október 24., kedd : Salamon

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Berliner szelet

November 26, 2013  
kategória Egyszerű, Receptek, Sütemények

Berliner szeletA berliner szelet egy családi recept, más receptektől eltérően nem rácsos változat. A név eredetére nem sikerült fényt deríteni – Németországban a Berliner fánk sütemény – ennek ellenére egy nagyon finom, diós-lekváros süteményről van szó, amely egyszerűen elkészíthető..

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 12 + 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 6-8 ek lekvár
  • 12 dkg darált dió
  • sütéshez: vaj és liszt

Elkészítés:

  1. A tojásokat válasszuk ketté, a hozzávalókat mérjük ki.
  2. A sárgájákat keverjük habosra a puha vajjal és 12 dkg cukorral. A lisztet keverjük a sütőporral és adjuk a vajas krémhez. (Ez egy viszonylag sűrű állagú tésztát fog eredményezni, ez így rendben van).
  3. Egy téglalap alakú tepsit (35×20 cm) kenjünk ki vékonyan vajjal és szórjuk ki liszttel. Lapát segítségével simítsuk bele egyenletesen a tésztát. Erre kenjük a lekvárt, szintén egyenletesen elosztva.
  4. A fehérjéket verjük laza habbá, majd adagolva keverjük hozzá a cukrot. Verjük kemény habbá. Ha elkészült, forgassuk bele (már gép nélkül, csak kanállal) a darált diót. Ezt a diós fehérjét simítsuk szintén egyenletesen a lekvárra.
  5. Süssük a süteményt 175 fokos sütőben kb. 30 percig. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk hűlni szeletelés előtt. Szeleteljük téglalap alakúra.

Tippek:

  • Ízlés kérdése, de javasoljuk piros színű lekvárral (málna, ribizli) készíteni, de barack is megfelel.
  • A berliner szelet egyszerűen elkészíthető sütemény, ideális karácsonyi süteményként.

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .