november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Alkoholmentes koktélok

September 11, 2008  
kategória Italok, Receptek

Alkoholmentes koktélokA szituáció ismerős lehet: buli vagy más alkalom van, de valakinek vezetni kell, esetleg gyógyszert szed, kisbabát vár, vagy kiskorú, vagy már többet ivott a kelleténél például egy meleg nyári napon, vagy antialkoholista. Ha ezen esetek bármelyike áll fenn, még nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk ízletes és szemet gyönyörködtető koktélok élvezetéről, hiszen ezen és hasonló szituációkban a legideálisabb alkoholmentes koktél készítése és fogyasztása..

Legyen az buli, vagy nyári grill parti, happy hour, vagy egy kellemes vacsora családi körben. Ilyen alkalmakkor szívesen fogyasztunk, vagy kínálunk vendégeknek koktélokat. Különösen nyáron iszunk szívesen valami hideget-gyümölcsöset, ami frissít és hűsít is egyben. Ugyanakkor elsősorban nyáron, de más alkalmakkor is ügyelni kell arra, hogy ne vigyük túlzásba koktélok fogyasztását, hiszen amennyire ártalmatlannak tűnnek, legalább annyira tudnak hatni, méghozzá hirtelen, nem is beszélve a kalóriákról. Ezért nem árt, ha magunk és vendégeink érdekében is felkészülünk némi ismerettel alkoholmentes koktélok témában. Az alkoholmentes koktélok előnye, hogy nap szinte bármely szakában, szinte korlátlan mennyiségben is fogyaszthatjuk őket. Lehetnek buli állandó kísérői, vagy akár aperitif is egy ünnepi ebéd vagy vacsora előtt. Sőt, lévén, hogy alapvetően gyümölcsből és szirupokból készül, akár egy gyerekzsúrt is feldobhatunk a színpompás finomságokkal.

  • Alkoholmentes koktélok készítéséhez szükségünk van a szokásos koktél kellékekre, továbbá megfelelő alapanyagokra. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy a megfelelő pohárban, és kellő díszítéssel tálaljuk a finom italokat, hiszen ez is a koktél élmény elengedhetetlen része. Díszítés lehet egy szelet a koktélhoz passzoló gyümölcs, koktélcseresznye, egy mini gyümölcsnyárs, színes szívószál, cukorperem, gyerekeknek akár színes tortadrazsévalkészített cukorperem. Koktél kisokos>>
  • Ami az alapanyagokat illeti, a poharakba kerülhet minden, ami épp szezonális gyümölcs, de akár trópusi klasszikusok is, elsősorban lé formájában. Ezeket elkeverhetjük üdítőkkel, ásványvízzel, teával, szirupokkal. De akár tejjel is készíthetünk koktélokat. A gyümölcsök és a tej természetesen kombinálhatok is. Smoothie receptek>>
  • Az alkoholmentes koktél további előnye, hogy kifejezetten egészséges változatban is elkészíthető, azaz cukor nélkül, sok gyümölccsel, friss gyümölcslével, teával, és mégis ízletes! A gyümölcslevek nagyon fontosak a koktélok készítéséhez, ezért jó minőségűt használjunk! Természetesen zöldség alapú alkoholmentes koktélok is léteznek. Méregtelenítő italok>>
  • Szirupok fontos alapanyagok a koktélozáshoz. A leggyakrabban a cukorszirupot használjuk. Előnye, hogy gyorsan feloldódik, és jól elvegyül a többi alapanyaggal. Megvásárolhatjuk készen, de házilagos elkészítése is nagyon egyszerű: 1/2 kg cukrot ½ l vízzel egy edényben kevergetve felmelegítünk, amíg a cukor elolvad és a szirup átlátszóvá válik. Ezt követően még kb. 3-5 percig kevergetjük és főzzük (minél tovább főzzük, annál sűrűbb lesz). Ezután lehűtjük és üvegbe töltjük. Egy ilyen üveg szirup mindig kéznél lehet a házi bárszekrényben is, és azonnal felhasználható. A szirupoknak léteznek ízesített változatai is, pl. bodzaszirup (szörp), málnaszirup vagy vaníliaszirup. Ezeket is fel tudjuk használni koktélok készítésénél.
  • Ötletes jégkockával feldobhatjuk az alkoholmentes koktélokat. Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy hagyományos jégkockatartóba nem tiszta vizet öntünk, hanem mondjuk gyümölcslevet, vagy színes szirupot, vagy a vízbe egy-egy szem gyümölcsöt, esetleg menta levelet, vagy koktélcseresznyét teszünk. Ilyen jégkockával mind koktél sikert arat!
  • Alkoholmentes alapanyagok sora azonban itt még nem ér véget, hiszen használunk koktélok készítéséhez limonádét, kávét, tojást, fagylaltot, cukrot is.

Néhány kedvcsináló alkoholmentes koktél recept (1 italhoz):

  • Virgin mojito: 5 mentalevél, 1 zöldcitrom, 1 tk (nád/barna)cukor, gyömbér. A nyolcadokra vágott zöldcitromot és a cukrot összenyomjuk, ezután hozzáadjuk a mentaleveleket, ezeket is belepréseljük a citromlébe (elég az aromája, a leveleket nem kell apróra tépni). Jégkockát adunk hozzá és gyömbérrel felöntjük.
  • Eprecske: 6 db eper, néhány csepp zöldcitrom, 2 cl bodzaszirup, 6 cl kefír, jégkocka. Az egészet elektromos mixerben elkeverjük, szívószállal tálaljuk.
  • Trópusi sztár: 6 cl narancslé gyümölcshússal, 6 cl maracuja nektár, 6 cl ananászlé, jégkocka. A hozzávalókat shakerben jól összerázzuk, long drink pohárba jégkockákra töltjük, koktélcseresznyével díszítjük.
  • Pink “Gin” – 50dkg rebarbara feldarabolva, 2 zöldcitrom reszelt héja és kicsavart leve, 1ek tört boróka, 85gr cukor. Főzzük fel a hozzávalókat 6ek vízzel 8 percig, amíg a rebarbara megpuhul. Robot géppel turmixoljuk össze, majd egy szűrön nyomjuk át. Amikor kihűlt, fogyasszuk szódavízzel (fele-fele arányban), vagy limonádéval. Díszítsük zölcitrom karikával.
  • Sorbet-fizz –  2ek barnacukor, 1 ek citromlé, fél ananász megpucolva, 1dl citrom sorbet, ginger ale, 1 tk reszelt gyömbér. A cukrot keverjük el a citromlével. Az ananászt és a gyömbért turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a sorbetet. A cukros szirupot öntsük át  4 pohárba, öntsük rá a sorbet-s turmixot, majd a ginger ale-t. Díszítsük ananász szeletekkel.
  • Józan –  1cl gránátalma szirup, 1cl citrom szirup, 5cl tonic. A hozzávalókat shakerben jól összerázzuk, áttöltjük egy pohárba, majd szénsavas ásványvízzel felöntjük
  • Anita – 2.5cl narancslé, 2.5cl citromlé, 3 csepp Angostura bitters – összerázzuk, áttöltjük egy pohárba, majd felöntjük szénsavas ásványvízzel.

Tippek

  • Az alapanyagokat egy shakerben könnyen összemixelhetjük, kevesebb a mosogatnivaló.
  • Zöldcitrom, citrom, vagy zöldfűszerek aromája jobban érvényesül, ha ezeket a koktél elkészítése előtt egy fából készült préselővel (esetleg fakanál nyéllel) megdolgozzuk.
  • A koktélokhoz szükséges friss gyümölcspürét egy elektromos mixerben egyszerűen előállíthatjuk. Ehhez egyben jégkockát is adhatunk, nem kell nekünk zúzni.
  • A profik dolgozhatnak szemmértékkel, egyébként javasolt mérőpohár használata. Leggyakrabban 2 és 4 cl mennyiséget mérünk.
  • A jégkockát csak az utolsó pillanatban vegyük ki a hűtőszekrényből és adjuk a koktélhoz, hogy valóban hűtsön. Minden pohár italhoz külön jégkockákat használjunk! Jégkását készíthetünk elektromos mixerben, ice crusherben (jégdarálóban), de akár egy konyharuhába tekerve, sodrófával vagy klopfolóval megütögetve is.
  • Rázva vagy keverve, mindegy, használhatjuk a shakert mindkettő esetben. Rázásnál értelemszerűen kb. 10-20 másodpercig rázzuk a jól lezárt shakert az alapanyagokkal, míg keverésnél egy hosszú kanállal vagy fakanál nyelével 6-10 másodpercig erősen keverjük az italt. Mindkét esetre igaz, hogy leszűrve poharakba töltjük az alkoholmentes koktélt.

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .