február 19., hétfõ : Zsuzsanna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Csirke receptek

március 9, 2009  
kategória Alapanyagok, Receptek

Csirke receptekCsirke receptek iránt nagy az érdeklődés. Ennek oka, hogy a csirke a leggyakrabban felhasznált, és legkedveltebb szárnyas, amelyet könnyen beszerezhetünk, változatosan készíthetünk el, és csirke darabok esetében gyorsan is.  Továbbá ízletes, fehérjében gazdag, viszonylag olcsó. Íme hasznos tippek a csirkéhez és bevált csirke receptek..

Csirkehús vásárlása

Csirke vásárlásánál fontos szempont, hogy mihez szeretnénk felhasználni. A csirkét általában egészben, vagy csak bizonyos részeit vásároljuk meg. Legegyszerűbb, ha konyhakész állapotban vásároljuk meg az egész csirkét, így nincs vele sok dolgunk (a csirke felbontása, darabolása ugyanis rutint és időt is igényel). Megmosni, szükség szerint állapotát ellenőrizni természetesen ebben az esetben is szükséges. Ha eleve darabban kívánjuk felhasználni, érdemes így is megvásárolni, csak a szükséges darabokat. Vásároljunk kizárólag friss árut, lehetőleg tanyasi minőségűt.

A csirke természetesen nem csak frissen, de mélyhűtőtt formában is beszerezhető. Ha pedig nagyobb adagot vásárolunk belőle, akár több egészet, vagy nagyobb mennyiségű combot, mellet, érdemes adagokban lefagyasztani, feliratozni, így mindig lesz kéznél.

Csirke darabok

Ha nem egészben, hanem darabolva vásároljuk meg a csirkét, szintén az elkészítendő étel és a pénztárcánk függvényében választhatunk a különböző csirkerészek között, így: mell, comb, szárny, far-hát, nyak, belsőségek.

Csirke felhasználása

A rántani való csirke, amely súlya kb. 80 dkg -1,2 kg között mozog, húsa zsenge, szinte zsírtalan. Grillezésre, sütésre, töltve érdemes felhasználni, gazdagon fűszerezve. A sütni való csirke, amely ennél nagyobb súlyú, már vékony zsírréteget is rejt a bőre alatt.  Alkalmas grillezésre, sütésre, töltésre, levesként is.

 • Egész csirke: készíthetünk belőle levest (ehhez nyugodtan vásárolhatunk nagyobb csirkét), sült, töltött vagy grillcsirkét. Egészben készítjük el, és közvetlenül tálalás előtt daraboljuk fel.
 • Csirkecomb: általában bőrösen használjuk fel, ízében erőteljesebb, mint a csirkemell. Alsó és felső combból áll, amelyet együtt, de külön-külön is felhasználhatunk. Kiválóan alkalmas sütésre, párolásra, de rántva is.
 • Csirkeszárny: a far-háthoz hasonlóan leginkább levesbe, vagy párolva használjuk fel, de sokan kedvelik rántva, illetve fűszeres csirkeszárnyként megsütve is.
 • Csirkemell: sovány, finom húsú, kiválóan alkalmas párolva, sütve, a bőre alá töltelék, vagy zöldfűszer is rakható. Filézett (azaz csont és bőr nélkül) változata kiválóan alkalmas gyors sütésre akár egészben, keresztben kettévágva, de csíkokra vágva is. A bőr és csont eltávolítása nem nehéz, otthon is könnyűszerrel elvégezhető, de megvásárolhatjuk már filézett formában is a csirkemellet. Gyorsan kiszáradhat, óvatosan süssük. Egyszerű csirkemell receptek>>
 • A konyhakész egész csirkéhez általában a belsőségeket is megkapjuk, becsomagolva. Ezeket felhasználhatjuk csirkeleves, alapleves, mártás készítésére, a májat például töltelékbe, paprikásba is tehetjük.

Csirke feldolgozási tippek:

 • Sütés előtt a megmosott és szárazra törölt egész vagy darabolt csirkét alaposan befűszerezzük, a fűszereket beledörzsöljük, esetleg bepácoljuk.
 • Sütés során locsoljuk meg az egész csirkét többször is saját levével, hogy ne száradjon ki.
 • Egészben sült csirke esetében a sütési idő vége előtt a bőrt megkenhetjük mézzel, sörrel, borral, így bőre ropogós lesz.
 • A megsült csirkét sütés után tekerjük alufóliába, és hagyjuk 15 percet pihenni már kikapcsolt sütőben.
 • Töltött csirke készítésénél ne töltsük meg a hasüreget púposra, mert a töltelék kifolyhat. A tölteléket tegyük kézzel vagy kanállal a hasüregbe, a nyílást varrjuk, vagy tűzzük össze hústűvel, fogpiszkálóval. A töltelék legyen fűszeres.
 • Az egészben sütni kívánt csirkét sütés előtt érdemes dresszírozni, azaz konyhai cérnával formára kötni. Ehhez kössük hátra és össze a szárnyakat, és kössük össze a combokat a has fölött.
 • Csirkét süthetünk fóliában is, ez megvédi a kiszáradástól.
 • A csirkét mindig teljesen át kell sütni, párolni. Nem lehet véres!
 • Párolással sokféle csirkeétel készíthető, amelyek egyben finom mártást is eredményezhetnek, gazdagíthatjuk továbbá zöldségekkel, hüvelyessel, stb.
 • A csirke maradék is változatosan felhasználható például salátához, szendvicsekhez, stb. Maradékok felhasználása>>

A csirkéből tehát sokféle csirke recept is készíthető, íme néhány példa. A csirke receptek listáját folyamatosan bővítjük:

Csirke receptek

További gyors és egyszerű húsok>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .