november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Grillezett paprika

Grillezett paprikaA grillezett paprika egy nagyon hasznos alapanyag lehet a konyhában, ugyanis rengeteg módon fel lehet használni, és természetesen önmagában is fogyasztható. Elkészítése roppant egyszerű és többféleképpen is megvalósítható..

Először is szükségünk van néhány kaliforniai paprikára – bár a magyar zöldpaprika és kápia paprika is grillezhető, de ezek húsa nem elég vastag és nem  is olyan édes, mint a kaliforniai piros vagy sárga színű paprikáké.

Elkészítés

A paprikákat grillezhetjük lávaköves, faszenes vagy elektromos grillsütőn, konyhai sütőben, de akár a gáztűzhely nyílt lángja felett is. Először is mossuk meg alaposan és  töröljük szárazra a paprikákat, majd egy szilikon ecsettel kenjük meg egy pici olívaolajjal. A paprikát tegyük a grillre (vagy grill alá), és amikor megfeketedik az egyik oldala, fordítsuk meg (tehát összesen 4-szer). Sokan egyszerűbbnek találják azt a verziót, amikor a paprikát sütés előtt félbe vagy 4 szeletre vágják, hiszen így csak az egyik, héjas oldalát kell grillezni. Ez a módszer alkalmasabb elektromos grillsütőkhöz és abban az esetben is, ha a paprikát nem grillezzük, hanem a sütőben sütjük (kb 190 fokon). Vigyázzunk arra, hogy a paprika ne legyen koromfekete – akkor jó, amikor a megbarnult héja hullámossá és buborékossá válik.

Parikák fedő alattAmikor a paprikák megbarnultak, vegyük le a grillről (vagy ki a sütőből), és egyből helyezzük át egy üveg vagy fém edénybe, amit fedjünk le egy tányérral vagy szoros fóliával. Erre azért van szükség, hogy a paprika kiizzadja magát, és a héj könnyen leváljon. (Figyelem: műanyag tálakat lehetőleg kerüljünk, úgyszintén nylonzacskókat is) Kb 10 perc múlva, vagy amikor a paprikák kihűltek, húzzuk le a héjakat, ha egészben grilleztük őket, akkor vágjuk le a torzsákat, és magtalanítsuk is (néha érdemes átmosni is).

Természetesen erős paprikát vagy chiliket is grillezhetünk, ezeknek a héját nem szokás eltávolítani. A grillezett kaliforniai paprikákét sem muszáj, de akkor ne engedjük, hogy nagyon megégjenek!

A grillezett paprikákat a következő ételekhez használhatjuk tovább:

  • Saláták –  vágjuk a paprikákat fel vékony csíkokra, és adjuk hozzá vegyes salátákhoz. Vagy készítsünk grillezett paprika salátát (pl kombináljuk koktél paradicsomokkal, piros hagymával, bazsalikommal – majd öntsük le 1ek bazsalikom ecettel és olívaolajjal) és öntsük le grill öntettel. A paprikát sok saláta gazdagítására is felhasználhatjuk. Saláta receptek>>
  • Köret – vágjuk fel csíkokra, adjunk hozzá néhány zöldfűszert (oregano, bazsalikom, menta különösen passzol hozzá), majd tálaljuk grillezett ételek mellé.
  • Pizza feltét –  isteni finom klasszikus pizzákon, és egészséges pizzákon is.
  • Tészták – akár csíkokra, vagy kockákra vágva tészta mártásokba, de rakott tésztához is használhatjuk. Tészta receptek>>
  • Szendvicskrém –  készítsünk egyszerű szendvicskrémet, csupán turmixszoljuk össze fokhagymával és néhány zöldfűszerrel, majd kenjük meg pirított bagettet.
  • Szendvicstöltelék – nagyon passzol mediterrán típusú szendvicsekhez, pl ciabatta, pita kenyérbe töltve, különösen mozzarella, dolcelatte vagy kecskesajttal párosítva.
  • Olajban eltett – vágjuk fel a paprikákat vékony csíkokra, és helyezzük őket egy befőttesüvegbe. Öntsük le olívaolajjal, és tároljuk a hűtőszekrényben. Tipp: ebben az esetben érdemesebb a paprikákat a sütőben sütni (és locsoljuk meg alaposan olívaolajjal). Az olajat utána szűrjük le és adjuk hozzá a felvágott paprikaszeletekhez – a maradék pedig nagyon finom saláta öntet lesz. Pikánsabbá varázsolhatjuk, ha 1 chilit (félbevágva) is megsütünk – az olívaolaj kissé csípős lesz! Alkalmazzuk szendvicsek, húsok díszítésére. Lásd sült paprika befőzése.
  • Leves – készíthetünk krémlevest is, a grillezett paprika miatt a levesnek füstölt és édesebb lesz az íze.
  • Salsa –  a paprikákat vágjuk fel kis kockákra, adjunk hozzá  apróra vágott chilit, hagymát, paradicsomot, koriandert és zöldcitrom levet. Alkalmazzuk köretként, salátaként.
  • Szószok, mártások –  a grillezett paprikákból könnyen készíthetünk szószokat, mártásokat egyéb húsos ételekhez, de akár valami pikáns mártogatóst is.
  • Méregtelenítés – remek étel méregtelenítő napokon, pl. barnarizzsel és egyéb grillezett zöldségekkel.
  • Babaételek –  a kisbabák és gyerekek is nagyon szeretik, hiszen a grillezett paprika édessé válik a grillezés során, és nem rágós! 6-8 hónapos korig turmixoljuk össze valami más zöldséggel (pl spenót, krumpli, cukkini).

Receptek grillezett paprikával

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .