december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Csirkemell receptek

March 11, 2009  
kategória Alapanyagok, Receptek

Csirkemell receptekA csirke talán leggyakrabban felhasznált része a csirkemell. Érdemes belőle tartalékban is tartani a mélyhűtőben, mert változatos és ízletes csirkemell recepteket készíthetünk vele, felnőttek, de gyerek számára is. A főzni kívánt ételnek megfelelően előkészített hússal rövid idő alatt elkészülhet az ízletes étel. Éppen ezért soha nem lehet túl sok csirkemell receptet ismerni, mindig jól jöhet néhány újabb változat..

Csirkemell beszerzése

Csirkemellet vásárolhatunk frissen, de mélyhűtőtt változatban is.  Megvásárolhatjuk továbbá bőrös-csontos változatban, illetve filéként. Nagyobb mennyiségben beszerzett, vagy felesleges darabokat feliratozva, adagonként fagyasszuk le.

Csirkemell felhasználása

A csirkemell húsa nagyon ízletes és sovány is. A combbal szemben viszonylag neutrális ízű és valamelyest száraz, jól párosítható fűszerekkel.

  • A bőrös-csontos változatot párolásra, sütésre alkalmazhatjuk leginkább. A bőr nem engedi, hogy az egyébként száraz mellhús túlzottan kiszáradjon sütés során, továbbá felhasználható töltelék, zöldfűszerek elrejtésére is, ha a bőrt ujjainkkal óvatosan fellazítjuk. A bőr természetesen tálalás előtt ízlés szerint eltávolítható. A bőrös-csontos változat elkészítési ideje – lévén, hogy vastagabb, nehezebb – természetesen hosszabb, a filénél.
  • A már eleve csont és bőr nélkül, azaz filézett formában megvásárolt, vagy így előkészített mellet felhasználhatjuk egészben, keresztben kettészelve, esetleg vékonyra klopfolva, vagy hosszabb-rövidebb, vékonyabb-vastagabb csíkokra vágva.

A csirkemell esetében is igaz, hogy az elkészítendő étel határozza meg, milyen formában készítjük elő a húst, bár a változatok között nem mindig éles a határvonal (rántott csirkemell készíthető például bőrös-csontos, filé, vékony filé, vagy filé darabok formájában is).

Csirkemell csontozása

Ha bőrös-csontos csirkemell helyett mégis filét szeretnénk készíteni, a csontozást természetesen mi is elvégezhetjük, nem szükséges hozzá hentes iskola. Egy lehetséges módszer:

  • Első lépésként a bőrt késsel megbontjuk, ujjainkkal fellazítjuk, majd határozott mozdulattal lehúzzuk.
  • Ezt követően a mellet középen a mellcsont mentén hosszában mindkét oldalon éles késsel bevágjuk, és mindkét oldalon lefejtjük a húst a csontokról, porcról (a csontokat alapleves készítéséhez felhasználhatjuk).

 Csirkemell receptek

A következő csirkemell receptekkel kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak. A lista vegyesen tartalmaz bőrös-csontos, egész filé, illetve szeletelt-darabolt filé mellet is. A listát folyamatosan bővítjük.

Levesek

Főételek

Saláták

További csirke receptek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .