november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Feta sajt

June 10, 2010  
kategória Alapanyagok, Receptek

Feta sajtA feta sajt a görög konyha egyik legfontosabb alapanyaga, de nagyon népszerű a környező mediterrán országokban is, sőt, valójában egy nemzetközi alapanyaggá vált. Éppen ezért sok helyen előállítják, de a modern, külföldi termékek nem egyeznek meg az igazi, görög fetával. Íme néhány info és tipp, amit sok finom feta recept követ..

Eredete

A feta sajt Görögországból származik, már az ókori görögök is nagyon kedvelték. Neve azonban az olasz „fetta” szóból ered, ami „szelet”-et jelent, ugyanis vastag szeletenként tárolták fahordókban, majd szeletenként mérték ki és tálalták fel. 2002 óta a feta név védett, és csakis a Görögországban előállított termék nevezhető feta sajtnak, továbbá csakis az, amelyik juh és kecsketejből készül. 2007-től még a „feta-stílusú” vagy „görög sajt” kifejezéseket is betiltotta az EU.

Jellemzői

A feta sajt színe hófehér, állaga tömör, ugyanakkor krémes, felülete lyukacsos, ezért könnyen törékeny és morzsalékony. Íze jellegzetesen savanykás, kissé sós. Magas a kalcium és B12 vitamin tartalma – de a só és koleszterin tartalma is. Zsírtartalma 30-60%, általánosan 45%. A feta sajt kalória értéke 260kcl/100 gr.

Előállítása

Az eredeti feta kecsketejből készült, ez a verzió krémesebb és puhább, mint a juh- vagy tehéntejjel kombinált verziók. Manapság a görög feta juh- és kecsketejből készül – a kecsketej maximum 30% részt alkothat. A tejet felmelegítik, majd oltóanyaggal hagyják megaludni. Az aludttejből a savót leválasztják, a maradékot összepréselik. A keletkezett masszát kissé megszárítják, majd nagy blokkokra (vastag szeletekre) vágják, amiket egy fahordóba (manapság nagyüzemi fémtartályba) tesznek és sós vízben hónapokon keresztül érlelnek.

Vásárlás

A feta sajtot általában sós lében vagy olajban tárolva árulják. Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy EU terméket válasszunk, lehetőleg görögöt – ennek íze nem párosul külföldi termékekkel. Frissen görög, török delikben is kapható, ezeket zacskóba vagy műanyag dobozokba adagolják. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű lét is mérjenek hozzá, annyit, hogy ellepje a sajtot!

Tárolás

Felbontás után a feta felülete kissé nyálkás lesz, íze intenzívebbé válik. Ha lehet, ne öntsük ki a csomagolt lét, hanem öntsük vissze a felhasználatlan sajtra. Légmentesen tároljuk a hűtőszekrényben, és  3 napon belül használjuk fel! A feta sajt nem fagyasztható.

Felhasználás

A feta sajt felhasználása nagyon változatos. Természetesen ideális görög és mediterrán ételekhez, de egyéb ételeket is feldobhatunk vele. Íme néhány ötlet:

  • Morzsáljuk salátákra, köretekre, leveles tészta falatokra, héjában sült krumplira.
  • Kis kockákra vágva vagy csíkokra szeletelve remek kiegészítő gyors és egyszerű salátákban.
  • Tojásba keverve készíthetünk  palacsintát, blinit, rántottát, omlettet, pogácsát, puffancsot, muffint stb.
  • A feta sajt meglehetősen sós, azonban sós íze enyhül, ha hideg vízben néhány percig áztatjuk, majd lemossuk, áttöröljük.
  • A feta sajt grillezhető is – de hirtelen forró grillen!
  • Ideális lepényeken, pizzán, szendvicsekben (pl.pita kenyérbe töltve)
  • A feta sajt nagyon jó töltelék lehet – pl csirkéhez, de különösen bárányhúshoz passzol.
  • Klasszikus feta ételek: görög saláta, spanakopita, tyropita

Feta receptek

Íme sok finom kipróbált és bevált feta recept. A listát folyamatosan bővítjük.

Feta leves, falat, krém

Feta saláta, köret

Feta főételekben

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .