szeptember 22., péntek : Móric

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Gyümölcshab

GyümölcshabEgész évben gyorsan és egyszerűen elkészíthető egy finom gyümölcshab – különösen nyáron, amikor friss gyümölcsből nincs hiány, télen viszont remek a fagyasztott gyümölcs vagy befőtt is. Íme néhány tuti egyszerű gyümölcshab recept, de előbb néhány tipp..

Gyümölcshab típusok

A gyümölcshab neve indikálja, hogy a desszert állaga habos, azaz könnyű és laza – bár néha kissé krémes is, de mégsem gyümölcskrém. Ezt az állagot általában tojásfehérje és vagy habtejszín hozzáadásával lehet elérni. Ezek az alapvető gyümölcshabok:

  • Tejszínes gyümölcshab – a gyümölcsöt egyszerűen habossá turmixoljuk habtejszínnel, vagy felvert tejszínhabba gyümölcspürét keverünk. Cukorral, mézzel ízesíthetjük, gyümölcs, dió és mogyoró darabokkal díszítjük. Egyből fogyasztjuk. Tejszínhab>>
  • Tojásfehérjés gyümölcshab – a tojásfehérjét cukorral csúcsos habbá verjük, majd gyümölcspürével elkeverjük. Általában zselatinnal stabilizáljuk (különben összeesne), így előre is elkészíthető.
  • Sült gyümölcshab – a legtöbb tojásfehérjés gyümölcshab kisüthető, de komolyabb mousse receptek egész tojást, tejszínt, mascarpone-t, darált mandulát, sőt lisztet is tartalmazhatnak.
  • Diétás gyümölcshab – a tojásfehérjés gyümölcshab (cukor nélkül) low-carb és diétás, a tejszínes verziót egészségesebbé varázsolhatjuk, ha a tejszín felét joghurttal helyettesítjük. Cukor helyett alkalmazzunk agavé szirupot! Görög joghurt, élőflórás joghurt és kefir is tökéletes alternatíva – ezeket is habossá lehet verni egy elektromos habverő segítségével.
  • Alkoholos gyümölcshab – a legtöbb gyümölcshabot megbolondíthatjuk alkohollal – többnyire gyümölcslikőr passzol hozzá, de alkalmazhatunk kávé, mandula és egyéb különleges italokat is. Továbbá a pezsgő buborékai még habosabbá varázsolhatják!
  • Fagyasztott gyümölcshab –  ez lehet a francia parfé (tejszínes), vagy az olasz semifreddo (tojásos). Mindkét változatot általában tortaként szeleteljük vagy különleges formákban fagyasztjuk le. Ideális vendégváró alkalmakra. Fagylalt>>

Gyümölcsök

Többnyire úgy gondolnánk, hogy minden gyümölcs fantasztikus alapanyag lehet egy gyümölcshabba, azonban nem mindegyik megfelelő. A kemény héjú gyümölcsöket feltétlenül meg kell pucolni; a puha héjú gyümölcsöket pürézés után érdemes egy szűrőn átpréselni; savanyú gyümölcsöket mindig ellensúlyozni kell édes verziókkal. Gyümölcshab készítéshez legideálisabbak az egzotikus gyümölcsök (banán, mangó, ananász, kiwi stb) és a puha bogyós termések (málna, eper, szeder, kékáfonya stb). A banán különösen kiváló alapanyag – segít a hab tartásában, továbbá édesít is, így kevesebb vagy semmi cukorra nincs szükség. Banán tippek>>

Tálalás

  • A gyümölcshab ideális desszert egy családi vagy vendégváró menü keretében – mivel többségük gyorsan elkészíthető, így remek gyors ínyencség is lehet napközben.
  • A gyümölcshabot tálaljuk ízlésesen – lehetőleg pohárkehelyben vagy üveg tálkákban. A sült gyümölcshab nagyon jól mutat kis kerámia tálakban sütve és tálalva.
  • A sült gyümölcshabot tálaljuk melegen, a tejszínes és tojáshabos verziókat hidegen.
  • Tálalás előtt szórjuk meg a habot keksz morzsával, csoki darabokkal, aprított dióval, mogyoróval vagy locsoljuk le csoki, gyümölcs, karamell szósszal, végül díszítsük friss vagy kandírozott gyümölccsel.

Tippek

  • Tojásfehérjével készült habok esetében figyeljünk a nyers tojás minőségére, és ne feledjük, hogy terhes nők, kisgyerekek és némely betegségben szenvedők nem fogyaszthatják! Tojás tippek>>
  • A tejszínes vagy joghurtos gyümölcshabot mindig frissen fogyasszuk! Elkészítésük 5-10 perc, így még vendégváró alkalmakon is össze tudjuk dobni a főétel után.
  • A tojásos gyümölcshabot mindig hűtőszekrényben tároljuk!
  • A gyümölcshabot felhasználhatjuk fagylalt kehelyben vagy modern trifle-ban is.
  • A legtöbb gyümölcshab gyerekek által is fogyasztható, így ideális családi desszert, amit nagyon egyszerűen el tud mindenki  készíteni!

Gyümölcshab receptek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .