július 20., csütörtök : Éliás/Illés

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Burgonya tippek

October 29, 2008  
kategória Alapanyagok, Receptek

Krumpli-tippekLegismertebb és legkedveltebb zöldségünk a burgonya, vagy köznapi nevén a krumpli. Beszerzése, de adott esetben termesztése sem jelent gondot. Olcsó, kiadós, rengeteg variációban készíthetjük el, akár ízletes önálló ételként, vagy köretként. Íme sok-sok tipp és burgonya recept..

Eredete

Ez a Dél-Amerikából származó növény a világ legfontosabb zöldsége, és sokkal több puszta köretnél. Egészséges, tápláló és változatosan elkészíthető. Mára elmondhatjuk, hogy a vízben főtt sós krumpli ideje lejárt, és finomabbnál finomabb ételek készülnek burgonyával. (Ezzel együtt azonban megnőtt a szintén krumpliból készülő chips és gyorséttermi hasábburgonya fogyasztása is, amely sajnálatos módon főleg a gyermekek körében kedvelt.)

Élettani hatások

A burgonya egészséges és tápláló. Szénhidrát mellett tartalmaz értékes fehérjét és sokféle ásványi anyagot, vitaminokat. Jelentős kálium, kalcium és magnézium tartalma. A vitaminok közül C-vitamin, de a B vitamin csoportba tartozók is megtalálhatók benne. Méregtelenítő hatású. 100 gr burgonya 70 kalóriát tartalmaz. Ez a 100 gr burgonya egyben tartalmazza napi C-vitamin szükségletünk mintegy felét! A  héjában főtt krumpli glikémiás indexe közepes.

Vásárlás

A burgonya vásárlásánálügylejünk arra, hogy hibátlan legyen a héja, ne legyenek rajta zöld foltok és csírák. Lehetőleg egyfajtába tartozó krumpli legyen azonos méretű, így nem lesz gond a felhasználásnál a főzési/sütési időből. Az újburgonya főidénye áprilistól júniusig tart, júniustól a korai, majd augusztustól a középkorai, és szeptembertől a kései fajták idénye van. A burgonya gumója a talajban növekszik, ezért nem mindegy, hogy milyen talajba kerül, és hogyan termesztik. Amennyiben van rá mód, vásároljunk biogazdálkodásból származó burgonyát.

Fajták

A burgonyának talajtól, klímától és felhasználás céljától függően rengeteg (hivatalosan is több mint száz) fajtája létezik, újak nemesítése szinte folyamatos. Fajtákat illetően ma már az üzletekben, zöldségesnél is általában beszerezhetjük a megkülönböztetett fajtákat. Idény szerint létezik újkrumpli, illetve a középkorai és késői fajta. A főzési tulajdonságok szerint megkülönböztetve létezik nem szétfővő, keményre fővő, illetve lisztes, szétfővő fajta (ritkábban a közepesen szétfővő fajta is). Értelemszerűen a nem szétfővő fajta  (pl. Desiré) megőrzi szilárd állagát, ezért alkalmas leginkább sült vagy főtt krumpli, hasábburgonya, saláták, felfújt készítésére, míg a lisztes burgonya  (pl. Ella, Gülbaba) leginkább leves, krumplipüré, krokett, krumplis tészta készítésére. Saláta készítéséhez ezen felül gyakran használjuk az un. kiflikrumplit is. (Természetesen minden csoportosítás alól van kivétel, bizonyos fajta más célra is felhasználható, így el lehet tőle térni adott esetben. Néhány fajta, pl. Rózsa, mindkét célra alkalmas lehet). Ha nem vagyunk biztosak a burgonya fajtáját és felhasználását illetően, érdeklődjünk a zöldségesnél vagy eladónál. Ha a burgonya recept nem jelöli meg a használandó fajtát, az étel jellege alapján döntsük el, milyen burgonyát használunk. Vonatkozik ez a burgonya méretéte is, a kisebbek alkalmasak saláta, gratin készítésére, míg a nagyobbakat használjuk inkább püré, krémlevesek, hasábburgonya készítésénél. A különlegességek kedvelőinek ajánljuk az édes burgonya sorozatunkat!

Tárolás

A burgonya tárolása odafigyelést igényel. Óvjuk fagytól, melegtől, fénytől és nedvességtől, azaz sötét, szellős, száraz és hűvös helyen (pl. pincében, kosárban, 4-8 fokon) tároljuk, különben megráncosodik, puha lesz, és főként megjelennek rajta a mérgező solanint tartalmazó zöld foltok és csírák. Továbbá csak így maradnak meg benne az értékes tápanyagok és az íze. Elsősorban a késői (őszi) fajták alkalmasak hosszabb tárolásra, ezek héja ugyanis vastagabb. Lévén, hogy manapság a legtöbb lakásban a pincében történő tárolás, nem is beszélve a vermelésről, nem megoldott, leginkább frissen szerezzük be, mivel az adott feltételek nélkül csak korlátozott ideig tartható el. A csomagolásból (sajnos legtöbbször neylon) azonnal vegyük ki, válogassuk át, és tartsuk lehetőség szerint hűvös és sötét helyen kosárban. A kicsírázott burgonya megmenthető, ha a csírákat időben eltávolítjuk és a burgonyát mielőbb felhasználjuk. A terasszal legyünk óvatosak, fagypont alatti hőmérséklet már nem alkalmas. A már megtisztított burgonya fagyasztása sem javasolt, mert felengedés után színe barna lesz.

Felhasználás

Felhasználás előtt a krumplit mossuk meg – esetleg speciális krumplikefével – folyó hideg vízzel, csírát, esetleges zöld foltokat vágjuk le, és készítsük elő a recept szerint, hámozzuk, szeleteljük, kockázzuk. A felhasználási mód számtalan lehet. A legismertebb a sós burgonya, héjában főtt burgonya, burgonyapüré, sült krumpli, burgonya puffancs, resztelt krumpli, stb. Lásd burgonyás alapételek>>

Lehet a krumpli köret, főétel, de különböző formáiban egy egytálétel alkotórésze is. A burgonyából készül továbbá liszt, keményítő, tészta, kenyér, sőt szendvicskrém is. Az egyik legelső bébiétel, használhatjuk továbbá massza képzéséhez, levesek készítésénél, de sűrítésre is krémleveseknél és főzelékeknél. Néhány tipp a burgonya felhasználásához:

  • Legjobb héjában főzni, mert így megőrzi az értékes anyagokat, vitaminokat.
  • A héjától már megtisztított krumplit tároljuk vízben, mert elszíneződik. De ne sokáig, mert ezzel veszít a tápanyagokból. Ezért igyekezzünk inkább közvetlenül a főzés előtt, frissen megpucolni.
  • A héjat lehető legvékonyabban vágjuk le, erre a célra alkalmasabb egy krumpli- vagy zöldséghámozó, mert az ásványi anyagok és vitaminok közvetlenül a héj alatt találhatók.
  • Főzéshez annyi vizet használjunk, amennyi a krumplit épp ellepi. Ha a recept engedi, használjuk fel lehetőség szerint az értékes főzővizet is.
  • Az olajban sütni kívánt krumplit (darabokat vagy szeleteket) papírkéztörlővel töröljük szárazra.

Burgonya receptek

Az alábbi burgonya receptek listáját folyamatosan bővítjük:

Levesek-főzelékek

Saláták

Burgonyás köretek

Egytálételek – főételek

Egyéb

További alapanyagok és tippek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .