szeptember 19., kedd : Vilhelmina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Forralt almabor

January 14, 2010  
kategória Egyszerű, Italok, Nemzetközi, Receptek

Forralt almaborA forralt bor a téli napik egyik legfinomabb melegítő itala. A fűszeres forralt almabor (vagy almasör) egy francia verzió, ami érdemes kipróbálni, főleg ha már csömörünk van a hagyományos vörösboros verzióból..

Hozzávalók

  • 2 db fahéj rúd (darabokra törve)
  • 1 ek (jamaikai) szegfűbors
  • 4 csésze almabor (almasör)
  • 6 cl Calvados (vagy alma brandy)
  • Tálaláshoz:  fahéjrudak

Elkészítés

  1. A fűszereket és fahéj darabokat egy muszlin tasakban összekötjük.
  2. Az almabort egy nehéz aljzatú  lábasba öntjük, beletesszük a muszlin tasakot, és nagyon lassan felmelegítjük. Nem szabad forrnia!
  3. 6 füles pohárba 1-1cl Calvados-t töltünk, majd feltöltjük a forró almaborral, fahéj rúddal díszítjük. Melegen tálaljuk.

Tippek

  • Ha nincsen kéznél szegfűbors, akkor alkalmazhatunk szegfűszeget is – de forralt bor fűszerkeverék is jó. Egyéb fűszerekkel is kísérletezhetünk – pl szerecsendió, ánizs, citromhéj stb.
  • Calvados helyett rummal is el lehet készíteni.
  • Az almabor a cider magyar fordítása, amely valójában úgy készül, mint a sör, kissé szénsavas is (mint a sör), és sörös üvegekben–dobozokban palackozzák. Tehát az almasör helyesebb kifejezés, amit a forgalmazók  is el kezdtek használni. Mindkét név alatt árulják hipermarketekben, italboltokban.
  • A fűszeres forralt almabor nem csupán remek melegítő ital, de kiváló gyógyír megfázás, influenza ellen (és a franciák szerint ezek megelőzése ellen is!).

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .