augusztus 29., hétfő : Beatrix & Erna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Édesburgonya

október 11, 2008  
kategória Alapanyagok, Receptek

BatátaAz édesburgonya Dél-Amerikából származik, ahol már 5000 évvel ezelőtt is rendszeresen fogyasztották. Európa országai Kolombusznak köszönhetően ismerték meg ezt a gumós zöldséget, amit batátának  is neveznek. Manapság Kína a legnagyobb batátatermelő a világon, de egyéb Ázsiai és Afrikai országokban is az egyik legfontosabb alapzöldség lett. Az USA-ban is nagyon népszerű – az őszi zöldségek egyike, hagyományosan a Thanksgiving ételek fontos résztvevője. Hazánkban nem igazán elterjedt, bár lehet kapni az élelmiszerboltokban, legtöbb ember nem tudja, hogy miképp használja fel. Ehhez adunk tippeket és finom édesburgonya recepteket..

Növény

Az édesburgonya a szulákfélék (convolvulacea) családjába tartozik. Elég kényes zöldség, termesztése meleg hőmérsékletet és sok csapadékot is igényel, így leginkább a trópusi és szubtrópusi éghajlatot kedveli. Bár édes burgonyának is nevezik, nincs sok köze a burgonyafélékhez, azon kívül, hogy elsősorban a megvastagodott gyökereiért termesztik (Délkelet Ázsiában a leveleit és fogyasztják). Mivel a világ sok részén termelik, így több batáta fajta létezik – a húsa általában sárga, narancssárga, a héja lehet fehér, sárga, piros vagy barna. Alakja lehet gumós vagy hosszúkás is.

Tápértékek

A batáta az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező gumós zöldség, a szuperételek egyike. Magas szénhidrát, fehérje, A vitamin (béta-karotin), B-6 és C-vitamin tartalma miatt nagyon ajánlatos a rendszeres fogyasztása. Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, stabilizálja a vércukor szintet továbbá több rák ellen is megvédhet – különösen bél, gyomor és vese rákokat előzhet meg.  Különösen tanácsos gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küszködők és diabetikusok számára. A batáta glikémiás indexe alacsony.

Tárolása

Az édesburgonya hűvös, száraz és sötét helyen tárolandó (pl pincében, kamrában) – kb 10 napig így friss marad, de akár egy hónapig is elállhat a megfelelő környezetben.  Figyelem: hűtőszekrényben tárolva megcsontosodik a húsa, az íze pedig kissé kesernyéssé változik!

Felhasználási tippek

  • A legtöbb édesburgonya recept főtt vagy sült batátával dolgozik. Azonban az édes burgonyát lehet főzni, sütni, párolni vagy grillezni. Alkalmazhatjuk burgonya helyett – pl krumplipüré, sült krumpli vagy hajában sült krumpli helyett.
  • Bio batátát fogyasszuk héjával együtt – vágjuk fel hosszába, és grill alatt kb 5 percig mindkét oldalon barnítsuk meg. Nyáron a grillsütőn is gyorsan elkészíthető. Remek köretként.
  • A meghámozott batáta könnyen oxidálódik, ezért hámázás után tároljuk vízben.
  • Mivel az íze kissé édes, így ideális süteményekbe, édességekbe. Gyors desszertet készíthetünk pl ha pürézzük és elkeverjük banánnal, juharsziruppal, fahéjjal és dióval.
  • Sütőtököt is remekül helyettesíthet sok receptben.

Édesburgonya receptek

Az alábbi édesburgonya recept listát folyamatosan bővítjük:

Édesburgonya levesek

Falatok

Édesburgonya főételek

Édesburgonya köretek, saláták

Édesburgonya édességek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .