február 19., hétfõ : Zsuzsanna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Aprósütemények

november 12, 2008  
kategória Receptek, Sütemények

AprósüteményekFalatnyi finomságok, sokféle változatban, szebbnél-szebb kivitelben és mennyei illatokkal. Ki ne szeretné az aprósüteményeket? Szó szerint apró méretű sütemények, amelyeket morzsa és maszatolás nélkül bekapunk, és élvezünk. Igazi kis ékszerek, hiszen látványosak is, továbbá nemcsak fogyasztásuk, de elkészítésük is élvezet..

Aprósüteményt általában nagyobb ünnepi eseményekre, rendezvényekre készítünk. Mivel aprók, és rengeteg fajtájuk létezik, nem ritka, hogy a családokban akár 5-8 féle is készül belőlük az ünnepekre. Habcsók és puszedli, teasütemények, különböző ízesítésű tallérok és kekszek, ostyák, kétszersültek, darálós kekszek és formázott sütemények. Lehetnek édesek, de sósak is.

Ajánljuk készítésüket mindenkinek (megfelelő recepttel kezdőknek is), kifejezetten kreatív tevékenység, amely megörvendezteti a családot és a vendégeket is. Készíthetők bármikor, bármilyen célra, sokféle változatban. Ha pedig összefogunk családi vagy baráti körben, a sokféle változatból sokat meg is tudunk valósítani: süssünk együtt, és utána osszuk el a finom kekszeket, így mindenki élvezheti a munka gyümölcsét.

Az aprósütemények előnyei

 • Mindenféle alakban és méretben, változatos ízesítéssel elkészíthetők
 • Sosem lehet megunni, mindenki megtalálja benne a kedvencét
 • Néhány alapanyag szükséges a kekszekhez, amelyeket fűszerekkel, aszalt gyümölcsökkel, csokoládéval, kakaóval, alkohollal gazdagíthatunk és változatossá tehetünk, azaz ha van egy-két alapkeksz receptünk, számtalan alapkeksz variációt készíthetünk.
 • Néhány fajta kifejezetten egyszerűen elkészíthető, kezdőknek is ajánlható
 • Akár semmiféle konyhai felszerelésre sincs szükség ahhoz, hogy aprósüteményt készítsünk (kivéve mondjuk egy tál és kanál), de néhány fajtához már alapvető kellékek, konyhai eszközök szükségesek (lásd köv. bekezdés).
 • A legtöbb aprósütemény sütőben készül, de léteznek olajban sülő és sütést nem igénylők változatok is. Utóbbiakból is léteznek falatnyi kivitelűek, ezekről az “apró édességekről” édességek sütés nélkül című bejegyzésben írunk részletesen.
 • Az aprósütemények megfelelő dekorációval, ízesítéssel bármilyen ünnepi alkalomra is ideálisak.
 • Légmentesen záródó dobozban esetenként 2-4 hétig is eltarthatók, sőt le is fagyaszthatók.
 • A nemzetközi konyha kedvencei és jeles képviselői is megtalálhatók az aprósütemények között, pl. fahéjas keksz, makrón, amaretti, stb.
 • Családi, baráti körben akár ajándékként is adható egy doboz hézi készítésű aprósütemény.
 • Főszereplő lehet az aprósütemény kávézás és teázás keretében, de akár partikon is kínálhatjuk, hiszen kiadós.

Szükséges alapanyagok és eszközök

 • Alapanyagok: ha aprósütemények készítésére szánjuk el magunkat, szerelkezzünk fel alapanyagokkal. Ezen alapanyagok alapvetően tartós élelmiszerek, azaz kamrában, pincében hosszabb ideig is eltarthatók (a vaj lefagyasztható). A legfontosabbak és leggyakrabban használtak: liszt, tojás, vaj vagy margarin, cukor, só, méz, vaníliacukor, sütőpor, aromák, egész/darált csonthéjasok (mandula, dió, mogyoró), kakaópor, szárított/aszalt gyümölcsök (mazsola, sárgabarack, szilva, meggy, kókuszreszelék), mák, csokoládé, marcipán, vaníliarúd, citrom- és narancs(héj), fűszerek (őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió), lekvárok, dekorációs kellékek (drazsé, tortadara, gyöngyök), stb. Alapanyagok és tippek>>
 • Eszközök közül szükségünk van a következőkre: sütőlemez(ek), nyújtófa, nyújtódeszka, kiszúró (szaggató) formák, nyomózsák, szilikon ecset, keverő lapát vagy kanál, műanyag tálak, konyhai mérleg (esetleg precíziós mérleg), robotgép, kézi habverő, sütőpapír, mérőpohár, rács a sütemények kihűtéséhez, daráló, citromhéj reszelő, szita, stb. Hasznos konyhai eszöközök>>

Megjegyzés: ezen alapanyagok és eszközök nem mindegyike elengedhetetlenül fontos. Ha most ismerkedünk az aprósütemények világával, válasszuk ki a legalapvetőbbeket (nyilván sok már ott lapul a szekrényben, csak még sosem használtuk). Ebben segítségünkre lehet, ha először a recepteket választjuk ki, amelyek alapján összeírható, milyen eszközökre és alapanyagokra van szükség. Ha pedig beleszerettünk a házi készítésű finomságokba, idővel magunktól vagy ajándékként bővíthetjük a készletet. Ne feledjük továbbá, hogy a fenti konyhai eszközök, illetve alapanyagok más célokra és receptekhez is felhasználhatók, így beszerzésük amúgy is indokolt lehet.

Aprósütemények sorozatunk további bejegyzéseiben a sütemények készítéséhez szükséges hasznos tippeket adunk, és bevált recepteket ajánlunk.

Aprósütemény tippek és receptek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .