december 15., péntek : Valér

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Hal receptek

March 27, 2009  
kategória Alapanyagok, Egyszerű, Receptek, Ünnepi

HalakA halaknak fontos szerepük van táplálkozásunkban, és alapvetően egyszerű elkészítésük is.  Amire szükségünk van hal, és megfelelő hal receptek, amelyekkel változatosan és viszonylag gyorsan készíthetünk ízletes ételeket. A halak mellett szót ejtünk a tenger gyümölcseiről is..

Alapanyagok beszerzése

Halat, tenger gyümölcseit vásárolhatunk frissen, vagy mélyhűtőtt kivitelben. Bár a kínálat általában nem hasonlítható össze egy tengerparti ország halpiacával, frissen beszerezhető tengeri és édesvízi hal, vagy tenger gyümölcsei (leginkább kagyló és garnéla) nagyobb szupermarketekben, hipermarketek halas standján, piaci halárusnál. Szerencsére alternatívaként mélyhűtőtt formában is beszerezhetjük a szükséges alapanyagokat. Győzödjünk meg mindig arról, hogy a frissen vásárolt áru valóban friss: kellemes szaga van, ragyogó bőr, szilárd pikkelyek, világospiros kopoltyú, tiszta szemek, nem elszineződött. Bizonytalan eredetű és állapotú friss hal helyett vásároljunk inkább mélyhűtőttet!

Halak felhasználása

Igyekezzünk a friss halat mielőbb (24 óra) felhasználni, ha erre nincs mód, fagyasszuk be. Felhasználásig tároljuk hűtőszekrényben, átlátszó fóliába csomagolva, hogy a többi élelmiszer ne vegye át a szagát.

Különösen a halat, de a tenger gyümölcseit is elő kell készíteni felhasználás előtt. Érdemes ezt a munkát mással elvégeztetni, pl. halárus, és válasszunk inkább konyhakész, azaz tisztított és szükség esetén darabolt változatot, ezzel sok időt, fáradtságot, koszt tudunk megspórolni. Ráadásul a pikkelyezés, kibelezés, filézés nem egyszerű dolog. A szeletelt, vagy egészben felhasználni kívánt halat alaposan mossuk meg, törölgessük szárazra fűszerezés előtt.

A halat sokféleképpen el lehet készíteni, így lehet posírozni, gőzölni, párolni, sütni sütőben, serpenyőben vagy olajban kisütni, grillezni, nagyon gyakori továbbá az alufóliába, sütőpapírba tekerve történő elkészítés is. Készíthető belőlük továbbá halleves, hal alaplé, de ledarálva akár halfasírt, töltelék is. Leggyakrabban mégis talán a következő elkészítési módokat választjuk:

  • Párolás: kíméletes elkészítési mód, esetleg kevés folyadék hozzáadása mellett, fedővel letakarva. A keletkező fűszeres léből szósz is készíthető.
  • Sütőben sütés: kisebb, de nagyobb halak elkészítésére is alkalmas. Az egész halakat megtölthetjük zöldfűszerrel, a szeletekre akár ropogós kérget is készíthetünk fűszeres vajból és zsemlemorzsából. Kedvelt továbbá a hal sóágyon, illetve sókéregben történő elkészítési mód, ezt egész halaknál alkalmazhatjuk. A leveles tésztával kombinált, azaz leveles tésztában sült spenótos lazac akár ünnepi étel lehet.
  • Serpenyőben sütés: különösen hal darabok, szeletek elkészítésére alkalmas. A halat készíthetjük natúr fűszerezve, de akár rántva (bő olajban kisütve), vagy lisztbe forgatva és forró vajban kisütve is.
  • Grillezés: erre a célra különösen a szaftos, zsírosabb halak alkalmasak. A haldarabokat grillezés közben többször kenjük át, hogy ne száradjanak ki. Grill receptek>>
  • Fóliában történő elkészítés: a befűszerezett halszeleteket, vagy kisebb darabot fóliára helyezzük, kevés bort vagy citromlevet öntünk alá, adunk hozzá egy darabka vajat és sütőben megsütjük. Zöldségekkel is kombinálhatjuk.

Tippek

  • A tenger gyümölcseiből leginkább a fekete kagylót és a garnélát használjuk. Ezek előnye, hogy nagyon gyorsan elkészíthetők, hiszen kifejezetten rövid sütési-párolási időt igényelnek. Az alapos előkészítésről, különösen a kagyló esetében, itt se feledkezzünk meg. A felhasználás előtt nyitott héjú kagylókat dobjuk ki.
  • A halat, tenger gyümölcseit elkészíthetjük önálló ételként, de akár egyéb ételek kiegészítésére, gazdagítására is használhatjuk. Köretként ideális hozzá a párolt/sült zöldség, burgonya, rizs, továbbá mártások. Általában citrom darabokkal tálaljuk.
  • Ha a halunk nem friss, vagy mélyhűtött, lehet konzerv is. Halkonzervekből mindig érdemes tárolni a kamrában, sokoldalúan felhasználhatjuk.

Hal receptek

A következő hal recept gyűjtemény a halak mellett a tenger gyümölcseivel készülő receptjeinket is tartalmazza.

Sorozatok

Tonhal receptek

Olajos tengeri halak (makréla, szardella, szardínia, hering

Fehér húsú tengeri halak

Receptek tenger gyümölcseivel

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .