január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Fagyi készítés

Fagylalt készítésGyerekek, felnőttek kedvenc nyári édessége a fagyi. A boltok, utcai fagylaltárusok választéka végtelen, és nehéz nekik nemet mondani. Pedig a házilag készített fagyi nem csupán finomabb, de egészségesebb is, hiszen nincs benne szintetikus színezék, ízesítő, továbbá kontrolálni tudjuk a zsír és cukortartalmát. A fagyi készítés valójában lehet macerás is meg nem is –  íme néhány fontos tudnivaló és tipp..

Alapanyagok

Az eredeti fagylalt csupán jégből (vagy hóból), gyümölcspüréből, gyümölcsléből és mézből készült. Manapság a legtöbb fagylalt tej vagy tejszín alapú – minél zsírosabb a tejtermék, annál krémesebb az eredmény. A tejes, krémes fagylalt általában tojást is tartalmaz. Diétásabb változatokhoz a görög joghurt a legalkalmasabb alapanyag. A tejtermékmentes fagylalt a szörbet (sorbet) vagy a jégkása (granita) – ezek általában gyümölcsléből vagy püréből készülnek, amihez ízesítő- édesítőszereket adunk.

  • Fagyi alapanyagokÍzesítőszerek: csoki darabok, diók, mogyorók, esszencia kivonatok, gyümölcs darabok, likőrök.
  • Édesítőszerek: cukor, fruktóz, méz, agavé szirup, juhar szirup, édes gyümölcspürék (pl mangó, banán).

Érdekes fagyikat lehet készíteni zöldségekből és zöldfűszerekből is, tejtermékek helyett lehet alkalmazni zab- vagy szójatejet is. Többet a fagylalt típusokról és történetéről>>

Szükséges eszközök

A szakvélemény szerint a tökéletes fagylalt lényeges feltétele a fagylaltgép. Sokan vettek is, amely néhány használat után a kamrában, pincében, padláson stb kötött ki!  Egy fagylaltgépben készített fagyi valóban krémesebb lesz, mert a gép folyamatosan keveri a levegőt a masszába, de csak akkor érdemes ebbe befektetni, ha a fagylalt fontos szerepet játszik az étkezésünkben! Ráadásul több típusú fagylaltgép létezik, és sok séf szerint csakis a profi fagylaltgéppel lehet tökéletes fagylaltot produkálni. Mindenesetre ez a három háztartási alaptípus létezik:

  • Profi konyhai fagylaltgépek –  ezek beépített fagyasztógéppel rendelkeznek, előnyük, hogy egyből lehet használni, hátrányuk, hogy nagyon drágák és nagyon súlyosak (kb 15kg).
  • Kis fagylaltkészítő készülékek –  az olcsóbb típusú fagylaltgépek keverőtálját használat előtt a fagyaszóban le kell hűteni 6-10 órán keresztül (modelltől függően). Ennek a típusnak előnye az, hogy olcsó és könnyen tárolható (és mozdítható!), hátránya, hogy spontán nem igazán lehet használni. Ráadásul a keverőtál sok helyet foglal a mélyhűtőben, sok esetben be sem fér – így vásárlás előtt feltétlenül ellenőrizni kell a tál méreteit! Továbbá nem csupán a gép kapacitása, de a motor hajtása és teljesítménye is modellként változó, amely állítólag befolyásolja a fagyi minőségét.
  • Elemes fagylaltgép – ez egy pici konyhai gép, amely a mélyhűtőben folyamatosan keveri a fagylaltot. Előnye a gyors és spontán fagyi készítésének a lehetősége, hátránya az elem használata, amely nem valami pénztárca- és környezetbarát módszer! (bár lehet tölthető elemmel is használni – egy adag elem kb 25 adag fagyira elég).  Ez talán a legpraktikusabb kiskészülék, hiszen úgysem naponta használjuk, és nem is túl drága – azonban nem egyszerű a beszerzése, és a recepteket felezni kell!

A fagylalt készítéshez szükségünk lehet még elektromos turmixgépre és habverőre, szűrőre (amin átpréseljük a gyümölcspürét), keverőtálakra, lapos fakanálra, mini kézi habverőre, fagyálló formákra, edényekre.

Fagylalt készítése

A fent említett gépekben a fagylalt készítés nagyon egyszerű  –  valójában a gépek végzik a munkát, nekünk csupán az alkotórészeket kell előkészíteni. Azonban a fagylaltot gép nélkül is el lehet készíteni a következő módszerekkel:

  1. Fagyasztóban habarva – a masszát egy fagyálló tálba töltjük,  betesszük a fagyasztóba, majd egy-két óránként robotgéppel átdolgozzuk – legalább 3-4 szer. Ez elég macerás, de a keletkezett jégkristályok összetörését csakis így lehet elérni – és őszintén szólva a végeredmény még így sem olyan krémes, mint a fagylaltgéppel készített fagyi.
  2. Hengeres módszer – az elkevert krémet egy henger alakú fagyálló tartályba öntjük, a tetejét jól rácsavarjuk, majd egy egy nagyobb henger alakú tartályba helyezzük. A két tartály közötti helyet jéggel és sóval kibéleljük. Lezárjuk a  a nagyobb tartályt, és a földön a lábunkkal 10-15 percig oda-vissza gurítgatjuk. A  fagyit megkeverjük,  majd a folyamatot megismételjük.
  3. Zacskós módszer –  a hengereshez hasonlóan sós jeget teszünk két jól zárható zacskó közé, a kisebbikbe töltjük a fagyasztandó masszát.

A hengeres és zacskós módszer gyerekek segítségével egy játék is lehet, de ne várjunk el tökéletes fagyit, bár még mindig kevesebb jégkristály keletkezik, mint a fagyasztóban állós módszerrel.

Léteznek olyan fagylaltok is, amelyekhez nem szükséges se fagylaltgép, se óránkénti kavargatás – ilyen pl a jégkása, semifreddo, parfé, továbbá a jégkrém, amely nem csupán a gyereke kedvence, de max. 10 perc munkát vesz igénybe. A fagyasztott joghurt is elkészíthető fagyigép nélkül.

Fagylalt receptek

A következő részben sok-sok finom receptet gyűjtünk össze a különböző fagylalt típusukhoz. Továbbá tuti tippeket lehet itt találni a fagylalt megfelelő tárolásához, tálalásához, felhasználásához. Fagyi receptek>>

Valójában a fagyi készítés abszolút nem ördöngös dolog, ha nem top  minőségű gelato fagylaltokat kívánunk megvalósítani. A többi típusú fagyit házilag is könnyen el lehet készíteni, amely sokkal egészségesebb, mint amiket a fagyizókban, élelmiszerboltokban kapunk!

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .