november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Fokhagyma tippek

February 27, 2009  
kategória Alapanyagok, Receptek

FokhagymaFokhagyma nélkül nem képzelhető el az élet, legalábbis a magyar konyha számára. De sok más nemzet is így van ezzel, nem véletlenül van olyan fontos szerepe más nemzetek konyhájában is. Egyedülálló aromájával a legkülönbözőbb ételeket tudjuk ízesíteni, ráadásul nagyon egészséges is, íme sok-sok fokhagyma tipp és fokhagymás recept..

Növény

A fokhagyma az egyik legősibb kultúrnövény, főzés mellett gyógyászati és vallási jelentőséget is tulajdonítottak neki már az ókorban is.  Őshazája Közép-Ázisa, onnan terjedt el. A sok gerezdből álló, kisebb-nagyobb maroknyi fokhagyma gumó a földben nő. Évelő növény. Illata csak akkor érződik, ha a gerezdeket a papírvékony hártyából kibontjuk. Jellegzetes szagát (amely állítólag elűzi a szellemeket, ördögöt, vámpírt) a benne lévő kéntartalmú vegyületeknek köszönheti.

Élettani hatások

  • Csökkenti a vér koleszterin szintjét, igy segít megelőzni az érelmeszesedést, javítja az emésztést, értágító és vérnyomáscsökkentő hatású.
  • Antibakteriális és gombaellenes hatású, tisztítja a szervezetet.
  • A benne lévő kéntartalmú vegyületek hatására segíti megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását.
  • Enyhíti a megfázásos, köhögéses, légúti panaszokat, csökkenti a menstruációs görcsöket, erősíti az immunrendszert.
  •  Gyógyhatása teljes mértékben akkor élvezhető, ha nyersen fogyasztjuk, legfontosabb hatóanyaga, az allicin, akkor fejti ki legjobban hatását.
  • Nem mellékes szempont, hogy a fokhagymaszag nem csak a leheleten érezhető, de a bőrön keresztül is távozik szervezetünkből.
  • Gyógyító erejét altertnatívaként fokhagyma drazsé, kapszula, vagy kivonat formájában is alkalmazhatjuk.
  • A fokhagyma a szuperételek egyike. Továbbá stimlálja a nemi szerveket is, fokozza a férfiak teljesítőképességét. Lásd vágykeltő ételek>>

Vásárlás – tárolás

Fokhagyma vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy a gumó száraz legyen, de ne üresen száraz, legyen kemény, ne legyen rajta elszíneződött, vagy megpuhult rész. A friss, szezonális (kora nyári) fokhagyma színe fehér, zöld szárral. Megvásárolhatjuka fokhagymát egyesével, de hálóban hármasával, vagy akár más kiszerelésben (pl. fonat) is. Érdemes legalább kamra hűvős, száraz helyen tárolni, ezért túl nagy mennyiséget nem kell beszerezni belőle, hiszen mindenhol és mindig kapható. A fonat akár fel is akasztható. A friss fokhagymát viszont érdemes a hűtőszekrény zöldségrekeszében tárolni, így tovább marad friss.

Tisztítás

Érdemes kicsi, éles késsel megszabadítani a fokhagymát a burkából. Ha kés nyelével rányomunk, szétreped a burok, és kézzel is kiszedhető a fokhagyma. Mindig csak annyit szedjünk ki a gumóból, amennyire szükségünk van.

Felhasználás

A megtisztított fokhagymát felhasználhatjuk egészben, apróra vágva, fokhagyma présen átnyomva, nyersen, ételekkel együtt főzve, sütve és párolva, vagy magában (esetleg héjában) megsütve. Leginkább ízesítésre használjuk, de léteznek kifejezetten a fokhagymára, mint alapvető hozzávalóra épülő ételek is, pl. fokhagyma leves. A fokhagymával egyébként kiváló savanyúság is készíthető, felhasználjuk továbbá chutneyk, saláta öntetek készítéséhez is. A préselést érdemes fokhagymapréssel végezni, de egy széles kés lapjával is szétlapítható a fokhagyma.

Kiválóan ízesít darált hússal készülő ételeket, mártogatósokat, de akár egy egyszerű pirítóst, vagy lángost is. Használhatjuk olajok aromásítására, húsok tűzdelésére, pácok készítéséhez.

Hasznos tippek és ötletek fokhagyma felhasználáshoz:

  • Minél apróbbra vágjuk, préseljük, annál intenzívebb az illata, amely a főzés során enyhül.
  • A szezonális, friss fokhagyma jóval enyhébb aromájú, mint a szárított. Sajnos, ez hazánkban csak ritkán kapható, konyhakertben viszont biztos akad.
  • Csak hibátlan gerezdeket használjunk fel, és olyanokat, amelyek nem csíráznak. Maradék vágott fokhagymát ne használjunk fel.
  • A fokhagyma zöld csíráját (láthatóvá válik, ha kettévágunk egy fokhagymát), amely hosszabb tárolás után minden fokhagymában kinő, távolítsuk el.
  • Ha aggódunk a fokhagyma fogyasztásával járó kellemetlen szagoktól, segít a  friss zöldpetrezselyem, citromfű, rágógumi, esetleg rágjunk szét néhány kávébabot a fokhagyma élvezete után. A legegyszerűbb, ha partnerünk és/vagy a társaság többi tagja is fogyasztja, így a mellékhatás nem olyan zavaró.
  • Ha a főzés miatt kezeink fokhagyma illatúak, segít egy illatosított kézmosószer, vagy citromlé (esetleg végezzük a tisztítást, előkészítést gumikesztyűben).
  • A karamellizált fokhagyma nagyon finom, további előnye, hogy nincs tőle kellemetlen lehelet. Ehhez a fokhagyma gerezdeket pucoljuk meg, vágjuk ketté (esetleges zöld csírákat vágjuk ki), és egy serpenyőben ujjnyi vastag olajban lassan, vagyis alacsony tűzőn kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ideális szószokhoz, párolt zöldségekhez.
  • Erős tűzőn gyorsan elég a fokhagyma és keserű lesz!
  • A legegyszerűbb fokhagymás mártáshoz úgy jutunk, ha jó minőségű (vagy házi készítésű) majonézet kevés sóval, borssal fűszerezünk, és néhány gerezd fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát adunk hozzá.
  • Egészben, azaz héjastul is süthetünk fokhagymát. Ehhez a fokhagymák tetejét (csúcsos szár részét) vágjuk le, tegyük tűzálló tálba, és 180-200 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. A puha héjból nyomjuk ki a fokhagymát, és tálaljuk húsokhoz, halhoz. Fokhagymakrém>>
  • Ha több fokhagymát pucolunk meg egyszerre, és lég(szag)mentesen zárható dobozban hűtőszekrénybe tesszük, egy időre megspórolhatjuk a pucolás gondját. A friss fokhagymát helyettesíthetjük olajban, sóban eltett vagy fagyasztott változattal, fokhagymakrémmel, szárított fokhagymával, fokhagymasóval. Tisztított fokhagyma>>
  • Ha egy gerezd fokhagymával bedörzsöljük a salátatálat, a saláta kellemes fokhagyma aromát kap.
  • Alternatíva lehet fokhagymához szezonban a medvehagyma.

Fokhagymás receptek

Fokhagymát számtalan étel tartalmaz, így itt az a fokhagymás recept lett kiemelve, amiben a fokhagyma mennyisége az átlagot meghaladja (fokhagyma kedvelőknek!!!).

A következő ételek fontos alapanyaga a fokhagyma:

További alapanyagok>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .