január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Gyümölcsös édességek

September 29, 2008  
kategória Receptek, Sütemények

Gyümölcsös édességekA gyümölcsös édességek a gyümölcsös süteményekhez hasonlóan talán a legkedveltebbek, persze csak a csokoládés édességek után. Általában egyszerűen elkészíthetők, kevésbé okoz rossz lelkiismeretet fogyasztásuk a gyümölcsök miatt. Nem utolsó sorban elkészítésükkel kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak..

A gyümölcsös édességek előnye, hogy legalább egy részben gyümölcsből állnak, ezáltal valamelyest egészségesek. További előnyük, hogy szezonális gyümölcsökkel, de szezonon kívül mélyhűtött, vagy konzerv gyümölcsökkel, befőttekkel is elkészíthetők. Ha lehet, használjuk ki a szezon adta lehetőségeket, pl. nyári-őszi friss gyümölcsök esetében, hiszen ezek a legfinomabbak, legegészségesebbek, általában olcsóbbak és jó minőségben könnyen beszerezhetők. Ha azonban télen vágyunk gyümölcsös édességre, ez sem lehet gond, hiszen választhatunk a szárított, mélyhűtött vagy befőtt változatok között. A legnagyobb előnyük azonban mégis csak az, hogy nem igényelnek klasszikus értelemben vett sütést, azaz gyorsan, és kifejezetten kockázatmentesen elkészíthetők. Hiszen egy túró- vagy desszertkrém elkészítése a kezdő szakácsok számára is egyszerűbben hangzik, mint egy 6 tojásos piskóta megsütése, vagy tészta kinyújtása és kekszek szaggatása. Ezért, a gyümölcsös édességekkel kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak, de ajánljuk a műfajt időhiányban szenvedőknek, a gyors és szinte 100%-san garantált eredményt előnyben részesítőknek is!

A gyümölcsös édességnek jellemzően gyümölcs, és valamilyen krém, öntet az alapja, amely piskótával, tésztával, palacsintával, péksüteménnyel egészülhet ki. A legegyszerűbben szeletelt, falatnyi darabokra vágott gyümölcsöt egy kehelybe téve meglocsolunk natúr vagy gyümölcsös tejszínes joghurttal, morzsolunk rá kevés kekszet, vagy amarettit, és máris kész a desszert. Gyümölcssaláta egy pohár pezsgővel „nyakon öntve”, egy gombóc vanília fagylalttal, akár ünnepi ebéd vagy vacsora desszertje is lehet.

Gyümölcsös édességek készítésénél ügyeljünk arra, hogy

  • Csak hibátlan, érett, vagy éppen nem túl érett gyümölcsökkel dolgozzunk. Dekorációhoz, főként szeletelés esetén, például érdemesebb nem túl érett gyümölcsöket használni.
  • A gyümölcsöket alaposan tisztítsuk, mossuk meg, válogassuk át, és a magokat, szárat, stb. szedjük le, hiszen ezzel nem szeretnénk az édesség fogyasztása közben bajlódni.
  • Néhány gyümölcs esetében érdemes odafigyelni arra is, hogy a gyümölcsök leve megszínezheti a krémet. Ez nem baj, csak nem árt tudni, de lehet akár a cél is.
  • A gyümölcsös édességek eltarthatósága korlátozott és attól függ, milyen egyéb hozzávalóval készül. A kényesebbeket (pl. tejszínes, túrós, stb.) tároljuk hűtőszekrényben.
  • A mélyhűtött gyümölcsöket olvasszuk fel, a konzerv vagy befőtt gyümölcsöket csepegtessük le felhasználás előtt.
  • Az egyes édességeknél a felhasznált gyümölcsök lecserélhetők és egymással helyettesíthetők, ezzel a gyümölcsök szezonjaiban mutatkozó eltéréseket is áthidalhatjuk.
  • Vannak olyan édességek, amelyek friss gyümölccsel az igaziak, ezért használjuk ki a szezon adta lehetőséget élvezetükre. Ezzel szemben más sütemények nyugodt szívvel elkészíthetők mélyhűtött, konzerv vagy akár szárított gyümölccsel is.
  • Vannak minden évszakban használható, könnyen és szinte ugyanazon áron beszerezhető gyümölcsök, amelyek megkönnyítik dolgunkat, pl. banán, citrom, alma.
  • A gyümölcsös édességek gyakori alapanyaga továbbá tejtermékek, csokoládé, kakaó.

A gyümölcs az édességek esetében sokszor tölt be dekorációs és kísérő szerepet. A következő receptek olyanok, ahol a gyümölcsnek az édességben alapvető szerepe van, hiszen természetes, hogy a palacsinta ízlés szerinti gyümölccsel megtölthető, a túrógombóc közepébe tehetünk egy-egy szem epret vagy meggyet, vagy a csokoládéfondühőz tálalhatunk darabolt gyümölcsöket is, a csokoládéfelfújthoz járhat szeletelt gyümölcs (nemcsak) dekorációként, de akár egy ízletes gyümölcsös smoothie is lehet édesség.

Gyümölcsös édesség receptek

Sorozatok (sok recepttel)

Egyéb

Mazsola & Co.

Egyéb gyümölcsös receptek és tippek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .