december 09., péntek : Natália

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Amerikai palacsinta

Amerikai palacsintaAz amerikaiak kedvenc reggelije a palacsinta. Azonban az amerikai palacsinta eltér az európaitól – egyrészt kisebb, másrészt vastagabb – de ugyanolyan egyszerű az elkészítése. Az alábbi recept autentikus és klasszikus, éppen ezért amerikai mértékegységeket alkalmaz..

Az eredeti recept (amely valójában a skót palacsinta) 1tk cukrot is tartalmaz, de a modern változat kihagyja – egyrészt egészségesebb így a palacsinta, másrészt kevésbé ég oda.

Hozzávalók

  • 2 csésze liszt
  • 2.5 tk sütőpor
  • 1/2 tk só (opcionális)
  • 1 tojás felverve
  • 1.5 csésze tej
  • 2 ek  olvasztott vaj vagy margarin

Elkészítés

  1. Szitáljuk össze a lisztet, sót és sütőport, majd adjuk hozzá a tejet, tojást és a vajat.
  2. Vajazzuk meg egy kicsit a palacsinta sütőt, és egy kis merőkanál tésztát öntsünk a forró serpenyőbe. A palacsinta massza tészta elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben –  de a serpenyő mozgatásával segítsük a massza egyenletes eloszlását! A palacsinta átmérője legyen kb 10cm.
  3. Süssük mindkét oldalon kb 1-2 percig.
  4. A serpenyőt nem szükséges újra megvajazni.
  5. Hagyományosan vajjal és juharsziruppal tálaljuk, de mézzel vagy lekvárral is nagyon finom (ezt a palacsintát nem lehet feltekerni, hanem laposan kell enni, mint a blinit).

Tippek

  • Magas vérnyomásban szenvedők és egészséges életmód követői hagyják ki a sót! Vaj helyett lehet olajat is használni.
  • Mivel elég vastag a tészta, az amerikai palacsinta remek ünnepi motívumok készítésére – csupán helyezzünk (fém vagy szilikon) formákat a serpenyőbe, és öntsünk egy-két kanál tésztát a formákba – kb fél cm vastagságban. Amikor a tészta felső oldala már nem folyékony, óvatosan nyomjuk ki a formából, majd süssük át a túloldalon is.
  • A tésztához használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, kukorica, barnarizs, tönköly vagy hajdina lisztet is.
  • Mandulalisztből készített palacsinta a low-carb diétát követők számára ideális.
  • A tésztához adhatunk reszelt almát, mazsolát, reszelt citrom héjat, fahéjat, darált diót-mogyorót, és tálalhatatjuk csoki vagy mogyorókrémmel is. A skótok mazsaolával szokták készíteni, és reggeli vagy délutáni teájukhoz fogyasztják. Angol tea>>
  • Néhány szelet palacsintát gyorsan egyszerű süteménnyé, pl tortává varázsolhatunk  – a palacsinták közé tegyünk vékonyra vágott banán szeleteket, majd öntsük le mogyoró ill. csoki krémmel.
  • Az amerikai palacsinta az egyik klasszikus brunch étel.

Amerikai palacsinta verziók

A következő receptek az amerikai palacsinta koncepciója alapján készülnek:

Épp úgy, mint a magyar palacsintának, az amerikai palacsintának van sós változata is, de nem jellemző. Íme néhány érdekes verzió:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .