február 19., hétfõ : Zsuzsanna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Anyák napja

április 18, 2009  
kategória Család, Ünnepek

Anyák napjaMájus első vasárnapja az édesanyák napja. A nagyobb vagy felnőtt „gyerekek” általában virággal köszöntik az édesanyákat. Az óvodákban és iskolákban a kisebbek saját készítésű ajándékkal, vagy anyák napi fellépéssel készülnek. Az anyák napjának nem az ajándékozás a lényege, hanem a köszönet és kényeztetés. A gyerekek (és az édesapák) anyák napi készülődését minden édesanya garantáltan élvezettel és örömmel fogadja..

 Mivel készülhetünk? Például saját készítésű finom reggelivel, ebéddel, tortával, no és persze virággal, esetleg apró ajándékkal, vagy egy egész napos kényeztetéssel, érdekes programokkal. Az apukák fogjanak össze a kisebb gyerekekkel, a nagyobb gyerekek természetesen önállóan is a tettek mezejére léphetnek. Íme néhány ötlet:

Anyák napja vasárnapra esik. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy megszervezzünk az édesanyáknak egy olyan napot, amelyet (kivételesen) a saját vágyaiknak, elképzeléseiknek megfelelően tölthetnek el a családdal. Kezdődjön a nap esetleg egy anyák napi reggelivel, amit az édesanya természetesen az ágyban szervírozva kap meg.  Legyen a tálcán sok finomság, egy szál virág, esetleg a kedvenc újság. Ha pedig megette a reggelit, hagyjuk, hogy kivételesen még tovább is az ágyban maradjon, pihenjen, olvasson. Persze, ha jobban kedveli a család az asztal körül, ám legyen úgy. A lényeg, hogy finom étellel és itallal, szépen megterített asztallal készüljünk.

Mit tálaljunk? Italként legyen kávé vagy tea, szépítő és vitalizáló vitaminos turmix, vagy gyümölcsös lassi és ásványvíz. Étel lehet szendvicskrém friss péksüteménnyel, grapefruitos ráksaláta, omlett, de akár kaviár blinivel is (haladó hobbiszakács apukáknak való recept), édességként esetleg palacsinta.

Ha pedig a reggeli nem ideális időpont a köszöntésre, készüljünk egy egyszerű anyák napi ebéddel vagy vacsorával. Legyen az anyák napi menü csak egy egyszerű fogás, az elegendő és a konyhában kevésbé rutinos apukák is el tudják készíteni a gyerekek közreműködésével. Anyák napi receptek bejegyzésünkben kifejezetten olyan recepteket válogattunk össze, amelyek egyszerűen elkészíthetők kisebb és nagyobb gyerekek által (apai segítséggel vagy felügyelettel).
Ha ebéddel készül a család, legyen anyák napi édesség is. A gyerekek közreműködésével, édesapák irányításával, vagy nagyobb gyerekek által önállóan is könnyen elkészíthető receptekkel nincs lehetetlen!

Természetesen, anyák napi menünél is fontos a megfelelő dekoráció. Ha az ételeket (akár sós, akár édes) szív alakú elemekkel díszítjük, és az asztalt szépen megterítjük, a hatás tökéletes lesz. A gyerekek készíthetnek anyák napi üdvözlő kártyát, rajzokat, ezeket is fel lehet használni dekorációra, pl. alátétként.

Ha pedig aktív családi programot szeretnénk, és az idő is megfelelő, irány a természet! Szervezzünk meg egy kellemes tavaszi kirándulást, esetleg pikniket a szabadban. Egy éttermi vagy szállodai vasárnapi brunch szintén ideális program lehet az egész családnak.

A már felnőtt gyerekek egyéb alternatívák közül is válogathatnak: közös program szervezhető például az édesanyával egy day spaban, vagy együtt elmehetünk koncertre, színházba, esetleg moziba. 

Ilyen előkészületek mellett minden édesanya szíve repesni fog az örömtől!

Tipp: ha nincs idő, vagy mód a főzésre, lepjük meg az édesanyákat virággal, esetleg személyre szóló egyéb anyák napi ajándékkal.

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .