november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Citromos rizottó

June 30, 2009  
kategória Egyszerű, Receptek, Ünnepi

Citromos rizottóA citromos rizottó Dél-Olaszország egyik kedvenc nyári étele, nem csoda, hiszen szinte mindenki kertjében terem citrom! A rizottó frissessége remekül kiegészíthet nyárias ételeket, továbbá kombinálható sok-sok szezonális zöldséggel. Mi spárgával párosítottuk..

Hozzávalók

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kis kocka vaj
  • 1 vöröshagyma, aprítva
  • 35 dkg rizottó rizs
  • 2.5 dl fehér bor
  • 7.5 dl forró zöldségleves
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 5 dkg reszelt parmesan  sajt
  • Zöldség: 1 csomag spárga vagy zöldbab, zöldborsó

Elkészítés

  1. Az olajat és  a vajat egy  nehéz aljzatú lábasban felmelegítjük, majd alacsony hőmérsékleten  a hagymát üvegesre dinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a rizst, majd közepes hőmérsékleten 1-2 percig átsütjük. Leöntjük a borral, és kevergetjük, amíg a bor felszívódik.
  3. Utána merőkanalanként töltjük a zöldséglevest a rizshez – amikor tejberizsszerű az állaga, adjuk hozzá egyből a következő adag levest! Kevergessük szinte egyfolytában, különben leragad.
  4.  15-20 perc múlva kóstoljuk meg. Akkor jó, ha a rizs átfőtt, de még kissé harapós (al dente).
  5. Közben  a zöldséget gőz felett megpároljuk, majd egyből tegyük át jeges vízbe.
  6. Amikor a rizs elkészült, belekeverjük  a citromhéjat és levet, majd a reszelt sajtot, végül a párolt zöldséget. Fedő alatt 5 percig pihentetjük.
  7. Melegen tálaljuk.

Tippek

  • Fontos, hogy a leves forró legyen, a bor pedig langyos. A lábas  is fontos – ideális az öntött vas. Lásd rizottó tippek>>
  • Parmesan helyett alkalmazhatunk Grana Padano sajtot is.
  • Az olaszok a rizottót önmagában fogyasztják, általában a főétel előtt. Ezt a szokást nem muszáj betartanunk, nyugodtan tálalhatjuk köretként sült húsok, halak mellé – különösen passzol citromos sült csirkéhez vagy egyéb mediterrán jellegű grillezett ételekhez, de akár vegetáriánus főétel is lehet egy friss saláta kíséretében.
  • A fenti citrom rizottó  adag 4 főre elég –  a maradékot le lehet fagyasztani (a párolt zöldség nélkül)

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .