december 13., szerda : Luca & Otília

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Fokhagymás garnéla

February 9, 2010  
kategória Egészséges, Egyszerű, Nemzetközi, Parti, Receptek

Fokhagymás garnélaA fokhagymás garnéla (Gambas al ajillo) a spanyol tapas bárok egyik kedvenc étele. Nagyon egyszerű az elkészítése, és nem csupán italozás kísérőjeként fogyaszthatjuk, de ideális előétel lehet egy mediterrán menüben..

Hozzávalók

  • 25-30 dkg garnéla (félig tisztított)
  • 4-6 gerezd fokhagyma, préselve
  • 1 tk csemege paprika (spanyol)
  • 1 citrom leve
  • 1 tk szárított chili pehely
  • 2 ek olívaolaj
  • O.5 dl száraz sherry vagy fehérbor
  • Kb 2-3 ek aprított petrezselyem zöld

Elkészítés

  1. Az olívaolajat felmelegítjük, majd a préselt fokhagymát és chili pelyhet kb 1 percig, közepes hőmérsékleten, megpirítjuk.
  2. Felkapcsoljuk a tűzhelyt, hozzáadjuk a sherry-t, rákokat, citromlevet és paprikát. Kb 3 percig, folyamatos keverés közben, a rákokat átsütjük. Akkor jó, amikor a rákok rosé színűvé váltak.
  3. Átöntjük egy tálaló edénybe (olajjal együtt),  sózzuk, borsozzuk, petrezselyem zölddel megszórjuk.
  4. Tálaljuk melegen, friss kenyérrel – bagett az ideális.

Tippek

  • Vigyázzunk arra, hogy ne égjen meg a fokhagyma, mert keserű lesz az étel íze. Arra is vigyázzunk, hogy ne süssük túl a rákokat, mert akkor viszont rágósak lesznek! Amint pinkké váltak, húzzuk le a tűzhelyről. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy minden része pink, tegyünk a serpenyőre egy fedőt, és hagyjuk párolni a gőzben 1-2 percig.
  • Az olívaolaj mellé tehetünk egy-két kis kocka vajat is – ezzel gazdagabb lesz az íze.
  • Lehetőleg ne alkalmazzunk előfőzött garnélát – ez nem veszi át optimálisan az ízeket. Fagyasztott, nyers garnéla az ideális, természetesen kiengedve.
  • A tipikus tapas garnéla általában félig van megtisztítva, az alsó, farok részén marad a burkolat, mert így kézzel is fogyasztható. Sokszor egyáltalán nincs megtisztítva, így kézzel, közvetlenül fogyasztás előtt kell megpucolni – ez a módszer ideális romantikus alkalmakra.
  • Az étel elkészíthető sütőben is: kombináljuk a hozzávalókat, keverjük el, majd 2 kisebb hőálló tálban 220 fokra  tegyük be a sütőbe kb 8 percre. Tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyem zölddel.
  • A fokhagymás garnéla remek lehet egy tapas menüben vagy egy vendégváró, romantikus menü előételeként. Italként pezsgős koktél vagy sherry passzol mellé.

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .