december 13., szerda : Luca & Otília

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Cukkini tippek

June 23, 2008  
kategória Alapanyagok, Receptek

Zöld cukkíniBár cukkinit egész évben vásárolhatunk, a szezonban (júniustól októberig) termő friss, hazai, vagy akár a kertünkben termesztett cukkini varázsa és táplálkozás szempontú értéke még nagyobb. Nem drága, zöldségesnél, élelmiszerüzletek zöldséges standján is vásárolható. Könnyű és változatos ételeket készíthetünk cukkinivel. Íme néhány cukkini tipp..

Növény

A cukkini népszerűsége hazánkban az elmúlt években jelentősen megnőtt. Ennek oka, hogy könnyen beszerezhető, akár termeszthető a kiskertben, és változatos, könnyű ételeket készíthetünk belőle. Formáját illetően leginkább az uborkához hasonlítható, ugyanakkor készíthető belőle a tökfélékre jellemző étel is. Általában 10-30 cm hosszúságú, létezik sárga színű is, de hazánkban leginkább mélyzöld színű változata kapható. Tartalmaz A, B1, B2 és C vitamint, folsavat, gazdag ballasztanyagban. Energiaértéke (100 gr/Kcal): 32.

Vásárlás és tárolás

Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy hibátlan és kemény példányokat válasszunk, amelyek az ujjunk nyomásának nem engednek. A cukkini vásárlást követően tárolható a hűtőszekrény zöldséges rekeszében, kb. 5 napig. A vékonyabb és kisebb példányok aromásabbak, kiválóan alkalmasak akár nyersen készülő salátákhoz, míg a nagyobbakat például leveshez használhatjuk fel, illetve töltve. Minél nagyobb a cukkini, annál nagyobb a közepén lévő szivacsos-magos rész. Sérülékeny, ezért ügyeljünk arra, hogy ne nyomódjon meg szállítás közben.

Felhasználás

  • Cukkiniből készíthetünk levest, köretet, salátát, zöldséges főételeket.
  • Fogyaszthatjuk párolva, főzve, sütve, grillezve, töltve vagy rántva, de mártogatóssal vagy salátában nyersen is nagyon ízletes.
  • Gazdagíthatunk cukkinivel tésztaszószokat, mártásokat, de akár wok ételeket is. Salátához inkább a kisebb és aromásabb cukkinit válasszuk.
  • A nagyobb példányokat használhatjuk levesek, vagy töltött cukkini készítéséhez.
  • A mag és a héj is fogyasztható, de ízlés szerint ki-, illetve le is vágható.
  • A  cukkini virága is fogyasztható sörtésztában megforgatva és bő olajban kisütve, vagy töltve. Hazánkban ritkán kapható, előnye van annak, aki a kertjében termeszt cukkinit. Cukkinivirág>>
  • A cukkininek nincs markáns íze, de épp ezért, továbbá puhaságának köszönhetően gyermekek is szívesen fogyasztják.
  • A cukkinit belereszelhetjük például a gyerekek nagy kedvencébe, a bolognai mártásba, de akár pizza feltéte is lehet. Ajánljuk továbbá diétázóknak, időseknek, de méregtelenítéshez is. Az egészséges táplálkozás egyik alapja a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása. Ehhez változatosan elkészített cukkinis ételekkel is hozzájárulhatunk.
  • Feldolgozásnál alaposan mossuk meg, vághatjuk karikákra, kockákra, de zöldséghámozóval vékonyan fel is szeletelhetjük. Kedvenc fűszerei és ízesítői: fokhagyma, petrezselyem, kakukkfű, menta, bazsalikom, kapor, bors, citromlé.

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .