november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Farsangi fánkok

January 16, 2009  
kategória Receptek, Ünnepek

Farsangi fánkokA farsangi időszak legjellegzetesebb édessége és egyben étele a farsangi fánk. Garantáltan még a legnagyobb akaraterővel rendelkezők sem bírják ki, hogy legalább farsangi időszakban ne csábuljanak el egy finom farsangi fánk kedvéért! Farsangkor fánkot kell enni, és illik házilag is készíteni! A jó hír az, hogy a bonyolultnak és kényesnek tartott szalagos fánkon kívül más fánkok is léteznek, érdemes változatosságot vinni a fánk repertoárunkba..

A farsangi szokáshagyományokhoz tartozó farsangi fánk ugyan csábítóan finom édesség, mégis elkészítésére általában csak a bátrabbak vállalkoznak. A fánk alapesetben élesztős, édes kelt tészta, amelyet bő olajban kisütünk, és a tökéletes eredmény érdekében baracklevárral töltünk. Nemzetközi kitekintés: természetesen a különböző nemzetek saját fánkja, fánk megfelelője is megtalálható, így a német Berliner Krapfen, az amerikai donut, a francia beignet.

A legismertebb farsangi fánk a szalagos fánk, amely nevét a barna fánkon körbefutó, a fánk tökéletességét jelző fehér csíkról kapja. Ahhoz, hogy ez a szalag és a fánk is tökéletes legyen, bizony kell némi rutin, és néhány fortély, például: kiváló és szobahőmérsékletű alapanyagok, a megfelelő fánk méret, bőséges és kellő hőmérsékletű olaj, stb. A farsangi szalagos fánk általában vizespohár nagyságú, aranybarna színű, gömbölyded. Szintén ismert még a csöröge, vagy forgácsfánk, és a rózsafánk, ezek elkészítése némileg egyszerűbb, de szintén olajban történő sütést igényelnek.

Mit érdemes tudni a fánkról?

  • Általában frissen a legfinomabb, bár mikróban megmelegítve még pár múlva is ízletes (vigyázat, a töltelékes verzió belül forró!).
  • Olajban történő sütéssel jár. Érdemes megfelelő szellőzésről gondoskodni a sütés során, és főként sütés után.
  • A tészta mellett nagyon fontos a sütés, különösen a megfelelő olajhőmérséklet. Ennek ellenőrzése fritőz esetében egyszerű, egyébként végezzünk fakanál próbát.
  • Az olajban sütött verzióról papír kéztörlőn alaposan csepegtessük le a felesleges zsiradékot.
  • Megtölthető lekvárral, csokoládéval, nutellával. Ez legegyszerűbben nyomózsák segítségével végezhető el. A lekvár a fánk mellé is tálalható.
  • A töltésre használt lekvár legyen kiváló minőségű, lehetőleg házi. Általában baracklekvárt használunk, de lehet pikáns levárral is tölteni.
  • Az édes fánkokat megszórhatjuk porcukorral, tálalhatjuk befőttel, édes mártásokkal, friss gyümölccsel, pudinggal, a mini változat csokoládéfondühőz is ideális.
  • Akinek mindez nem elég, akár olvasztott csokoládéval, cukormázzal is bevonhatja a fánkot, sőt drazséval dekorálhatja is.
  • A fánksütés általában hosszabb elfoglaltságot jelent, az élesztős tésztájú fánkoknál fontos továbbá, hogy meleg helyen keljen a tészta.

A jó  hír, hogy létezik élet a szalagos fánkon túl is. Erre példa a következő recept lista, amely fánkokat tartalmaz, de ezek részben nem igényelnek olajban sütést, vagy ha igen, nem olyan kényesek. A égetett tésztával készülő képviselőfánk nagyon praktikus, hiszen sokféleképpen tölthető, akár pikánsan is. Érdemes első körben az egyszerűbb verziókkal próbálkozni. Ajánljuk továbbá a mini verziókat, ezekkel gyorsabbnak tűnik a munka.

Még egy észrevétel: minden fánk fajtához sokféle recept létezik, amely szintén ízletes. Fánk sorozatunkhoz igyekeztünk olyan recepteket kiválasztani, amelyek lehetőség szerint egyszerű és praktikus receptek, azaz nem kell hozzá túl sok tojás, lehetőleg egész tojás, és a tészta akár könnyen felezhető is. Ezzel is szeretnénk kedvet csinálni a fánksütéshez!

Fánk receptek

Az alábbi fánk recept listánkat folyamatosan bővítjük:

További farsangi tippek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .