január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Darált hús

January 10, 2008  
kategória Alapanyagok, Egyszerű, Receptek

A darált hús talán a legváltozatosabban felhasználható hús alapanyag a konyhában. Szereti felnőtt és gyerek, gyorsan és egyszerűen elkészíthető receptekben nincs hiány. A darált hús, mint a nevéből is kiderül, húsdarálóban ledarált hús, amely lehet sertés, marha, a kettő vegyesen, borjú, de szárnyas vagy bárány is. A belőle készülő ételek klasszikusa a fasírozott, de ez nem minden..

Darált hús fajtái

A sertéshúsból készült darált hús a legzsírosabb (kb. 20 %), ennek köszönhetően viszont szaftos is, íze kevésbé intenzív, olcsó, ezért nagyon kedvelt. Ha a zsírtartalomra ügyelni szeretnénk, válasszunk soványabb hússal (pl. comb) készült darált húst. Sose fogyasszuk nyersen vagy félig átsütve!

A marhahússal készült darált hús zsírtartalma alacsonyabb (kb. 14 %), intenzívebb ízű, magas cink és vastartalma, B12 vitamin és fehérje tartalma. Különösen alacsony zsírtartalmú a tatár készítéséhez használt magasértékű hús, amely nyersen is fogyasztható. Ennek ellenére ügyeljünk arra, hogy a nyersen fogyasztott hús kiváló minőségű, friss és hűtött állapotú legyen. A borjúhússal készülő darált hús íze enyhébb, ugyanakkor a darált marhahúshoz hasonlóan használhatjuk fel (sajnos drágább is).

A sertés- és marhahússal vegyesen készülő darált hús ideális kompromisszum, és alapvetően valamennyi darált húsos recept elkészítésére alkalmas.

A szárnyasból készülő darált hús a legsoványabb (zsírtartalom kb. 5 %), leginkább pulykacombból készítik, természetesen a csirkehús is ledarálható, de erre szinte kizárólag saját húsdarálóval nyílik csak lehetőség, mert kereskedelmi forgalomban nem kapható. A szalmonella veszély miatt azonban frissen és azonnal ajánlatos felhasználni.

Bárányhúsból készülő darált hús kereskedelmi forgalomban elvétve kapható, ebben az esetben is a csirkéhez hasonlóan a házi darálás lehet a megoldás. A zsírtartalom változhat a felhasznált hús fajtája szerint (4-20%). Nagyon intenzív ízű, fokhagymával különösen ízletesen kombinálható.

Vásárlás-tárolás

  • A darált hús csak friss, nagyobb darab húsból készülhet. Ezt a hentes kockákra vágva ledarálja, vagy előre csomagolt formában vesszük meg. A darált hús sosem készülhet mélyfagyasztott húsból! Bizonyos ételekhez érdemes kétszer darált húst használni, így még finomabb a struktúrája.
  • A darált hús legyen mindig hűtve, legjobb, ha vásárlás után hűtőtáskában szállítjuk, és lehetőleg aznap felhasználjuk, a konyhában a főzés közben is csak a szükséges ideig tároljuk a hűtőszekrényen kívül.
  • Vásárlásnál ügyeljünk a hús szagára (legyen semleges), színére (ne legyen szürkés színű, hanem sötétrózsaszín-vörös), ne legyenek benne száraz darabok.
  • Az előre csomagolt darált húsnál nézzük meg alaposan, hogy mikor csomagolták. Ideálisan csak aznapi csomagolásút vegyünk meg, amelyet aznap érdemes is felhasználni vagy lefagyasztani. A darált hús ugyanis nagyobb felületen érintkezik a környező levegővel, stb. ezért érzékeny. Csak hűtőpultban tárolt darált húst vegyünk. A tálcában ne legyen összegyűlt húslé.
  • A legbiztosabb megoldás az, ha a hentes az általunk kiválasztott darabot a szemünk előtt darálja le, így az nem is olyan zsíros, de még biztosabb, ha saját húsdarálónk van otthon (végszükség esetén aprítógépünket is használhatjuk). Ebben az esetben is ügyeljünk azonban a higiéniai feltételek és a tárolás szabályainak betartására.
  • Mélyfagyasztva (legalább -18 fok) a darált hús és a belőle készült étel kb. 6 hónapig tartható. A frissen vásárolt húst még aznap fagyasszuk le, légmentesen lezárva, kisebb adagokban. A csomagot lapítsuk le, így gyorsabban megfagy. Ne feledkezzünk meg a feliratozásról (mennyiség, dátum, húsfajta)! A kész ételeket szintén adagolva, légmentesen lezárva, lehűtőtt állapotban fagyaszthatjuk le. A felovasztást végezzük kíméletesen a hűtőszekrényben (vagy mikró olvasztó programmal). Semmi esetre sem szobahőmérsékleten!

Elkészítés

A legismertebb elkészítési mód a fasírozott. A fasírozott lehet kis golyó, nagy és lapos korong, tepsi méretű, lehet töltött vagy töltelék nélküli.  A töltelék lehet például ecetes uborka vagy tojás, lásd Stefánia vagdalt.  A darált húst gyakran használjuk tésztaételek és szószok készítéséhez, mint pl. bolognai mártás, ami a gyerekek nagy kedvence, is elképzelhetetlen darált hús nélkül. Ez is mutatja, hogy a darált hús egyik “kedvenc partnere” a paradicsom. De használhatjuk a darált húst töltelékként is töltött csirkéhez vagy sertésdagadóhoz, töltött zöldségekhez. Gyors és egyszerű főzési mód a leveles, rétes vagy élesztős tésztával kombinált darált húsos recept, pl. káposztás-darált húsos rétes vagy mexikói pizza. A világ szinte minden konyhája használja receptjeiben a darált húst, gondoljunk csak a nyaralási emlékeinkre: cevapcici, moussaka, hamburger, chili con carne.

A klasszikus fasírozotton, vagy kisebb golyókon kívül megsüthetjük a darált húsból készült masszát valamilyen sütőformában is, pl. szív vagy kuglóf. Így nagyon dekoratív lesz az étel. Gyerekeknek vagy partira készíthetünk darált húsos muffint. A darált húsos masszát betekerhetjük kelkáposztalevélbe, sonkába, szalonnába, de tésztába is. A fasírtgolyókat sütőben is kisüthetjük, így megmenekülünk az olajban való sütés macerájától. Tegyük a fasírtokat egy sütőpapírral bélelt tepsire és süssük 190 fokon nagyságtól függően kb. 20 percig. A sütési idő felénél fordítsuk meg a fasírtokat. Ez a módszer különösen praktikus akkor, ha vendégeket várunk. A fasírtokat könnyebben megformázhatjuk, ha kezünket vízbe mártjuk. Változatosság kedvéért gombóc formázása helyett a rolóvá formált fasírozottat húzzuk vizes saslik pálcára. Nagyon látványos, gyerekek is imádni fogják a „játékot”.

Darált hús a táplálkozásban
A darált hús fehérjét és életfontosságú aminosavakat, vitaminokat, elsősorban B vitamint tartalmaz. Fontos vasforrás. A C vitamin elősegíti a vas felvételét, ezért különösen ajánlott fasírozottat zöldséggel, salátával fogyasztani. Az egészséges táplálkozás érdekében ügyeljünk arra, hogy megfelelő minőségű (nem túl zsíros) húsból készített darált húst, a megfelelő elkészítési móddal (kevés zsiradékban), nem túlzott mennyiségben, és lehetőleg zöldség vagy saláta körettel fogyasszunk.

A következő darálthús receptek listáját folyamatosan bővítjük.

Darált hús receptek

Darált húsos gyors receptek

Darált húsos-paradicsomos receptek

Egyéb darált hús receptek

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .