december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Diétás ételek

May 7, 2009  
kategória Diéták, Egészség, Életmód

Diétás ételekA 21 század egyik legkomolyabb egészségügyi és társadalmi problémája a kövérség. Szinte az egész világon egyre több a túlsúlyos ember, amely a mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás következménye. Azonban az egyik alapvető emberi gyengeségünk az, hogy nem tudunk ellenállni kísértéseknek, főleg ha ételekről van szó. Így általában akkor kezdünk el odafigyelni a táplálkozásunkra, amikor már kialakult valami betegség a szervezetünkben, és /vagy már nem merünk a tükörbe nézni. Ilyenkor a diétás ételek segítségünkre lehetnek..

Diéta – fogyókúra

Manapság összekeveredett a két kifejezés, pedig nagy különbség van egy diéta és egy fogyókúra között. A fogyókúra célja egyértelműen a fogyás, míg egy diéta általában egy bizonyos betegség gyógyítására vagy megelőzésére szolgál, amelynek sokszor súlyvesztés is a következménye. Egy fogyókúra általában rövidtávú és drasztikus – azaz szinte mindig ki kell hagyni egyik-másik ételcsoportot, amely a fogyást elősegíti. A legtöbb diéta egészségesebb, de több időt is igényel – viszont könnyebb a betartása, és sokszor életmóddá is válhat. Természetesen léteznek olyan diéták, amelyek szintén tiltanak bizonyos ételcsoportokat (pl a candida diéta a cukrot), és ezáltal súlycsökkenést eredményeznek. Éppen ezért a fogyókúrázni kívánók sokszor jobban járnak, ha diétás ételeket fogyasztanak.

Egészséges diéták

Az orvosok és diatetikusok jelenleg a a low-GI diétát tartják a legegészségesebbnek, amely olyan ételek fogyasztásából áll, amelyek Glikémiás Indexe alacsony. Ez a diéta remek diabetikusok számára, és egy ideális program betegségek, kövérség megelőzésére, de több tanulmány is bizonyította, hogy fogyni nem lehet vele. Erre a leghatásosabb a szétválasztó diéta, amely nem csupán egészséges, de a kipróbált kúrák közül a legtöbb kilót ez a táplálkozási módszer vette le. Hátránya az, hogy nagyon nagy önfegyelemre van szükség a betartásához, annak ellenére, hogy minden ételcsoportot lehet fogyasztani, de csakis a megfelelő kombinációban (lásd szétválasztó diéta).

Fogyókúrák

Minden évben kitalálnak egy újabb fogyókúrát, amely csodát ígér. Annak ellenére, hogy a nők többsége számos fogyókúrával vesződik élete során, mégis bedől a legújabb trendi kúráknak, pl néhány időszerűt megemlítve – a juharszirup, káposztaleves vagy south-beach program. Ezek általában rövidtávon eredményesek, de amint abbahagyjuk, a kilók ragadnak is vissza. Hosszútávon azonban nem lehet ezeket a kúrákat követni, mert sokszor egészségügyi problémákat okoznak, és egyéb kellemetlen mellékhatással járnak. A valóság az, hogy egészséges fogyókúra nem létezik – fogyni csakis egy egészséges életmód keretében lehet. Fogyókúra tippek>>

Étrend – Ételek

Az egészséges étrend sorozatunkban már bővebben írtunk az egészséges ételek fontosságáról. Ha az étrendünk minimum 75%-a egészséges összetevőkből áll, akkor  a megfelelő úton haladunk a karcsúság és az egészséges szervezet fenntartása felé. Íme néhány tipp ennek a sikeres betartásához:

  • Az étrendünkből iktassuk ki a cukrot. Ha nem tudunk édesség nélkül élni, a cukrot helyettesítjük fruktózzal, mézzel, juhar sziruppal  – de a legjobb az agave szirup (legalacsonyabb a GI értéke). Fokozatosan redukáljuk a mennyiségüket, előbb-utóbb hozzászokunk a kevésbé édes ízekhez.
  • A finomított lisztet helyettesítsük teljekiőrlésű liszttel – majd egészségesebb gabonákkal, pl hajdina, tönkölybúza, barnarizs.
  • Redukáljuk a telített zsírokat és sót. De – a zsírt nem szabad kiiktatni az étrendünkből, még az állati zsírt sem. Legújabb kutatások bizonyítják, hogy igenis szükségünk van rájuk,  csupán a minőség és mennyiség a lényeg. Kerüljük a transz-zsírokat (pl margarin, olajok), helyette főzzünk libazsírban vagy hidegen sajtolt növényi olajban, továbbá fogyasztunk olajos magvakat és tengeri halakat (pl lazacot) .
  • Szinte minden diéta alapja az, hogy redukálni kell a húsfogyasztást, és növelni kell a zöldségek, gyümölcsök, magvak és halak bevételét. Különösen figyeljünk arra, hogy sokat és rendszeresen táplálkozzunk a szuperételek kategóriájából. Ha eszünk hús, az legyen zsírszegény, kerüljük a füstült húsokat, főleg a felvágottakat.
  • Sok folyadék fogyasztása segíti a metabolizmust és az anyagcserét – azaz serkenti a fogyást. Diétás italok közé tartoznak a frissen préselt gyümölcslevek, zöldséglevek, gyógynövényteák és természetesen a víz. Folyadéknak számít a leves is.
  • Méregtelenítés – a metabolizmusunkat felgyorsíthatjuk rendszeres méregtelenítéssel, amely nem csupán a máj tisztító hatását serkenti, hanem bélműködést is optimalizálja, azaz fogyást eredményez. Méregtelenítő ételek>>
  • További tippek az egészséges étrend betartáshoz – amellyel hosszútávon nem csupán fogyni lehet, de megelőzhetünk szív és érrendszerei, daganatos betegségek kialakulását is.

A következő részben diétás ételek készítéséhez adunk további diétás recept tippeket.

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .