december 17., vasárnap : Olimpia & Lázár

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Gyors vacsorák

October 31, 2006  
kategória Egyszerű, Receptek

Vacsora gyorsanMit főzzek ma? Talán a leggyakrabban elhangzó kérdés a mindennapokban. Legyen finom, egyszerűen elkészíthető, változatos, de főként, GYORS. Az idő kevés, elsősorban hétköznap, sok egyébre is szeretnénk szánni a főzés mellett. Férfi és nő, főzni szerető, vagy kötelességből főző egyaránt sokat foglalkozik azzal, hogy  mi legyen az aznapi megfőzendő étel. Hétvégén belefér az életünkbe egy hosszabb vagy kiadósabb főzőcskézés, kísérletezés, de hétköznap szeretnénk minél hamarabb “letudni” ezt a feladatot és gyors vacsorát készíteni. Íme néhány recept és tipp, amelyekkel gyorsan tudunk finomságot az asztalra varázsolni..

Véleményünk szerint az a gyors recept, amely a tálalásig előkészítéssel együtt max. 30 percet vesz igénybe. Természetesen a konyhai rutin, avagy rutintalanság ezt az időt rövidítheti, hosszabbíthatja is, de inkább csak minimálisan. Ez az idő ugyanakkor reális is, feltéve, hogy nem kizárólag zacskós vagy ipari készételek főzésében, illetve felhasználásában gondolkodunk. Abból indulunk ki továbbá, hogy normál adagokat készítünk (azaz 4 fő részére). Ha azonban még ennyi időnk sincs, ajánljunk szupergyors ételek bejegyzésünket, amelyben szereplő receptekkel és tippekkel valóban csodákra leszünk képesek a gyorsaságot illetően!

Főzzünk gyorsan és egyszerűen! A leggyorsabb és mégis egészséges lehetőség a gyors ételekhez, ha a mélyhűtő tartalékaiból veszünk elő valamit. Az általunk főzött és fagyasztott készétel egyértelműen a leggyorsabb, de a mélyhűtött alapanyagok is nagyban megkönnyítik dolgunkat. Az út a gyors ételekhez a kamránkon és a konyhánkon keresztül vezet. Azaz, rendelkeznünk kell alapvető száraz és tartós élelmiszerekkel, konzervekkel, fűszerekkel, és megfelelő konyhai eszközökkel ahhoz, hogy ne csak a recept, de az elkészítése is gyors legyen. Kamra alapanyagok>> A legminimálisabbal konyhai felszereléssel feltétlenül rendelkeznünk kell, ezt néhány hasznos konyhai eszközzel kibővíthetjük. 

Ha van friss és tartós alapanyag, megfelelő konyhai eszköz, már csak néhány jó receptre van szükség. A fél óra nem kevés, azaz ebbe már könnyen belefér krumpli és rizs főzése, szeletelt vagy kockára vágott hal és hús megsütése is, így a lehetőségek száma korlátlan. Kiválóan alkalmas gyors főzésre minden serpenyőben készülő étel, és a leveles tészta jelentős, és a darált húsos receptek egy része is. Külön kiemeljük a grillezést, amely hideg évszakokban serpenyőben vagy a sütőben is kivitelezhető. A nemzetközi ételek egy része, például a kínai ételek, kifejezetten gyorsan elkészíthetők, és változatossá teszik étrendünket.

Mivel rövidíthető le a főzési idő? Íme néhány gyakorlati tipp:

  • Alapanyag előkészítését (mosás, pucolás, aprítás, stb) elvégezhetjük már korábban vagy előző nap is, sőt! Manapság nem gond tisztított és kockára vágott burgonya, zöldség, pörkölthús, vagy konyhakész zöldsaláta mix vásárlása sem. Utóbbihoz csak egyszerű saláta öntetet kell készíteni, esetleg kockára vágott sajttal vagy sült csirkemellel gazdagítva igazán gyors és ízletes vacsora.
  • Minél apróbbra vágjuk, vékonyabbara szeljük az alapanyagot, annál gyorsabban sül vagy fő meg. Ezzel sok időt tudunk spórolni.
  • Rutin. Már begyakorolt ételek elkészítése könnyebben és gyorsabban megy, ennek ellenére variálhatjuk is különböző hozzávalókkal.
  • Ne kísérletezzünk ismeretlen alapanyaggal és bonyolultnak tűnő recepttel, ha szorít az idő!
  • Kezdjük a munkát lehetőleg tiszta konyhában, tiszta és kéznél lévő eszközökkel.

Ha pedig vendégvárásra készülünk, szintén nem kell mindig órákat igénybevevő készülődéssel bajlódni. Vannak olyan gyorsan elkészíthető alkalmi ételek, amelyek vendégvárásra is kiválóan alkalmasak, például parti falatok, tészta ételek, egyszerű sütemények, de nincs szükség bonyolult előkészületekre egy nagyobb társaság számára is kiadós nyári grillpartihoz, vagy a hűvösebb évszakokban kedvelt fondühőz vagy raclettehez sem.

 Íme néhány recept, amelyeket valóban gyorsan el lehet készíteni és mégis ízletes, változatos ételt tudunk tálalni.

Gyors vacsorák

További tippek és ötletek a témában: gyors és egyszerű ételek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .