február 25., vasárnap : Géza

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Curry tippek

október 26, 2006  
kategória Alapételek, Egyszerű, Nemzetközi, Receptek

curry szót használjuk a curryporra, ami egy őrölt fűszerkeverék. Több fűszer keverékéből és örleményéből áll, élénk sárga színű, leginkább az indiai ételek készítésénél használjuk. De a curry nemcsak fűszerkeverék, hanem egy étel is, amelyet a rendelkezésre álló hozzávalók függvényében gyorsan, és nagyon változatosan készíthetünk el. Currys receptekben nincs hiány, de nyugodtan kísérletezhetünk mi magunk is. A gyors variációhoz nem árt, ha van a hűtőszekrényünkben curry paszta, amelyet azonban mi is készíthetünk házilag..

A curry egy zöldség-hús/hal alapú, szószos állagú étel megnevezése is, amelyet nemcsak Indiában fogyasztanak előszeretettel, hanem más ázsiai országban is. A thai konyha a curryt különböző fűszerpasztákkal készíti. Kulináris üzletekben számtalan curry paszta közül válogathatunk. Alapvetően van zöld, piros és sárga. A zöld curry paszta fő alkotóelemei a koriander, zöld chili, gyömbér, fokhagyma, hagyma, római kömény, koriander mag. Húsokhoz (csirke, bárány), de tenger gyümölcseihez is isteni. A piros curry, ahogy a nevéből is kitalálható, piros chilit tartalmaz az egyéb fűszerek mellett, míg a sárga kurkumát, esetleg narancsszínű chilit. A paszták óriási előnye az, hogy minden szükséges fűszert már tartalmaz, így percek alatt egzotikus vacsorát tudunkk velük varázsolni, és mivel egy-egy evőkanálnyi elég az ételhez, még a legkisebb mennyiség is kiadós. Persze csak óvatosan, nagyon csipős is tud lenni. Felbontás után hűtőben kell tárolni.

Ha van kedvünk és időnk, mi is készíthetünk friss curry pasztát házilag, amely során felhasználhatunk minden a témakörben otthon fellelhető vagy beszerzett friss alapanyagot: pl. zöld currypasztához ízlés és igény szerinti mennyiségben újhagymát, zöld chilit, fokhagymát, gyömbért, citromfűvet, őrölt koriandert, őrölt római köményt, zöldcitrom levét, koriandert, esetleg bazsalikomot vagy petrezselymet. Ezeket legautentikusabban egy mozsárban lehet péppé (azaz paszta állagúvá) törni, de egy aprítógép is megteszi. Hűtőszekrényben levegőmentesen lezárva több napig eltartható. Az étel elkészítésénél a húst kockákra vagy csíkokra vágva olajon megpirítjuk, hozzáadunk zöldséget, majd a pasztával együtt pároljuk és kókusztejjel felöntjük. Ha őrölt fűszerkeveréket használunk a főzésnél, akkor az örleményt (legjobb, ha frissen őröljük vagy törjük meg mozsárban) kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük húslével vagy kókusztejjel és utána adjuk hozzá a további alapanyagokat.

Lehet nyugodtan kísérletezni, aki kedveli az ázsiai ízvilágot, basmati rizs, vagy naan kenyér társaságában biztos élvezni fogja! Curryport azonban más (nem ázsiai) jellegű ételekhez is adhatunk. Kellemes, de tipikus ízt, szószokban sárgás színt eredményez.

Curry receptek:

A következő curryporral, vagy curry pasztával készülő, illetve curry jellegű curry receptek listáját folyamatosan bővítjuk.

Ázsiai sorozatok:

Egyéb receptek curryvel:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .