január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Gyümölcstorta

June 15, 2009  
kategória Receptek, Sütemények

GyümölcstortaKülönösen nyáron, de szinte minden más évszakban is az egyik kedvenc sütemény a gyümölcstorta. Szezonális friss, de akár befőtt vagy mélyhűtött gyümölcsökkel készülő változatoknak se szeri – se száma. A gyümölcsökön kívül alapra lesz szükségünk, esetleg töltőkrémre, bevonatra is a torta jellegétől függően. Íme sok-sok hasznos tipp és gyümölcstorta recept..

A gyümölcstorta ünnepi és látványos megjelenésével különleges helyet foglal el a gyümölcsös sütemények között. Ennek ellenére nem szükséges, hogy feltétlenül bonyolult sütéssel, készületekkel járjon együtt, hiszen gyümölcstorta is készíthető egyszerűen.

A gyümölcstorta általában egy viszonylag szilárd alapból áll, ez lehet tészta, habcsók, de akár darált keksz is. Erre kerülnek a gyümölcsök, sok esetben valamilyen krémmel, habbal körítve. A krémes tortákra jellemzően bevonat is kerül, ami szintén sokféle lehet. Az alakját illetően a torta általában kerek, de lehet szögletes, mini kivitel is.

A torta fogalma mindenkinek mást jelenthet, és mások az igények is. Nem minden esetben vágyunk hosszadalmas sütésre, vagy egy habos-krémes kalóriabombára, ezért a következőkben széles körben értelmezzük a gyümölcstortát, azaz olyan recepteket is megemlítünk, amelyek például nem tartalmaznak töltőkrémet, vagy bevonatot, vagy nem a gyümölcstortaként szintén klasszikus hullámos oldalú, gyümölccsel és zselével fedett változatok.

Gyümölcstorta alap

Alap nélkül (általában) nincs torta. Ez az alap azonban sokféle lehet: tészta, fehérjehab, babapiskóta, palacsinta, lehet továbbá kerek, szögletes, szív alakú, stb. Gyümölcstorta alapok>>

Gyümölcsök

Használjunk lehetőleg szezonális friss gyümölcsöt, amelyet szezonon kívül mélyhűtött vagy befőtt gyümölccsel is kiválthatunk. A gyümölcs minden esetben legyen tiszta, hibátlan, magtól-szártól-levelétől megtisztított, lecsepegtetett, esetleg le is szárított. Pürésítés szándékát leszámítva ne legyen túl érett. Általában egészben, vagy kettévágva, esetleg szeletelve használjuk, de krémekhez pürésített formában is. Leggyakrabban használt gyümölcsök: eper, málna, meggy, cseresznye, barack, ribizli, szilva, alma, déligyümölcsök. A felhasználásra kerülő mennyiséget ne vigyük túlzásba.

Töltőkrémek

Sokféle krémet használhatunk a torták töltésére, a bonyolultabb cukrászkrémtől kezdve, a cukorral elkevert mascarponéig számtalan krém közül választhatunk. Ugyanazon alapokat ennek megfelelően különböző krémekkel is elkészíthetjük. Gyors megoldás lehet töltőkrém, illetve befedő krém céljára: lekvár, nutella, túrókrém, gyümölcsjoghurt, tejszínhab. A krémek tartóssá télelére és állaguk megőrzésére használhatunk zselatint (lap vagy por), habfixálót.

Bevonatok – dekoráció

Bizonyos esetekben a tortákat bevonattal is elláthatjuk, ami lehet tejszínhab, tortazselé, máz, olvasztott csokoládé, fehérjehab. A dekoráció is fontos szerepet kaphat, például kakaó, porcukor, fahéjas porcukor, szeletelt mandula, durvára vágott dió, csokidara, stb.

Tippek:

  • A kedvenc és bevált tésztánkat hasznosítsuk sokoldalúan: egy tésztaalap alkalmas lehet kerek, de tepsis sütésre is. Más lesz a tészta vastagsága (és a sütési idő), de egyben többféle lehetőséget is kapunk torta készítésére. Azaz, átjárás van a receptek között, egy kerek tortát ajánló recept az esetek legnagyobb részében szögletes, tepsis változatban is elkészíthető. A tepsis tészta kettévágva, krémmel megtöltve máris szögletes tortává alakítható. Adott esetben a töltőkrém mennyiségét is ennek megfelelően alakíthatjuk. Ez a fajta „átjárás” a receptek között, módosítás és rögtönzés feltétlenül igényel némi rutint!
  • Ugyanígy variálhatjuk a gyümölcsöket is: egy málnás torta elkészíthető eperrel is, stb. Érdemes természetesen hasonló gyümölcsöket csereberélni (bogyósok, magvasak, stb.). Ezzel a trükkel a bevált recepteket különböző gyümölcs szezonokhoz igazíthatjuk.
  • Sokféle alapot (leveles, piskóta, omlós) akár készen is megvásárolhatunk, így munkánkat leegyszerűsíthetjük és meggyorsíthatjuk.
  • A krémes gyümölcstortákat feltétlenül tároljuk hűtőszekrényben, különösen nyáron. Ügyeljünk továbbá a higiéniára, a gyümölcs minőségére, mert pl. megpenészedhet a gyümölcs a tortán.
  • Legyünk kreatívak! Akár egy kerek tortaformában megsütött, fehérjehabos, lekvárral és rumba áztatott mazsolával gazdagított máglyarakás is lehet gyümölcstorta.

Gyümölcstorta receptek:

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .