szeptember 22., péntek : Móric

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Élelmiszerek szavatossága

Fogyasztóvédelmi és élelmezésbiztonsági ellenőrzések ellenére is újra és újra előfordul, hogy lejárt szavatosságú élelmiszereket foglalnak le raktárakban, ezek akár kereskedelmi forgalomba is kerülnek, illetve előfordulhat, hogy lejárt szavatosságú termék nem kerül le időben az üzletek polcairól. Nekünk, fogyasztóknak is felelősségünk és érdekünk azonban, hogy már vásárláskor ügyeljünk az élelmiszerek szavatosságának kérdésére..

Az élelmiszerek címkéje, feliratozása a fogyasztó számára lényeges információkat tartalmaz. A termék megnevezése, az összetevők listája, aránya, csomagolt terméknél a nettó mennyiség, a gyártó neve és címe, a tárolási és felhasználási leírás mellett az egyik legfontosabb információ a termék szavatossága, azaz a minőség megőrzésének várható időtartama, illetve gyorsan romló termékeknél a fogyaszthatóság időtartama.

A szavatossági megjelöléssel a gyártó garantálja, hogy megfelelő tárolás mellett a (bontatlan) termék a feltüntetett időtartam alatt/dátumig fogyasztható, minőségét megőrzi.  A szavatosságnak tehát  fontos szerepe van az egészségünk, de a termékek élvezeti értéke szempontjából is.

Éppen ezért tudatos vásárlóként már vásároláskor fontos, hogy

 • a szavatossági időtartamon belül lévő (azaz nem lejárt szavatosságú) terméket vásároljunk,
 • a fogyaszthatóságra, minőség megőrzésére vonatkozó időtartam megjelölés, dátum jól olvasható és egyértelmű legyen (gyanús lehet bármely felülírás, javítás, átcímkézés),
 • ügyeljünk az év/hó/nap sorrendre (ez a hazai írásmód, előfordulhat azonban, hogy más – nap/hó/év – sorrenddel találkozunk)
 • amennyiben van rá mód, ellenőrizzük, hogy a termék színe, állaga, szaga is megfelelő-e,
 • a termék csomagolása legyen ép és bontatlan, a tárolás az üzletben megfelelő,
 • csak valóban szükséges és garantáltan felhasználásra kerülő mennyiséget vásároljunk,
 • jelezzük az üzletben, ha lejárt szavatosságú terméket találunk.

További hasznos tippek élelmiszerek szavatosságához:

 • A szavatossági időtartamot a gyártó határozza meg, amely elővigyázatosságból is általában korábbi dátum a valósnál. Még gyorsan romló termékeknél is valószínűsíthető, hogy egy-két napos szavatossági túllépés nem okoz károsodást sem a termék élvezetében sem a fogyasztó egészségében. A lejárt szavatosság nem jelenti feltélenül azt, hogy a termék romlott, élvezhetetlen, vagy egészségünkre ártalmas. Ezért mérlegeljünk saját belátásunk szerint is, mielőtt egy épp lejárt terméket kidobásra ítélünk. Bízzunk érzékszerveinkben és teszteljünk, mielőtt dobunk!
 • Érdemes figyelnünk továbbá arra is, hogy a szavatosság kizárólag bontatlan csomagolású élelmiszerre vonatkozik, és lényeges a feltüntetett tárolás módjának betartása is: „száraz és hűvös helyen”, „2 és 8 fok között tárolva”, stb.
 • Ha egy terméket felbontunk, ellenőrizzük, hogy ne dobjuk ki, vagy vágjuk le a csomagolás azon részét, amelyre a szavatossági időtartam vagy dátum került feltüntetésre (pl. záróelem, kupak, stb.).
 • Minden esetben ügyeljünk a termékek megfelelő tárolására, különös tekintettel felbontás után, illetve gyorsan romló termékek esetében. Felbontott termékekből szedjünk tiszta evőeszközzel, kibontott terméket csomagoljunk vissza, stb.
 • Rendszeresen ellenőrizzük a kamra és a hűtőszekrény tartalmát. A száraz/tartós élelmiszerek, mélyhűtő esetében elegendő évente néhány alkalommal, a hűtőszekrényben természetesen gyakrabban ellenőrizni, hogy mi menthetetlen, mi az, amit érdemes mielőbb felhasználni. Kamra tippek>>
 • Az élelmiszeráruházakban a fogyaszthatósági időtartam lejáratához közelítő termékeket gyakran kedvezményes áron ajánlják ki. Érdemes a hűtőpult „akciós” részében is körülnézni, vagy belátható időn belül lejáró tartós élelmiszerekből válogatni. Spórolás a háztartásban>>
 • Mielőtt egy élelmiszer szavatossága lejár, zöldség megrohad, tej megsavanyodik, mérlegeljük, hogyan tudjuk felhasználniMaradékok felhasználása>>
 • Vásárlást követően a gyorsan romló árut mielőbb szállítsuk haza és gondoskodjunk a megfelelő tárolásról. A mélyhűtött terméket tegyük a vásárlás végén a kosárba, és szállítsuk lehetőleg hűtőtáskában, ez különösen nyáron fontos.

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .