február 19., hétfõ : Zsuzsanna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Fűszernövények

április 24, 2009  
kategória Háztartás, Kert, Konyha, Otthon

Fűszernövények A konyhakert népszerűsége világszerte terjed, nem csupán gazdasági okok miatt, de valójában csakis a házilag termesztett élelmiszerek garantálják az ételeink frissségét és vegyszermentességét, nem beszélve a saját terméseink látványának öröméről! Azonban egy konyhakert megvalósítása (és gondozása!) a mai rohanó világban nem olyan egyszerű, mint ahogy Jamie Oliver propagálja. Fűszernövények termesztése viszont nagyon egyszerű, se sok helyet, se sok energiát nem igényel – az eredmény pedig kimondottan kielégítő, hiszen 1-2 csipet zöldfűszer miden ételt egyből frissé varázsol..

Fűszernövény fajták

A fűszernövények két csoportba oszthatók – mediterrán növények, amelyek a meleg, száraz klímát kedvelik, és azok a növények amelyek nedves, gazdag talajban növekszenek inkább.  A fűszernövények lehetnek egynyáriak vagy évelők A legnépszerűbb fűszernövények a következők:

  • Egynyári fűszernövények: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű
  • Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya
  • Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika

Termesztés

Fűszernövényeket termeszthetünk konyhakertben (külön kialakított részben vagy egyéb zöldségek között), virágládákban, cserépben, függő kosarakban, fém vödrökben stb. A mediterrán fajták napos, száraz, jó vízelevezetéssel rendelkező helyeket kedvelnek – ezért mindig helyezzük őket napfényes terasza, erkélyre, ablakpárkányra, vagy ültessük napos helyre a szabadföldi talajba. Termesztésükhöz nincs szükség nagy területre, akár egy lakásban is nevelhetjük őket (de közel a fényhez) konténerekben.

Talaj

A mediterrán fűszernövények a termékeny, de szerves anyagokkal nem túlkezelt talajt kedvelik. Az ideális PH-érték számukra 6.5-7. A legtöbb zöldfűszer íze jobb, ha napos, száraz termőhelyen nő, ugyanis a kivált illóolajok koncentrációja magasabb lesz a melegen. Gazdag, nedves talajban sokszor gyorsabban nőnek, szebbek is talán, de kevesebbet virágoznak, és gyengébb lesz az aromájuk. A menta, petrezselyem, borágó viszont kimondottan a gazdag, nedves talajt kedvelik, és árnyékos helyen is remekül termeszthetők.

Vetés

A fűszernövényeket vetése megegyezik a zöldségfélék technikájával – a magokat vethetjük közvetlenül a talajba vagy csíráztatóba. A palántákat azonban részleges kitakarással kell szoktatni, mielőtt a kertbe kerülnek! Az élelmiszerboltokban vásárolt kis konténeres zöldfűszereket is el lehet ültetni a kertbe vagy egy nagyobb cserépbe.

Kerti  ültetés

A fűszernövények nem csupán hasznosak, de dekoratívak is, így egy díszkertbe is remekül passzolnak. Különösen a zsálya, curry, édeskömény és a snidling gyönyörűen mutat egy virágágy elemeként is!  A mediterrán fűszernövényeket mindig napos helyre ültessük, olyan termőföldbe, amelynek jó a szabad vízelvezetése. Vigyázzunk azonban azokra a fűszernövényekre, amelyek könnyen szétterjednek – pl menta, citromfű, kamilla – ezeket süllyesztett edényben ültessük el vagy neveljük inkább cserépben vagy egy elkülönített, kiemelt virágágyban.

Konténeres ültetés

Fűszernövényeket könnyen lehet cserépben és egyéb edényekben nevelni, csupán arra kell odafigyelni, hogy a virágföld soha ne száradjon ki teljesen és az edény alján legyen vízelvezető lyuk (érdemes egy kis tányért az edény alá tenni). A cserepes fűszernövények rendszereses locsoláson kívül kevés törődést igényelnek, de érdemes őket évente átültetni, mindig egy kicsit nagyobb edénybe. Üvegházban is lehet nevelni őket, ezáltal akár egész évre  biztosíthatunk friss fűszereket!

Tippek a fűszernövények termesztéséhez

  • A palántákat ültetés előtt mindig locsoljuk meg alaposan – ajánlatos néhány percig pihentetni, hogy a talaj jól átszívja a vizet. Ültetés után ismételten locsoljuk meg jól.
  • Fűszernövények remekül társíthatók zöldségekkel, de virágágyak között is jól mutatnak. Klasszikus párosítás pl.a bazsalikom-paradicsom, uborka-kapor, bab-borsikafű, rózsabokor-snidling stb
  • A kényesebb fűszernövényeket (babérfa, olívafa, tárkony, koriander)  télre vigyük be a lakásba vagy legalább a lépcsőházba. Ha ez nem lehetséges, takarjuk be a növényt, cserepet vagy mulcs-csal a talaj felszínét (ez lehet fakéreg vagy kókuszhéj).
  • A cserepes bazsalikomot mindig alulról locsoljukmeg, különben a kis levelek bepördülnek és nem nőnek tovább.
  • A fűszernövényeket a növekedési idő alatt tápanyaggal kell ellátni – csakis bio tápanyagot használjunk, ha   étkezés céljából termesztjük őket! A termőföld vagy virágföld is legyen bio, ha lehet. Komposztot magunk is tudunk készíteni házilag.
  • A fűszernövények nem csupán konyhakerti haszonnövények, de díszítő elemek is lehetnek mind a kertben és az otthonunkban is. Különleges illatukkal a kertet és a lakást is felüdíthetik.

A kulináris fűszernövények termesztése nem csupán dekoratív, aromás és hasznos – de valójában roppant egyszerű. A következő cikkekben  további információt lehet olvasni zöldfűszerekről, tippekkel, receptekkel a felhasználásukhoz:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .