január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Fondü

January 19, 2008  
kategória Alapételek, Nemzetközi, Parti, Receptek

A fondü nagyon jó megoldás, ha nincs időnk többfogásos vacsorával vendégül látni barátainkat. Mondhatni, a raclette testvére, és hozzá hasonlóan a vendéglátó mindent időben és előre elkészíthet,és zavartalanul élvezheti vendégei társaságát..

Bár a fondü eredetileg svájci sajtétel, ma már számos egyéb változata is létezik.  Így készíthetünk zsíros fondüt, amikor húsdarabokat és zöldségeket forró zsírban sütünk ki a fondü edényben, vagy sovány fondüt, amikor erőlevesben főzünk meg nyers hozzávalókat. Létezik azonban édes fondü is. A számos változatnak közös jellemvonása, hogy egy edény köré gyűlik a társaság, és olajba, levesbe, olvasztott sajtba vagy csokoládéba mártogatnak különböző alapanyagokat. A fondühoz készíthetünk továbbá különböző szószokat, de tálalhatunk salátákat is.

Elengedhetetlen, hogy legyen fondükészletünk. A különböző típusú fondükhöz különböző edények tartoznak. Ha most állunk azon döntés előtt, hogy rászánjuk magunkat és veszünk egy fondüt, érdemes eldöntenünk, hogy melyik a mi szájízünknek leginkább megfelelő változat, és az ahhoz passzolót vegyük meg. A lényeg, hogy az edény alulról melegíthető legyen, legyen hőálló, hőtartó és elég széles ahhoz, hogy mártogatni tudjunk benne, de ne túl magas. Az edényhez általában speciális, hosszúnyelű villák is tartoznak. Az édes fondühöz speciális edény jár. Bár nem megfizethetetlen, csak azoknak érdemes megvenni, akik valóban értékelik és gyakran élvezik az édes fondüt.

Ha van edényünk, akkor már csak két dolog kell: amiben mártogatunk, és amit mártogatunk.

Amiben mártogatunk, az lehet: növényi olaj, jó minőségű leves vagy olvasztott sajt. Amit mártogatunk, lehet kockára vágott kenyér, vékonyra szeletelt húsok, hal, tenger gyümölcsei, sonka, zöldségek, gyümölcs. Vagyis minden, ami a társaság kedvence. Az alapanyagokat akkorára vágjuk, hogy a villára felhúzva mártogatás közben se essen le. A kenyeret érdemes úgy felkockázni, hogy legyen legalább egy oldalán kenyérhéj, ahová be tudjuk szúrni a villát.

A fondühöz száraz bort, cseresznyepálinkát, teát kínálhatunk.

A fondü előnye, hogy nem munkaigényes, gyorsan és spontán is megszervezhető, és mégis látványos. Egy-két receptet  könnyen el tudunk sajátítani, de jó hír azoknak, akiknek valóban semmi idejük sincs: már Magyarországon is kapható különböző ízesítésű konyhakész sajtfondü keverék, amelynek elkészítése roppant egyszerű. A sajtkeveréket a zacskóból kivéve egy fokhagymával bedörzsölt fondü edényben csak meg kell melegíteni és máris fogyasztható. Ezzel a módszerrel a konyha művészetekben egyáltalán nem jártas vendéglátók is plusz pontokat tudnak begyűjteni barátaik, vagy családtagjaik körében. A fondü ünnepi étkezések alternatívája is lehet, és köretek készítéséhez is alkalmazhatjuk.

Tippek

  • Ha konyhakész sajtfondüt használunk, keverjünk bele 5-10 dkg kéksajtot, ettől még ízletesebb lesz.
  • Aki sajtimádó, és megkedvelte az ilyen jellegű társasági étkezést, feltétlenül próbálja ki a raclettezést is!

Fondü receptek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .