek másképp készülnek. Ezek macerásabbak, de lehet úgyis egy kicsit csalni, hogy a fenti alapleveseket felhasználás előtt kiegészítjük egy kis gyömbérrel és fokhagymával.

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .