szeptember 20., szerda : Friderika

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Borsópörkölt

September 30, 2008  
kategória Egészséges, Egyszerű, Gyerekeknek, Receptek

Zöldborsó-pörköltA zöldborsó pörkölt egy tipikus magyar étel, elsősorban gyerekek kedvence, mivel nagyon egészséges, felnőtteknek is ajánljuk pl. húsos pörkölt helyett. A borsópörkölt elkészítése roppant egyszerű, alkalmazhatunk mirelit vagy friss borsót is (bár borsó szezonban érdemes friss borsót felhasználni). A maradék lefagyasztható vagy felhasználható egyéb ételekhez ..

 Hozzávalók

  • Fél kiló zöldborsó
  • 1 vöröshagyma
  • 1 fokhagyma (préselve)
  • 1 tk piros paprika
  • 1-2 csipet cukor (opcionális)
  • 2k olaj
  • Víz
  • Só, bors

Elkészítés

  1. A hagymát nagyon pici darabokra aprítjuk. Olajban megpuhítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, 1-2 percig kevergetjük. 
  2. A zöldborsót hozzáadjuk, majd egy pici vízzel felengedjük, megszórjuk paprikával és a cukorral. Fedő alatt pároljuk.
  3. Nézzünk rá 5 perc múlva, és adjunk hozzá vizet, ha szükséges, de ne legyen túl híg. 15-20 percig főzzük, amíg a borsó megpuhul.
  4. Sózzuk, borsozzuk.

Tippek

  • Hagyományosan galuskával fogyasztjuk, de nagyon finom gnochhival, főtt krumplival vagy tésztával is (különösen kagylótésztával)!
  • Ha apró szemű cukorborsót használunk (ami édesebb), nincs szükség a cukorra.
  • Tejföllel vagy krémes joghurttal is tálalhatjuk.
  • Víz helyett, vagy vízzel kombinálva, vörösborral vagy alaplevessel is felönthetjük.
  • Maradék pörköltalapot is felhasználhatunk (pl csirkepaprikás maradék szaftját) – csupán főzzük bele a borsót.
  • Méregtelenítésre is alkalmas – fogyasszuk barnarizzsel.
  • A zöldborsó a gyerekek kedvence – így a borsópörköltet kimondottan ajánljuk számukra, de akár babaételként is (csupán turmixoljuk össze, ha szükséges)

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .