november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Chiliszósz

September 27, 2008  
kategória Alapanyagok, Alapételek, Nemzetközi, Parti, Receptek

Chili szószA chiliszósz az ázsiai konyhák egyik legfontosabb alapétele – éppen ezért több ezer recept létezik, nem beszélve arról, hogy minden ázsiai országnak van saját, nemzeti variációja. Élelmiszerboltokban már lehet kapni különböző chilis késztermékeket, de nincs finomabb a házias szószoknál, amelyek elkészítése valóban nem macerás, sőt, némelyik tuti gyors és egyszerű..

Továbbá a sajátkészítésű szószok egészségesebbek, hiszen nem tartalmaznak tartósítószereket vagy szintetikus szinezékeket és kontrolálni tudjuk a só-cukor tartalmukat is.

A chiliszószt általában mártogatósként használjuk vagy szószként sült húsok, halak mellé, de akár saláta öntetként vagy pácként is megfelelnek. Továbbá remek szósz szendvicsekhez, pizzához és parti falatokhoz is. Figyelem: a szószok pikánsak, ezért tartsuk távol gyerekektől! A maradékot jól záródó lekváros üvegben hűtőszekrényben korlátozott ideig tárolhatjuk.

 Íme néhány tuti finom recept:

Thai édes chiliszósz

Ez a klasszikus chilis szósz, amiket grillezett húsok, halak, rákok mellé tálalunk:

  • ChiliszoszHozzávalók: 6 piros chili,  2k aprított chili, 60ml ecet, 25 dkg cukor, 1tk só, 6 fokhagyma, 2 ek thai halszósz
  • Elkészítés: a chiliket magozzunk ki, majd áztassuk be 15 percig forró vízben. Robotgéppel dolgozzuk el a hozzávalókat (kivéve a halszószt), majd 15 percig közepes lángon, állandó keverés közben, főzzük fel sűrű sziruppá. Amikor kihűlt, keverjük bele a halszószt.
  • Tipp: befőzött verziója –thai chilis paradicsomlekvár>>

Thai mártogatós

Ezt a mártogatóst snack típusú ételekhez ajánljuk – pl burgonya szirom, tortilla chips, sós aprósütemények

  • Hozzávalók: 10dkg cukor, 60ml ecet, 1dl víz, 1ek thai halszósz, 1 aprított chili. Negyed uborka (aprítva) fél kis sárgarépa(aprítva), 1 ek pörkölt földimogyoró (aprítva)
  • Elkészítés: a cukrot, vizet, ecetet, halszószt és chilit főzzük  fel 5 percig, amíg egy szirupot kapunk. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a nagyon picire aprított uborka, répa és mogyoró darabokat (vagy dolgozzuk el egy kézi turmix-szal)
  • Gyors thai mártogatós: egy robotgéppel dolgozzunk el 4ek Thai halszószt, 1tk chiliport (vagy szárított chilit), 1 ek zöldcitromlevet, 4ek vizet, 1ek cukrot.

Vietnámi mártogatós

Ez a mártogatós roppant egyszerű és gyors:

  • Hozzávalók: 2ek halszósz, 2ek hideg víz, 2ek aprított koriander, 1tk aprított piros chili, 1ek barna cukor
  • Elkészítés: Keverjük el a hozzávalókat, majd tálaljuk.

Kínai mártogatós

Ezt a mártogatóst kínai ételekhez tálaljuk – nagyon finom!

  • Hozzávalók: 1ek reszelt gyömbér, 2tk cukor, 2.5dl szója szósz.
  • Elkészítés: Keverjük el a hozzávalókat majd tálaljuk
  • Tipp: pikánssá varázsolhatjuk1 zöldcitrom levével, 2 gerezd préselt fokhagymával és 2 kis chilivel (aprítva)

Thai  szósz

Ezzel a szósszal gyorsan tudunk ázsiai salátát készíteni. Csupán öntsünk le grillezett rák, hal vagy hús falatokat – tálaljuk salátalevélben (fingerfood-ként), vagy zöldsalátával. Fenséges!

  • Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma (préselt), 2 piros chili (magtalanítva és aprítva), 3 ázsiai citromfű (a fehér része aprítva), 1 salotta hagyma (aprítva), 1ek reszelt gyömbér, 3ek halszósz, 3ek cukor, 90ml zöldcitrom leve, 3ek koriander, őrölt bors
  • Elkészítés:robotgéppel dolgozzuk el pasztává a következő alapanyagokat: chili, fokhagyma, citromfű, gyömbér, salotta hagyma. Öntsük át egy tálba, adjuk hozzá a többi alapanyagot, keverjük el. Pácként is alkalmazhatjuk.
  • Tipp: több információt thai fűszerezésről a thai ételek cikkünkben lehet találni!

A chiliszószt ajánljuk mindenkinek, akik szeretik a pikáns ázsiai ételeket!

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .