december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Cukkini receptek

June 15, 2011  
kategória Főzőiskola, Receptek

A cukkini méltán közkedvelt zöldségfajta. Egész évben beszerezhető, olcsó, egészséges, és nem utolsó sorban változatosan használható fel a számtalan cukkini receptnek köszönhetően..

Előkészítés

Felhasználás előtt a cukkinit megmossuk és szárazra töröljük. Alapvetően a héj és mag is fogyasztható, recepttől és ízléstől függően ezeket eltávolíthatjuk, azaz meghámozhatjuk a cukkinit zöldséghámozóval, illetve a magokat tartalmazó szivacsos részt ki is kaparhatjuk, vagy vághatjuk felhasználás előtt. A cukkinit általában karikákra vagy kockákra vágjuk, ritkábban hosszában vékonyan felszeletelve használjuk fel.

Cukkini főzése

A cukkini magában nem igényel hosszú főzési időt, a cukkinivel készülő ételek főzési ideje függ az étel jellegétől. Leginkább salátákban használjuk fel, de sokféle főétel is készíthető cukkinivel. Tökkel készülő receptekhez alternatíva lehet, pl. cukkinifőzelék, töltött cukkini, de ízletes vendégváró falat készítéséhez is felhasználható.

A cukkinit leggyakrabban a következőképpen készítjük el:

  • Karikákra vágva vagy kettévágva kevés olajon serpenyőben, sütőben vagy grillen megsütjük. Erre a célra ideális a vékonyabb cukkini. Az így megsütött vagy grillezett cukkinit fűszeres olajban marinálhatjuk.
  • Az egészen zsenge, vékony cukkinit egészben is elkészíthetjük. Megsüthetjük kevés olajon, illetve párolhatjuk.
  • A cukkini nyersen is felhasználható. Hasábokra vágva fogyasztható mártogatóssal, vagy lereszelve salátákban. Ebben az esetben is érdemes vékony cukkinit használni, illetve a vastagabbat kimagozni.
  • Nem kifejezetten egészséges, kissé macerás, de kedvelt elkészítési mód a  rántott cukkini.
  • Nehezen beszerezhető, ínyenc csemege a cukkinivirág, amely szintén többféleképpen készíthető el. Cukkinivirág>>
  • Töltenivaló cukkini lehet kicsit vastagabb, a szivacsos-magos részt kanállal kaparjuk ki, ennek a helyére kerül a töltelék. A töltelék lehet húsos, zöldséges, kuszkuszos, rizses, stb.
  • Tekintettel semleges ízére, jól bírja a fűszereket: sokféle zöldfűszer mellett elsősorban borssal és fokhagymával társítható.

Cukkini receptek

Az alábbi cukkini receptek listáját folyamatosan bővítjük.

Levesek

Falatok – előételek

Saláták – köretek

Főételek

Péksütemények

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .