december 13., szerda : Luca & Otília

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Chutney

Fűszeres lekvárA chutney az indiai konyha egyik alapétele, amit az angolok a gyarmatosítás során Európa- majd világszerte népszerűsítettek. Nem hiába lett közkedvelt, hiszen elkészítése egyszerű és változatos, felhasználása sokoldalú. A házilag készített chutney-nál pedig valóban nincs finomabb..

Eredete

A chutney voltaképpen egy darabos fűszeres lekvár, általában gyümölcs alapú, de sokszor zöldségeket is tartalmaz. Indiában még a mai napig minden étkezés előtt frissen készül, és nem tartalmaz tartósító közeget, mint az európai változata. Az angolok ecettel és citromlével kombinálták, ezáltal napokig, sőt hetekig fel lehetett használni.

Angol és indiai éttermekben, receptekben sokszor lehet találkozni a chutney, relish és pickle szavakkal, amelyek sokszor ugyanarra az ételre vonatkoznak. Mi a különbség közöttük? Sajnos nincs erre a kérdésre egyértelmű válasz – talán a következő magyarázat kissé világosabbá teszi a minimális eltérést közöttük:

  • Sok kulináris szakértő szerint a chutney mindig gyümölcsből készül, a relish zöldségekből. Mások szerint ez nem így van, mert Indiában népszerű a zöldséges chutney is – ez általában főzött étel, míg a gyümölcs alapú chutney nyers alapanyagokkal dolgozik (mint a dél-amerikai salsa).
  • A pickle viszont nyers, apróra vágott zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények olajjal ekevert sós vagy ecetes vízben való pácolása. Levegőmentesen tárolva a savas pác meggátolja a baktériumok elterjedését, míg az olaj tartósítószerként viselkedik.
  • A relish valójában a pickle befőzött változata.

Chutney készítése

Európában és Észak-Amerikában a chutney általában gyümölcs darabok, cukor, ecet keveréke, amit tűzhelyen lekvár-sűrűségre redukálunk, majd üvegekbe töltjük. Az eljárása valójában hasonlít a befőzéshez, de általában adunk hozzá sót, hagymát, fokhagymát, gyömbért, chilit és egyéb fűszereket is, azaz az eredmény nem egy tipikus lekvár hanem egy darabos édes-savanyú- fűszeres sűrű lekvár.

Felhasználás

Az indiai konyhában a chutney-t és a picklet-t általában indiai ételek mellé tálalják és előételként (mint a mártogatóst) poppadommal. Az angolok maradék hideg húsokkal és sajtokkal is fogyasztják, nyáron grillezett húsok mellé is. Továbbá felhasználhatók salátákban, szendvicsekben is, de akár parti falatok dekorációjaként is.

Tárolás

A chutney-t mindig  hűvös helyen vagy hűtőszekrényben tároljuk, lehetőleg légmenetesen zárható, sterilizált üvegben vagy agyagedényben – kerüljük a műanyag és fém palackokat (lásd egészséges konyha)!

Chutney receptek

Az alábbi chutney recept listában kipróbált és tuti finom chutney, pickle és relish recepteket gyűjtünk össze, a klasszikusoktól a különlegesekig.

Ázsiai chutney

Pikáns gyümölcs lekvárok

Hagymalekvárok

Pikáns lekvárok édességekhez

Pickle receptek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .