december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Fenyőfa

December 13, 2009  
kategória Otthon, Ünnepek

FenyőfaA karácsonyfa választása egyre nehezebb feladat. Döntenünk kell, hogy műfenyőt vagy igazi fenyőt szeretnénk – ha az utóbbinál maradunk, a következő dilemma az, hogy melyik fajtát vegyük, továbbá élőt vagy vágottat? A következő tippek segítenek a  tökéletes fenyőfa választásában, majd annak ápolásában..

A fenyőfa választása és vásárlása általában a férfiak feladata, de ők leginkább a pénztárcájuk és „praktikus” elvek alapján vásárolnak, elfelejtve azt, hogy a karácsonyfa lényege az esztétikum. Nos, íme néhány praktikus és esztétikai tipp – amiket érdemes figyelembe venni a fa kiválasztásakor. Első fontos szempont a fenyőfa típusa:

Fenyőfa fajták

 • Fenyőfa fajtákNordmann jegenyefenyő – az egyik legszebb fenyőfa, remek a lombtartó képessége, így ideális melegebb légterekbe. Továbbá a levelei nem szúrnak, így optimális kisgyermekes családok számára. Viszont nagyon drága és alul meglehetősen terebélyes, így szűkös terekbe nem passzol.
 • Ezüst fenyő – ezüstös lombszínét és jellegzetes illatát a viaszréteggel borított tűleveleinek köszönheti, amely mérsékli a vízvesztését is, így lombja sokáig tart. Azonban drága, tűlevelei nagyon szúrósak, ezért gyerekeknek nem ajánlott.
 • Duglaszfenyő – ideális szűk terekbe, ugyanis alakja kecses és hosszúkás. Könnyen díszíthető, rövid tűlevelei puhák, illatosak, és nem hullnak le megszáradás után sem. Ára közepes, de ritkán kapható.
 • Lucfenyő – a legnépszerűbb fajta, nem csupán kecses és szabályos alakzata miatt, de árban is sokkal olcsóbb, mint a fenti verziók. Azonban a megszáradt levelei hamar lehullnak, meleg térségekben már néhány napon belül.
 • Pinus fenyők –  a két leggyakoribb fajta a feketefenyő és erdeifenyő – ezek a legolcsóbb fenyők, és aránylag jó a lombtartó képességük, mert magas a gyantatartalmuk. Ennek hátránya azonban az, hogy folyik belőlük a gyanta, ráadásul a szabálytalan elrendezésű ágaik miatt nem különösen szépek és meglehetősen terebélyesek is. Szúrós tűleveleik nehezen díszíthetők, különösen a hosszú tűlevelű feketefenyő esetében.

Fenyőfa választása

Miután kiválasztottuk a számunkra ideális fenyőfa fajtát, a következő fontos feladat a tökéletes fenyőfa vásárlása. Íme néhány tipp ehhez:

 • A fenyőt lehetőleg egy faiskolából vagy faiskola lerakatból vásároljuk. Ha nincs erre lehetőség, fontos megtudnunk a fenyőárustól, hogy mikor vágták ki a fát (ezt nehezen lehet kideríteni egy benzinkútnál vagy egy hypermarketben!).
 • A fenyőárusoknál általában a fák lombjait hálóval vagy madzaggal kötik össze. Csakis olyan fát vásároljunk, amit megszemlélhetünk felállítva.
 • Fontos, hogy a fa ép, friss és egészséges legyen. Vizsgáljuk meg alaposan –  a fatörzs legyen egyenes, az oldalágak szabályosak, és ne töröttek. Egy frissen vágott fa tűlevelei rugalmasak, és nincs, vagy legalább is nagyon kevés (belső) barna tűlevél van rajta. Rázzuk meg – ha zöld tűlevelek is hullnak le róla, akkor már elkezdődött a kiszáradás. Egy ágon húzzuk végig az ujjunkat – ha sok tűlevél marad a kezünkben, azt a fát ne vegyük meg. Az utolsó fontos szempont az, hogy a fa szára beleférjen egy átlagos fenyőtalpba – ha nem, kérjük meg az árust, hogy vágja le az alsó ágakat.
 • Természetbarát megoldás az élő, töves karácsonyfa, amely évről-évre újrahasználható, vagy karácsony után elültethető, vagy visszaváltható a fenyőárusnál. DE! A kiásott és konténerbe átültettet fenyők többsége nem éli túl az átültetést, különösen a nagyobbak – így lehetőleg olyan gyökeres fát vásároljunk, amit konténerben neveltek. Az  élő fenyőfa optimális magassága 120-150 cm. Zöld karácsony>>

Fenyőfa ápolása

Miután hazavittük a fát, felállításig általában garázsban, erkélyen, folyosón hagyjuk. Azonban ha le szeretnénk lassítani a fa kiszáradását, a fát ápolnunk kell:

 • A fát mindig hűvös helyen tároljuk. Ha hűvös beltérben (garázs, pince, folyosó stb) tároljuk – állítsuk egy vödör vízbe. Ha szabadtéren tároljuk (kert, erkély), a fát meg kell védeni a napsugár, szél, fagy szárító hatásától – a szárát bugyoláljuk be nedves ronggyal, majd tekerjük be az egész fát egy nedves lepedőbe, majd nejlonzsákba.
 • A fa felállítása előtt ajánlatos kb 3  centit lefűrészelni a szárából, így jobban felszívja majd a vizet.
 • Csakis olyan karácsonyfa talpat alkalmazzunk, amelyben a fa öntözhető – és rendszeresen öntözzük is! A fa napi 1-2 L vizet szív fel! Ha kiszárad a talpazat, a fa szárából ismételten le kell vágni, ugyanis a gyanta lezárja a vízereket.
 • A karácsonyfát állítsuk fel világos, hűvös helyre – ne fűtőtest közelébe, és olyan helyre sem, ahol erős napsütés érheti.
 • Az ;élő fát nem ajánlott 2 hétnél tovább tartani a lakásban, és ezt is a lakás leghűvösebb részén állítsuk fel fenyőfaként. Az élő fa gyökérzetét se felejtsük el öntözni az ünnepek alatt!

Fenyőfa felállítása

 • Sok családi veszekedést eredményez, ezt valóban hagyjuk férfiakra – és nagyobb fák esetében általában 2 ember szükséges hozzá.
 • A fenyőfatalpba alaposan rögzítsük a fa törzsét, és vigyázzunk arra, hogy a fa álljon egyenesen és stabilan –  a fa ne dőljön el könnyen (különösen kisgyermekek esetében). Ha szükséges, a fát vékony damillal a falhoz rögzíthetjük (ez erős is, és nem látszik!).
 • Lehetséges, hogy a törzs nem stabilis a talpban – ebben az esetben az alsó oldalágakat le kell vágni (amiket ne dobjunk el, hanem hasznosítsuk asztali és egyéb karácsonyi díszek készítéséhez!).
 • Ha a fatörzs vastagsága miatt nem fér a talpba, muszáj fűrésszel megoldani a problémát – vagy talp helyett állítsuk a fát egy vödörbe, kövekkel, kavicsokkal körülvéve és kitámasztva (ne feledjünk  1-2 L vizet is önteni rá  minden nap!).
 • Amikor a fa stabilan és egyenes áll, fordítsuk úgy, hogy a legszebb lombok abba az irányba nézzenek, ahonnan legjobban látszik a fa. Kisebb hibákat, szabálytalanságokat dekorációval el tudunk majd takarni rajta. Ez viszont már nők és gyerekek feladata!

A következő feladat a fa díszítése, dekorációja –voila  a fenyőfából karácsonyfa lett! Tippek ehhez a következő cikkekben találhatók:

További karácsonyi tippek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .