december 13., szerda : Luca & Otília

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Halloumi

HalloumiA halloumi hivatalosan egy ciprusi sajt, de egyéb kelet mediterrán országokban (főleg Görög, Törökországban) is nagyon népszerű. Eredetileg kecske és juhtejből készült, manapság az ipari termékekben tehéntej is van. A halloumi a görög és ciprusi mezze egyik alapfogása – ez nem csoda, hiszen a sajt nagyon finom (natúr is), könnyen és gyorsan süthető, grillezhető, rántható, felhasználása pedig nagyon változatos..

Eredeti görög, török vagy ciprusi halloumit nem igazán lehet kapni Magyarországon. (Ha valaki talált, kérjük jelezze!) Azonban lehet kapni magyar halloum sajtot a CBA élelmiszerboltokban – ez viszont tehéntejből készül.

Natúr halloumi

A halloumi egy kemény sajt, hagyományosan gombóc alakú, manapság rétegesen készül, így négyszögletesen van csomagolva a saját levében (mint a pizza-mozzarella). A sajt meglehetősen sós, kissé rágós – sokszor mentalevelekkel is megtűzdelik. A sajtot le lehet fagyasztani, és csomagolva a hűtőszekrényben hetekig is eláll. Nyersen fogyaszthatjuk salátákkal, vagy pl görögdinnyével (ami a ciprusiak kedven nyári étele!).

Sült, grillezett halloumi

A haloumi kiváló sütésre, grillezésre, mert az olvadáspontja magasabb, mint az átlag sajté, így nem folyik szét könnyen. A sajt grillezése vagy sütése roppant egyszerű:

  1. halloumi.jpgElőször szűrjük le a levét, majd törőljük szárazra egy papírtörölközővel. Vágjuk fel kb 1cm vastag szeletekre. Ha grillezzük, olívaolajjal kenjük meg a sajt mindkét oldalát, ha serpenyőben sütjük, akkor csupán helyezzük a sajtszeleteket forró olajba. Fontos, hogy a grillsütő és a serpenyő forró legyen, különben a sajt szétolvad.
  2. Készíthetünk akár grill-nyársakat is, sőt, kombinálhatjuk zöldség, rák vagy hal darabokkal (hússal azonban vigyázzunk, mert a sajt grillezése kevesebb időt igényel).
  3. Grillezzük, süssük 2-3 percig barnára mindkét oldalon.
  4. Ha pikáns ízt akarunk elérni, az olajba tehetünk chilit vagy fűszerkeverékeket is –  bár hagyományosan natúron sütik, és utána öntik le valami szósszal vagy mártással. A törökök rántva is készítik, de általában csak lisztben és tojásban forgatják meg.

Felhasználási tippek

A grillezett haloumi lehet előétel, főétel vagy egy meze (több fogásos menü) részese is.

  • Gyors ebédet készíthetünk, ha tálaljuk mediterrán jellegű salátákkal és 1-2 szelete pita kenyérrel, vagy zsemlével.
  • Előételként tálaljuk zöldsalátán, pl rukkolán, vagy párolt zöldbabon – adjunk hozzá néhány darab kapribogyót, koktél paradicsomot, majd öntsük le egy citromos saláta öntettel.
  • Készítsünk szendvicseket  – töltsünk meg egy pita kenyeret grillezett halloumi darabokkal, lilahagymával, paradicsommal, adjunk hozzá 1ek humuszt, és néhány zöldsaláta levelet (plusz 1ek petrezselyem zöldet). Melegszendvicsekhez is kiváló – kombináljuk grillezett paprikával.
  • Főételként is nagyszerű fogás, tálaljuk grillezett zöldségekkel vagy egyéb zöldséges körettel.
  • Nagyon finom grillezett bárányhús szeletek és bárány-nyársak kiérőjeként is.
  • Vágjuk fel apró kockákra, és tunkoljunk mártogatósokban (remek partikra!)
  • Vágjuk fel apró kockákra, és szórjuk rá salátákra!
  • Hamburgerben helyettesítsük a szokásos sajtot haloumival – isteni finom, főleg ha bárányhúsból készül a húspogácsa.
  • Helyettesítsük (vagy kombináljuk) a mozzarella sajtot egy pizzán. Különlegesen finom!
  • Mivel hidegen is ízletes, csomagoljuk be piknikre (ne felejtsünk pita kenyeret, és mártogatóst is csomagolni!)

A halloumi sajt egy gyors és egyszerű ínyencség, amiből sokféle ételt készíthetünk vagy sok más étellel kombinálhatjuk – és még a gyerekek is imádják (bár vigyázzunk, magas a sótartalma!)

Halloumi receptek

Az alábbi halloumi receptek egyéb, hasonló grillsajttal is elkészíthetők:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .