június 26., hétfõ : János & Pál

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Forró toddy

January 19, 2010  
kategória Italok, Nemzetközi, Receptek

Forró toddyA forró toddy egy olyan meleg ital, amit téli, hideg napokon fogyasztunk, sokszor lefekvés előtt. A népi gyógyászatban évszázadok óta használják influenza és megfázás elleni gyógyírként. Az eredeti hot toddy Skóciából származik, és skót whiskey-vel készül, manapság azonban létezik sok más verzió is. A forró toddy nem tea, hanem forró víz, tömény alkohol, cukor vagy méz és fűszerek keveréke. Íme néhány autentikus és modern forró toddy recept..

Klasszikus Hot Toddy receptek

Skót hot toddy

  • Hozzávalók: 1 tk méz vagy cukor, 1 szelet friss citrom vagy 2 ek friss citromlé, 1 csésze forró víz, 4 cl skót whisky
  • Opcionális fűszerek: 1 csipetnyi őrölt szerecsendió, 1 fahéjrúd, 1 szegfűszeg
  • Elkészítés: A  fűszereket, mézet egy füles pohárba tesszük, leöntjük a forró vízzel, majd a whisky-vel, hozzáadjuk a citromot-citromlét, megszórjuk a szerecsendióval.

Forró toddy gin-nel

  • Hozzávalók: 35 ml London Gin, 20 ml citromlé, 55 ml forró víz, 1 tk cukor, fahéjrúd
  • Opcionális: 10 ml áfonya likőr (creme de cassis)
  • Elkészítés: egy pohárban a hozzávalókat elkeverjük, fahéjrúddal díszítjük

Modern Hot Toddy receptek

A következő forró toddy italok a modern verziók. 1 pohár 2.5-3.5 decilitert jelent – attól függően, hogy milyen erősen szeretjük.

Rumos toddy (más néven black stripe)

  • Hozzávalók: 55 ml sötét rum, 1 tk méz (vagy molasses), 1 pohár forró víz, 1 citromszelet, fahéjrúd
  • Elkészítés: a rumot egy pohárban elkeverjük a mézzel, leöntjük a vízzel, citrom szelettel és fahéjrúddal díszítjük.

Forró gyömbéres toddy

  • Hozzávalók: 30 ml bourbon whisky, 15 ml gyömbérlikőr, 1 ek méz, 1 tk citromlé
    1 pohár forró víz
  • Elkészítés: egy pohárba töltjük a hozzávalókat, leöntjük a vízzel

Téli gyümölcsös toddy

  • Hozzávalók: 45 ml almalikőr, 45 ml narancslikőr, 20 ml friss zöldcitromlé, 1 tk méz, 1 pohár forró víz, alma, narancsdarabok, néhány csík narancshéj
  • Elkészítés: a fűszereket, gyümölcsöket és likőröket egy pohárba töltjük, leöntjük a forró vízzel. Elkeverjük

Sült almás forró toddy

  • Hozzávalók: 55 ml alma whisky vagy Calvados, 1 tk méz, 1 pohár forró víz, negyed sült alma, fahéjrúd
  • Elkészítés: a sült almát  a pohárba tesszük leöntjük a mézzel és whisky-vel, majd leöntjük a vízzel. Fahéjrúddal tálaljuk.

Rumos-vajas forró toddy

  • Hozzávalók: 1 kis szelet vaj, 1tk barnacukor, 55 ml sötét rum, 1 pohár forró víz
  • Opcionális fűszerek: őrült fahéj, őrölt szerecsendió, vanília eszencia
  • Elkészítés: a fűszereket, cukrot és vajat egy pohárban elkeverjük  a rummal, majd leöntjük a vízzel

Narancsos  forró toddy

  • Hozzávalók: 50 ml rum, 25ml narancslikőr, 5m zöldcitromlé, 1 pohár forróvíz, zöldcitrom és narancs szelet
  • Elkészítés: a likőröket és zöldcitromlevet egy pohárba töltjük, leöntjük a vízzel, 1-1 zöldcitrom és narancsszelettel tálaljuk.

Tippek

  • Forró toddy italA víz legyen forró, de ne öntsünk frissen forralt vizet egyből a citromra vagy mézre, a vitaminok így elpusztulnak.
  • A forró toddy ideális ital hideg, téli estéken – különösen lefekvés előtt.
  • Influenza és megfázás ellen is hatásos – de ne felejtsünk el sok vizet is fogyasztani mellette. Továbbá, ha antibiotikumos és egyéb gyógyszereket is szedünk, akkor az alkohol fogyasztás nem ajánlott.

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .