január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Egytálételek

September 25, 2009  
kategória Főzőiskola

EgytálételekMég a leglelkesebb fakanálforgató háziasszonyok és hobbiszakácsok is szívesen készítenek egytálételeket. Az egytálételek elkészítését jelentősen leegyszerűsíti az a tény, hogy szószerint egy tálban, azaz valamilyen sütő/főző edényben, jellemzően körettel együtt készülnek, illetve nem szükséges hozzájuk köret..

Egytálételek jellemzői és előnye

Egytálételnek nevezzük azokat a jellemzően tartalmas ételeket, amelyek elkészítéséhez egy edény elegendő. Nem szükségszerűen, de igény szerint tálalható mellé természetesen külön köret, vagy péksütemény, illetve a köret az étellel együtt készül el. Alapanyaguk jellemzően zöldség és hús, amelyet ízlés és szezon szerint kedvünkre variálhatunk.

Az egytálételek nem kizárólag, de jellemzően nemzeti ételek, amelyek lehetnek teljesen egyszerű házias ételek, de akár kulináris különlegességek is. Nagyon elterjedtek és kedveltek, amelynek  oka többek között az is, hogy változatos alapanyagokkal, és ha nem is mindig gyorsan, de legalább egy edényben elkészíthetők, amely jelentősen megkönnyíti a szakács dolgát. Időt és energiát takaríthatunk meg elkészítésükkel, hiszen spórolhatunk az előkészítésnél, de a mosogatásnál is. Míg az étel sül vagy fő, más dolgainkat is intézhetjük, míg más egytálétel olyan gyorsan elkészíthető, hogy bőven marad idő egyéb teendőinkre. Ráadásul az egytálételek egy része előre elkészíthető, lefagyasztható és ismét felmelegíthető, így a sűrű hétköznapokban is nagy könnyebbséget jelentenek az ízletes és egészséges ételek készítésében. Az egy tálban történő főzés révén az ízek intenzívebbek, és az aromák sem vésznek el.

Alapanyagok

Sokféle alapanyaggal készülhet egytálétel. Jellemzően van benne zöldség, hús vagy hal, köretként tészta, rizs, burgonya, továbbá zsiradék, folyadék és természetesen fűszerek.

 • Hús: lehet csirke, sertés, marha, bárány, akár olcsóbb húsfajta is, de használhatunk hús helyett  füstölt húst vagy kolbászt, felvágottat. A hús előkészítése recepttől függően különböző lehet, kockára vagy csíkokra vágott, szeletelt, darabolt, darált. Recept szerint esetleg előzetes pácolást igényelhet a hús.
 • Hal: lehet sokféle, de legyen szálkamentes. Mivel a hal és tenger gyümölcseinek párolási ideje rövid, mindig a főzési idő végefelé adjuk az ételhez.
 • Zöldségek: használjunk szezonális, friss zöldséget, illetve hüvelyeseket (ezeket akár konzervből is). Az ételbe főzött burgonya egyszerre köret is lehet.
 • Köret: tészta, rizs, tarhonya, burgonya együtt főzhető vagy süthető más alapanyagokkal, így igazán tartalmassá válik az egytálétel, és semmilyen extra köret nem szükséges hozzá (pl Piláf ). Köret természetesen külön is készíthető, de használhatunk sütést-főzést nem igénylő kész köretet is, pl. különböző péksütemények, tortilla, kész levesbetétek, stb.
 • Zsiradék: lehet olaj, vaj, zsír.
 • Folyadék: lehet valamilyen alapleves, esetleg konzerv paradicsom, tejszín, bor.
 • Fűszerek: ízlés, illetve recept szerint friss vagy szárított (zöld)fűszerek, csípős fűszerek, stb. Zöldfűszerek>>
 • Egyéb: gyakran gazdagítjuk egytálételeinket például sajtfélékkel, joghurttal, felvágottal.

Eszközök

Az egytálételek készítéséhez alapvetően és legfontosabb eszközként egy edényre van szükség, amely lehetőleg jól záródó, azaz fedővel ellátott, párolásra alkalmas. Használjunk jó minőségű, családunk létszámához is megfelelő méretű, masszív edényeket. Milyen edény alkalmas egytálételek készítéshez?

 • Tűzálló fedeles pároló edény: legideálisabb esetben szerezzünk be egy a tűzhelyen, és a sütőben is használható fedeles edényt. Sokoldalúan felhasználható.
 • Fedeles főzőedény: lehet lábas, vagy fazék. Válasszunk legalább közepes, de inkább nagyobb méretű edényt, amelyben a hozzávalók kényelmesen elférnek, jól átkeverhetők, jól záródó fedele van. Különösen ideális a nehézaljzatú vagy öntöttvasból készült fedeles lábas, ezek a hőt jobban tartják, és egyenletesebben fő bennük az étel.
 • Tepsi: a tepsi a legalkalmasabb egész húsok sütésére. Legyen a tepsink jó minőségű, lehetőleg magasabb oldalfalú, nagyméretű.
 • Wok: a gyors pirításhoz ideális konyhaeszköz. Wok tippek>>
 • Serpenyő: legyen legalább 24 cm átmérőjű a serpenyőnk, kerek és megfelelő bevonattal ellátott, esetleg fedővel is rendelkezzen. A kissé ferde oldallal rendelkező serpenyőben könnyebb a lapátot mozgatni.
 • Egyéb: kukta, római vagy pataki tál.

Egytálétel fajták és receptek

Amennyiben az egytálétel kategóriát tágabb értelemben használjuk, és beleértünk minden olyan ételt, amely egy edényben elkészíthető, ugyanakkor tartalmas és kiadós, és köret sem feltétlenül szükséges hozzá, sokféle ételfajtát is a kategóriába sorolhatunk (azzal a megjegyzéssel, hogy ezek nem mindegyike klasszikusan egytálétel). Fentieknek megfelelően egytálétel lehet például:

Megjegyzés: ezen sorozatok alatt felsorolt receptek nem mindegyike készül egy edényben, elsősorban az ételhez szükséges köret, vagy valamelyik alapanyag előkészítése igényelhet további edényt.

Az egytálétel teljesértékű és tápláló étel lehet az egész család számára, de akár vendégvárásra is alkalmas. Egytálételek készítéséhez további hasznos gyakorlati tippek és kiválogatott egytálétel receptek olvashatók Egytálétel receptek című cikkünkben.

Egytálétel receptek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .