január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Amarillisz

January 6, 2014  
kategória Dekoráció, Kreatívan, Otthon

AmarilliszElegáns és látványos virág az amarillisz, nem hiába nevezik a virágok dívájának. A téli időszakban mutatós és színpompás virágdekoráció lehet lakásunkban. A következő cikkben sok hasznos ápolási tippet és kreatív dekorációs ötletet is adunk ehhez a szépséghez virághoz..

Növény

Az amarillisz csodálatos és nagyméretű, száras tölcsérvirága hagymából nő ki. A színes szirmok hosszú, erős, hengeres száron pompáznak. Megfelelő ápolás mellett áttelelhető és a következő évben ismét virágba borul. A szirmok jellemzően piros színűek, de gyakori fehér, fehér-csíkos, rózsaszínű változat is. A megnevezése körül van ugyan némi kavarodás (az általunk amarilliszként ismert növény botanikai megnevezése hippeastrum), az amarillisz azonban tartja magát megnevezésként a virágkedvelők körében.

Ápolás és nevelés

Általában cserepes formában vásároljuk meg a virágot, de mi is nevelhetünk hagymából (esetleg előző évi hagymából). Saját nevelés esetén ültessük a hagymát november végén – december elején megfelelő méretű cserépedénybe, jó minőségű virágföldbe úgy, hogy kb. a hagyma felső egyharmada kilátszódjon a földből. Öntözés után meleg helyen tárolva hamar megjelennek az első hajtások. Ha a hajtások megjelentek és kb. 10 cm magasságot elérik, öntözzük a virágot rendszeresen (ha túl korán adunk a növénynek vizet, csak levelet hoz és nem virágot!). A téli virágzás után a szárat vágjuk le (levelek maradhatnak). A tavaszi és nyári növekedési szakaszban a keskeny levelek kapjanak elegendő vizet és tápanyagot, mert a levelek energiája a hagymába jut. A virágot ekkor akár a szabadba is kiültethetjük. Augusztusban csökkentsük az öntözést és táplálást, és szeptembertől teljesen szüneteltessük. Vágjuk le a száraz leveleket. Ezután sötét helyen mintegy 2 hónapig pihen a hagyma szárazon, mielőtt  – átültetés és megfelelő táplásás után – télen ismét újra virágba borul.

Dekorációs ötletek és tippek

  • Természetesen cserépben is gyönyörű látvány, de a hosszú száron pompázó virág magas és átlátszó vázában is tökéletesen mutat, akár magában vagy csokorban.
  • Az éles késsel levágott szár alját ragasszuk le átlátszó ragasztóval, így nem reped be és kunkorodik vissza, így vázában hosszabb ideig marad szép.
  • A cserepes amarilliszt mérsékelten öntözzük (alsó tányérba, ne a hagymát) és ne tároljuk túl meleg helyen (ideális 16-20 fok).
  • A skarlát vörös virágok sötét háttér előtt különösen szépen érvényesülnek a lakásban.
  • A nehéz szirmokat tartó üreges szárat érdemes lehet bambuszrúddal megtámasztani (rögzítsük a rúdhoz átlátszó ragasztóval). Ha mégis eltörne a szár, vágjuk le a virágokat és tegyük kicsi vázába vagy pohárba.
  • Dekorációs célra föld nélkül, magát a hagymás növényt betehetjük magas üvegpoharakba, öntsünk alá kevés vizet.
  • Több kisebb hagymát kompizícióként is összeültethetünk egy nagyobb tálban, más növényekkel kiegészítve.
  • Különösen a szomorkás téli hónapokba visz hangulatot ez a ragyogó színekben pompázó virág.

Kapcsolatos cikk:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .