október 24., kedd : Salamon

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Fondü burgonya

December 27, 2008  
kategória Egyszerű, Receptek, Ünnepi

Fondu krumpliA következő receptet azoknak ajánljuk, akik kedvelik a sajtfondüt és különleges burgonya köretre vágynak. A fondü burgonya elkészítése nagyon egyszerű, mégsem szokványos, ráadásul fondü készlet sem kell hozzá..

Hozzávalók:

  • 1 kg nem szétfővő burgonya
  • kevés vaj
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 30 dkg reszelt sajt
  • 2 tk étkezési keményítő
  • 1/2 citrom leve
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A burgonyát megmossuk és megfőzzük.
  2. Egy sütőtálat vajjal kikenünk. A burgonyát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, és a tálba tesszük, megsózzuk.  A fokhagymát megpucoljuk.
  3. 1 dl bort egy edényben megmelegítünk, hozzáadjuk a préselt fokhagymát, és adagokban a reszelt sajtot. Mindezt végezzük alacsony hő és állandó kevergetés mellett. Az étkezési keményítőt keverjük el a maradék borral, adjuk a sajtos keverékhez. Ízesítsük citromlével.
  4. A sajtfondüt a burgonyára öntjük, megszórjuk őrölt borssal, és 250 fokos sütőben kb. 10 percig pirítjuk.

Tippek:

  • Kiváló egyszerű köret, de akár egytálétel is lehet.
  • A burgonyát már előző nap is megfőzhetjük, de maradék főtt burgonyával is elkészíthető. Válasszunk kisebb méretűeket. A burgonya héját nem szükséges leszedni, főleg, ha ellenőrzött bio minőségű.
  • Készíthetjük egy nagyobb tálban, de akár kisebb felfújt formákba elosztva is. 
  • A pirítás stádiumáig előkészíthető, a pirítást időzítsük úgy, hogy a főétellel egy időben készüljön el, vagy amíg például a kész sült alufóliába csomagolva pihen.
  • A sajt legyen lehetőleg intenzívebb ízű.
  • A fenti adag fondü burgonya 6 fő részére elegendő köret húsok mellé. További fondü tippek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .