január 16., kedd : Gusztáv

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Halloween dekoráció

October 15, 2011  
kategória Család, Dekoráció, Otthon, Ünnepek

A halloween az angolszász kultúrák egyik hagyományos ünnepe, különösen Amerikában népszerű. Ilyenkor a legtöbb ember jelmezbe öltözik, és Halloween estéjén (Okt 31-én) a képzeletbeli túlvilági életet ünnepli. A mulatság fontos részese egy ötletes halloween dekoráció, amit könnyen és egyszerűen meg lehet valósítani. Íme néhány tuti tipp ehhez..

Halloween jelképek – motívumok

A  halloween jelképe hagyományosan az alma és a rutabaga volt, a modern (amerikai) szimbólum a tök, pontosabban ez ebből készült lámpás. Ennek történetéről a halloween cikkünkben lehet olvasni, míg a töklámpás készítéséről itt. A töklámpáson kívül számos egyéb motívumot lehet Halloween díszek készítéshez alkalmazni. Ezek a legnépszerűbbek:

 • boszorkány, kísértetek- szellemek, démonok, zombik, vámpír, denevér, pók, egér, csontváz, varangyos béka, kígyó, szörnyek, múmia, madárijesztő

Ezekkel a mintákkal könnyen készíthetünk házilag díszeket, ételeket, jelmezeket. Itt letölthető néhány halloween sablon>>

Halloween színek

A halloween színei a sötétségre, túlvilágra és az ősz színeire alapszanak. Legfontosabb szín a fekete (a sötétség szimbóluma), és a mély narancssárga-vörös (a tűz és ördög szimbóluma). Továbbá sötétlila, rézbarna, rozsdabarna, sötétzöld, sötétkék, bordó, arany és ezüst színek is fontos szerepet játszhatnak.

Halloween hangulat

Túlvilági hangulatot nagyon könnyen tudunk teremteni a fenti motívumokkal, színekkel és megfelelő világítással. Néhány tipp:

 • Kert – hagyományosan a Halloweent a szabadban ünnepelték az emberek, így érdemes a kertet is (ha van) feldíszíteni. Elég néhány mini töklámpást az ablakokba helyezni, vagy mécsesekkel az utat kivilágítani. A fákra akasszunk almákat vagy vastag kartonból kivágott riasztó figurákat (pl hatalmas pókokat). Kreatívabbak felállíthatnak egy-két csontvázat vagy mókás kriptát is! Az utóbbit elkészíthetjük nagyobb dobozokból (pl.reggeli-pehely doboz stb). Az ablakokba is lehet fekete kartonból kivágott óriás alakokat akasztgatni, amelyeket hátulról világítsunk meg egy tompa lámpással!
 • Lakás – a plafonról lóghat egy-két boszorkány vagy denevér, a falakon, ajtókon “mászhat” néhány óriás pók, míg a szekrényekben, ágyban, fotel mögött elbújhat néhány kísértet vagy szörny. A padlót dekorálhatjuk (lemosható!) “szellem” lábnyomokkal.
 • Fény – a lakást tompa gyertyafénnyel világítsuk ki. Ez lehet mécses, vagy almákba szúrt gyertya, továbbá csillagokkal, fekete viasszal dekorált, vagy vér-foltos (azaz vörös viasszal lecsurgatott) tömbgyertyák kupaca. Mécsestartókat készíthetünk mini sütőtökből, almákból, agyagból, lekváros üvegekből. Ezekre elég egy pókhálót rajzolni, vagy vörös viaszt csurgatni, vagy egy túlvilági matricát ragasztani.
 • Hangok –  ne feledkezzünk meg háttér kísérteti zajokról sem. Az Internetről letölthetünk ijesztő hangokat, zenéket, de házilag is készíthetünk füzéreket, amelyeket a szél vagy huzat mozgat és szólaltat meg.

Egyszerű halloween díszek

 • Lufik – narancssárga, piros, fekete, zöld és fehér lufik remek töklámpás vagy szellemek lehetnek – csupán filctollal óvatosan rajzoljunk a felfújt lufikra riasztó arcokat – ezeket állítsuk vagy lógassuk megfelelő pozíciókban!
 • Füzérek – csomagolópapírból vágjunk ki denevér, szellem formákat, ezeket ragasszuk egymásra füzéreket képezve. A füzérekkel dekoráljuk a polcokat, ablak, ajtó nyílásokat!
 • Papírtányér díszek – papírtányérokat filctollal, festékkel, szalvétákkal könnyen pókhálóvá, szörnyeteggé varázsolhatunk.
 • Pókháló – régi lepedőkből, muszlinból, nejlon harisnyanadrágból szaggassunk pókhálókat – ezekkel borítsuk le a polcokat, székeket, dísztárgyakat, vagy feszítsük ki az ablakba, lógassuk a plafonról stb!
 • Árnyékok – vastag kartonlapból vágjunk ki túlvilági alakokat, ezek árnyékát gyertyák segítségével a falra vetíthetjük.

Ehető díszek

Halloween díszek természeten ehetők is lehetnek. Különösen kekszeket lehet könnyen díszként felhasználni, amelyek lóghatnak az ablakban, elhelyezhetjük őket polcokon, fiókokban, dohányzó asztalon stb. Bármiféle egyszerű keksztészta alkalmas erre a célra, csupán szaggassuk ki Halloween formákkal (és lehetőleg őszi, téli fűszerezéssel készüljenek). A karácsonyi formákból felhasználhatjuk a csillag és hold formákat is! Halloween kekszek>>

Tippek

 • Halloween dekorációra ne költsünk sok pénzt. A fenti sablonok segítségével hasznosítsunk újra kartonpapírokat, régi vagy karácsonyi csomagoló papírokat, újságokat, üdvözlő lapokat, lyukas vászonokat!
 • Ne vigyük túlzásba a díszeket, és legyen közöttük valami összefogó elem – szín vagy mottó (pl síri csend; kísértetek és szellemek; boszorkányok gömbje; az ördög tüze; az éj rémei stb, de megvalósíthatunk népszerű mesefigurák világait is pl. batman, spiderman, Harry Potter).
 • Ne feledkezzünk meg a dekorációhoz passzoló jelmezekről és ételekről sem. Halloween jelmezek>>
 • A halloween dekorációk fontos eleme a gyertya. Égő gyertyát soha ne hagyjunk felügyelet nélkül – különösen gyerekek körében, és ha rendezünk, a tábortűzre is vigyázzunk! Biztonságos gyertya tippek>>

Hallowen díszek lépésről-lépésre

Íme néhány halloween dísz, vagy olyan dekorációs elem, amely alkalmas Halloween estére, vagy könnyen feldobható, átvarázsolható:

Ötletes Halloween dekoráció különösen fontos egy halloween parti szervezésénél, de egy-két elemmel feldobhatjuk a környezetünket még akkor is, ha nincs kedvünk részt venni a tréfás szórakozásban. További halloween ötletek>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .