május 25., szerda : Orbán

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Frankfurti leves

február 23, 2010  
kategória Egyszerű, Gyerekeknek, Receptek

Frankfurti levesA frankfurti leves az egyik legfinomabb téli leves, még azok is szívesen megeszik, akik nem igazán kedvelik a kelkáposztát. A következő recept egy diétás verzió – rántás nélkül készül, így a lisztre vagy tejre érzékenyek is élvezhetik. Természetesen elkészíthető hagyományosan, lisztes-tejfölös rántással behabarva is..

Hozzávalók

  • 40 dkg kelkáposzta
  • 3 db közepes burgonya
  • 2  gerezd fokhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1-1 csipetnyi őrölt kömény, bors és majoránna
  • 1 tk pirospaprika
  • 20 dkg virsli
  • 1.5 L alapleves (csont, zöldség vagy csirke)
  • Olaj
  • Tálaláshoz: tejföl, créme fraiche vagy görög joghurt, petrezselyem zöld

Előkészületek

  1. A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összepréseljük.
  2. A krumplikat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk.
  3. A kelkáposztát vékony (kb 1cm széles) csíkokra szeleteljük.
  4. A virslik héját lehúzzuk (ha héjas), 1cm-es darabokra felszeleteljük.

Elkészítés

  1. A hagymát és fokhagymát  kb. 1 ek olívaolajban üvegesre dinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a krumpli darabokat és paprikát, 1-2 percig megforgatjuk, majd felöntjük a levessel. Felforraljuk, és alacsony lángon a krumplit félig megfőzzük (ez kb 8 perc).
  3. Hozzáadjuk a kelkáposztát, és további 8-10 percig főzzük (fedő alatt). Amikor a káposzta megpuhult, de még harapós, egy botturmixszal kissé besűrítjük a levest (elsősorban a krumpli darabokat célozzuk meg!).
  4. A leveshez adjuk a virsli darabokat, kb. öt percig tovább főzzük.
  5. Melegen tálaljuk – aprított petrezselyem zölddel és tejföllel vagy krémes joghurttal.

Tippek

  • Fogyasszuk friss kenyérrel, zsemlével vagy crostini szeletekkel!
  • Úgy is el lehet készíteni, hogy a virslit külön serpenyőben gyorsan átsütjük és a kész leveshez adjuk.
  • Rántással: készíthetünk egy lisztes vagy lisztes-tejfölös rántást is és ezzel oi sbesűríthető a leves turmixolás helyett. Ez nagyon egyszerű, csupán liszttel vagy kukoricakeményítővel világos (vagy fokhagymás-paprikás) rántást készítünk, tejföllel vagy kevés levessel simára keverjük, majd a levesbe szűrjük, és összeforraljuk.
  • Fontos, hogy a kelkáposztát ne főzzük túl, azaz legyen puha, de kissé harapós, ne essen szét.
  • A fenti frankfurti leves egy diétás verzió – azaz liszt- és/vagy tejérzékenyek is fogyaszthatják. Tejallergia esetén természetesen hagyjuk ki a tejfölt, elég a lisztes rántás (ha muszáj) – lisztérzékenyek kövessék a fenti receptet, vagy készítsenek rántást kukoricakeményítővel, ha így szeretik a levest.

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .