szeptember 30., péntek : Jeromos

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Fagylalt receptek

július 9, 2009  
kategória Receptek, Sütemények

Fagyi receptekA házi fagyi készítéséhez jó ha van néhány finom, bevált fagylalt recept. Minden fagylalt típuson belül rengeteg recept létezik, amelyek közül elég nehéz választani, hiszen hasonló receptekben az alkotóelemek szükséges mennyisége sokszor merőben eltér. Nos, mi az évek során sok-sok receptet kipróbáltunk, némelyik tuti finom volt, némelyiket kissé módosítottuk, de volt olyan is, ami csak a konyhamalacnak ízlett! A következő fagylalt receptek a számunkra beváltak..

Fagylalt recept választása

Mielőtt fagylaltot készítenénk, figyelembe kell venni a készítési módszert – azaz fagylaltgéppel vagy gép nélkül kívánjuk megvalósítani. Az is számít, hogy milyen típusú fagyigépet alkalmazunk – sok séf szerint csakis a profi konyhai fagylaltgép készít tökéletesen krémes fagyit. Ha kézzel készítjük, óránkét robotgéppel el kell dolgozni a fagyasztott masszát, de a fagyasztó nélküli módszert is ki lehet próbálni. Részletes információ erről a fagyi készítés cikkünkbe olvasható. A recepteket böngészéséhez íme néhány tuti tipp:

  • A fagyasztandó krém/massza édesebb, mint a kész fagylalt, éppen ezért a fagyi több cukrot igényel, mint egy általános desszert. Ennek ellenére vigyázzunk a cukor mennyiségével, főleg ha nagyon zsíros tejszínt alkalmazunk, ugyanis az már természetesen édes.
  • Sorbet készítésénél különösen fontos a cukor és folyadék aránya – ez maximum 1:4 legyen, ha ennél több a cukor, a folyadék nem fagy meg rendesen.
  • Alkoholt mindig a fagyasztás utolsó szakaszában adjuk a masszához, különben a fagylalt nem fagy le rendesen.
  • Minél zsírosabb a tejszín, annál krémesebb lesz a fagyi. Éppen ezért sűrű, zsíros tejszínből készült fagyikhoz nem szükséges fagylaltgép, ugyanakkor tejes fagyikat jobb géppel készíteni, mert az levegőt kever a masszába. A zsíros tejszínt nem szabad túl habosra verni, mert  úgymond vajjá változik.
  • Tejes fagylaltok esetében jobb zsíros tejet alkalmazni, ugyanis a zsírmentes vagy zsírszegény tej könnyen kristályosodik, és hamarabb is olvad.
  • Tojás és felvert habtejszín hozzáadásával a fagyi jobban összeáll, és kevésbé olvad ki.
  • Kismamák, szoptató anyukák vigyázzanak azokkal a receptekkel, amelyekben a tojás nyers marad – helyettük vagy tojásmentes fagyikat (sorbet, jégkása, parfé) készítsenek vagy előfőzött krémfagylaltokat.
  • Diétázók, fogyókúrázók, magas koleszterinszinttel rendelkező egyének kerüljék a krémfagylaltot, a parfét és a semifreddot – helyettük válasszanak fagyasztott joghurtot vagy jégkását, sorbet-et mézzel, agávé sziruppal édesítve – lásd diétás fagyi.
  • Többet a fagylaltról és fagyi verziókról>>

Fagylalt tárolás – tálalás

  • A fagylalt hetekig tárolható a fagyasztóban  – de mindig lefedve fagyasszuk!
  • A fagylaltot tálalás előtt 20-40 perccel tegyük át a hűtőszekrénybe, ezáltal lágyabb és kezelhetőbb lesz.
  • A felolvadt fagylaltot nem szabad újra fagyasztani, mert ételmérgezést okozhat.
  • A fagyit tálaljuk meleg vízbe mártott kanállal! Adagoláshoz legjobb a speciális fagylalt-kanál, de dinnyevájót, merőkanalat, ázsiai lapos kanalakkal és egyéb eszközöket is alkalmazhatunk. Legyünk kreatívak!
  • A fagyaltot általában pohárkelyhekben vagy tölcsérben, ostyában tálaljuk –  modern receptekben kekszek, piskótalapok,  ostyalapok közé töltjük, de nagyon finom palacsintán tálalva is, különösen amerikai palacsinta alapú puffancsokon. Tálalhatjuk leveles tészta kosárkákban , fánkokban, gofrin is!
  • A parfét és semifreddot általában kenyérsütő formában fagyasztjuk le, majd tálalás előtt szeleteljük. De lefagyaszthatjuk egyéb, érdekes vagy individuális formákban is vagy alkalmazhatunk keksz formákat, kartonpapírból készített formákat egy lapos tepsire helyezve.
  • Fagylaltkehely –  a fagylaltot kombinálhatjuk gyümölcs darabokkal, keksz vagy piskóta darabokkal, gyümölcshabokkal, tejszínhabbal. A tetejére szórjunk dió, mogyoró darabokat, majd öntsük le csoki, karamell, gyümölcs mázzal. A kehely lehet üveg vagy kerámia, a lényeg az ízléses prezentáció.

Felhasználás

A fagyit egyéb édességekhez is felhasználhatjuk. Íme néhány ötlet:

  • Sült fagyi torta – lágy fagyit piskóta tészta közé töltünk, vagy felcsavarunk, tetejére keményre vert tojásfehérjehabot borítunk, pár percig átsütjük a sütőben. Piskóta receptek>>
  • Jeges kávé –  tejhab helyett egy gombóc fagyit teszünk a kávéba. Különösen finom vanília fagyival és egy pici Baileys-szel.
  • Smoothies –  néhány gombóc fagyit és egy-két marék jeget turmixgéppel eldolgozunk,  ha szükséges hígítjuk, majd szívószállal tálaljuk. Nagyon finom frissítő ital! Smoothie receptek>>
  • Desszertek – vaníliamártást és szószt szinte minden receptben helyettesíthetünk vaníliafagyival. Egyszerű édességek>>
  • Pohárkelyhek – egy pohár aljába tört kekszeket helyezünk, leöntjük sziruppal vagy likőrrel. Következő réteg lehet friss vagy főtt gyümölcs (akár befőtt is), majd gyümölcshab vagy fagylalt. A legfelső réteg tejszínhab (esetleg alkoholos), amit mogyoró, gyümölcs, keksz darabokkal megszórunk és vagy valami szósszal, sziruppal leöntünk. Desszert krémek, habok>>
  • Trifle –  sok trifle receptben a vaníliakrém helyettesíthető vagy kiegészíthető vanília fagylalttal. Trifle receptek>>

Fagyi Receptek

Az alábbi fagyi recept listánkra csakis olyan receptek kerülnek, amelyeket magunk i is kipróbáltunk és tuti finomak. A listát folyamatosan bővítjük:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .