január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Fenyőfa dekorációk

December 9, 2011  
kategória Dekoráció, Gyerek, Ünnepek

A fenyőfa a karácsony ünnepek egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma. Szerencsére fenyőfa mintákat, motívumokat nagyon egyszerűen lehet készíteni –  rajzolni, festeni, nyomtatni, kivágni. Íme néhány tipp fenyőfa dekorációk és minták készítéséhez..

Fenyőfa minták, sablonok

Sablonokat házilag is nagyon könnyen készíthetünk az alábbi  módokon (vagy itt letölthető néhány Tutittippek sablon):

 • Hajtsunk félbe (hosszában) egy hosszúkás kartonpapírt, majd a hajtás mentén a felső sarok és a papír alsó szélé között húzzunk egy vonalat – ez elehet egyenes, vagy kissé hullámos.  Ollóval vágjuk ki a dupla papírt a vonal mentén, nyissuk ki – máris van egy fenyőfa formánk.
 • Rajzoljunk körbe egy keksz-szaggató vagy gyermek gyurma formát.
 • Pauszpapíron (vagy zsírpapíron) keresztül másoljunk át egy magazinban, képeslapon talált karácsonyfaformát. Ezt vágjuk ki, és készítsünk vele egy vastagabb sablont.
 • Fenyőfa szegélydísz:– rajzoljunk vagy nyomtassunk ki egy fenyőfa formát. Ugyanazt a formát redukáljuk kisebbre. Ezt helyezzük  a nagyobb sablon közepébe, majd rajzoljuk körbe. Sniccerrel vagy ollóval vágjuk ki a kisebb formát, így egy fenyőfa alakú csíkot kapunk.
 • Krumpliból vágjunk le 1 centis szeletet, amit nyomjunk ki keksz szaggató formával – vagy késsel vágjunk ki egy háromszög alakzatot. Az utóbbi esetben vágjunk ki egy kis kockát is a fa törzséhez. Karácsonyi nyomdázás>>

Absztrakt fenyőfa alakzatok

 • Szalagokból, papírcsíkokból is könnyen készíthetünk fenyőfa alakzatot. Csupán vágjuk fel a csíkokat egyre kisebb  darabokra  (széleket kisé átlósan), ezeket ragasszuk egymás felé csökkenő sorrendben, 5-10 mm hézagot hagyjunk ki közöttük. Fatörzs lehet egy másik, függőleges ragasztott hosszú szalag vagy papír csík.
 • Rajzoljunk csíkokat egymás fölé csökkenő sorrendben, fenyőfa alakot képezve. Ezekre ragasszunk flittereket, gombokat, matricákat stb. Vagy ragasztóval húzzuk át a csíkokat, szórjuk le csillámporral vagy nyomjunk bele pici gömbökre sodort papírgalacsinokat, vatta foszlányokat stb.
 • Vágjunk ki egy hosszúkás háromszöget (kartonpapírból, filcből, csillogó papírból stb). Ezt vízszintesen vágjuk fel három részre. A feldarabolt részeket ragasszuk egy kártyára, kb 5 mm hézaggal közöttük. A fát dekorálhatjuk tovább matricákkal, csillámporral, stb.

Fenyőfa papírból

A papír a legideálisabb alapanyag szuper egyszerű díszek, üdvölő kártyák készítéshez (lásd karácsonyi papírdíszek). Tuti egyszerű minták:

 • Félbe hajtott papírból vágjunk ki egy hosszúkás háromszöget a fenti leírás lapján. A hajtás mentén és a vágott széleken  vágjunk a papírba kis háromszögeket. Nyissuk ki a hajtás mentén a karácsonyfát. Így, önmagában (vagy tovább dekorálva) is remek dísz lehet egy polcon, de felhasználhatjuk karácsonyi üdvözlőlapok készítéshez is – csupán ragasszuk egy kártya közepére úgy, hogy kissé domború maradjon, azaz ne lapos, ezáltal 3D hatást keltünk. Vagy ragasszuk (kívül) a hajtás mentén a kártya mindkét oldalára. Függő is lehet ablakba, karácsonyfára. Karácsonyi üdvözlőlapok>>
 • Csillogó papírból, régi csomagolópapírból, hullámpapírból, magazinokból sablonok segítségével vágjunk ki karácsonyfa formákat. Ezeket ragasszuk egy üdvözlőlap vagy ajándékkísérő kártya közepére. A ragasztott verziót ki is vághatjuk, ez ideális függő lehet a karácsonyfán!
 • Félbe hajtott papírból vágjunk ki 3 db hosszúkás háromszöget a fenti leírás lapján. Ezeket ragasszuk egymásra a külső hajtás mentén, így egy 3D fenyőfát kapunk. A fenyőfát dekoráljuk tovább a fenti  tippek alapján.

Fenyőfa filcből

A vékony filclap ideális alapanyag gyors és egy egyszerű díszek készítéshez, ugyanis nem foszlik, így vágás után nem szükséges eldolgozni a szélét. Íme néhány trükk:

 • Sablon segítségével vékony filcből vágjunk ki egy fenyőfa formát  – ezt ragasszuk egy karton papírra, majd dekoráljuk flitterrel szalaggal,vagy alkalmazzuk függőkélnt stb. Egyszerű karácsonyi filcdíszek>>
 • Vastag filclapból vágjunk ki két fenyőfa formát. Az egyik legyen egy picit kisebb, amit ragasszunk a másik közepére úgy, hogy a kilátszódó szélek egységesek legyenek. Dekoráljuk tovább –  vagy a kisebb filcfából vágjunk ki csillag, szív stb formákat. Szuper dísz lehet karácsonyfa függőként, míg- nagyobb verziók  szép asztali díszek, tányér, pohár alátétek lehetnek. Filc fenyőfa függő>>
 • Vágjunk ki két fenyőfa alakzatot, varrjuk körbe, vagy szegjük körbe pelenkaöltéssel.  Aluról kezdve tömjük ki vattával, majd dekoráljuk mindkét oldalon flitterrel, szalagokkal stb, végül az alját dolgozzuk el cérnával. Ideális függőként, ajándékként.
 • Vágjunk ki kör alakú, csökkenő nagyságú korongokat, ezeket középen húzzuk fel egy cérnára. Részletes leírás – filc karácsonyfa>>

Egyéb dekorációs tippek fenyőfával

 • Vékony falap is remek alapanyag lehet fenyőfa alakzatok készítéshez. Profi díszekhez  szükséges egy dekopírfűrész, azonban jó tudni, hogy a balsafa sniccerrel is kivágható!
 • Fenyőfa alakzatokat alkothatunk vagy kinyomhatunk keksz masszából,  fondantból, marcipánból, kenyérből, palacsintából, piskótából, csokoládéból stb – lásd ehető karácsonyi díszek>>
 • Gyurmából is nagyon könnyen készíthetünk lapos vagy 3D fenyőfákat, amelyek lehetnek asztali díszek vagy karácsonyfa függők.
 • Fenyőfa dekorációk készítése nagyon egyszerű, így kisgyerekek számára is  szuper kreatív időtöltés lehet. Kezdők számára sem kihívás néhány alakzatot megrajzolni és kivágni.

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .