február 19., hétfõ : Zsuzsanna

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Halloween jelmezek

október 23, 2011  
kategória Család, kismester, Kreatívan, Ünnepek

Halloween az angolszász országok farsangja, amikor gyerekek örömére mindenki jelmezbe öltözik. A halloween jelmezek általában a démonok és a rémek világát keltik életre, bár manapság sok vicces, kihívó és bizarr jelmez is létezik. A következő cikkünk tippeket ad egyszerű, hagyományos halloween jelmezek házilag való készítéséhez..

Halloween

A halloween valójában egy nyárbúcsúztató ünnep volt, a sötétség kezdete, amelynek előestéjén az előző évben elhunytak a túlvilágra távoztak. Ezen az éjjelen feltámadtak a démonok is, amelyek elűzését egy tűz körüli tánccal és áldozatokkal érték el. Erre az ősi kelta hagyományra épül a modern Halloween ünneplése, amelynek fókuszpontja egy jelmezes beöltözés keretében való mulatság és egymás megtréfálása.

Halloween mottó

Mielőtt jelmezeket készítenénk vagy vásárolnánk, vegyük figyelembe a mottót. Ha nincsen megadott mottó, akkor engedjünk teret a fantáziánknak, és valósítsuk meg rémálmaink figuráját. Természetesen csakis életkorunknak megfelelő jelmezzel álljunk elő! Manapság elég sok helyen beszerezhető olcsó jelmez, de még olcsóbb az, ha régi ruhákat, jelmezeket, textíliákat átalakítunk a kitalált perszónánk megvalósításhoz.

Szükséges kellékek, alapanyagok

Nézzünk szét az otthonunkban, a következő alapanyagok hasznosak lehetnek:

 • Régi lepedők, sötét függönyök, nejlon függönyök, fekete, fehér női harisnya nadrág, WC papír, tüll, organza, vászon, szalagok, kartonpapírok, karácsonyi fényes garlandok, karácsonyi elemes világítósorok, gyöngyláncok, álarcok, maszkok, diszkó vagy üveg gömbök, fekete szemetes zacskók, vastag fonalak, kötél darabok, fekete vagy vörös sálak, függöny masnik-kötelek.

Kiegészítő elemek

Jelmezek mellett fontos lehet egy smink is. Ehhez legjobb egy arcfestő szettet alkalmazni. Hobby boltokban vásárolható speciális halloween arc és testfesték szett, amellyel Halloweenra megfelelő sminket készíthetünk. Jó alternatív megoldás lehet egy álarc is – csupán használjunk fel egyszerű farsangi maszkokat, ezeket dekoráljuk jelmezünkhöz passzoló figurákkal (lásd halloween sablonok), készen vásárolt matricákkal, csillámporokkal stb.

Egyszerű (hagyományos) halloween jelmezek

A következő jelmezeket házilag gyorsan és egyszerűen el tudjuk készíteni:

Kísértet

 • Elkészítés: egy régi lepedővel takarjuk le a jelmezt viselő egyént. A szemeket és a szájat jelöljük be, majd vegyük le a lepedőt és kisollóval vágjunk két kis lyukat a szemekhez, majd fekete filctollal vastagon rajzoljuk körbe. A száj helyére rajzoljunk egy fekete, hosszúkás, rémes szájat. Kartonpapírból vágjunk kb 10×1 centis csíkokat, ezek végeit ragasszuk egymásba, egy láncolatot képezve. A lepedővel takarjuk le ismételten az illetőt, szemeket a megfelelő pozícióba állítva, majd a “vasláncot” tegyük a nyakába.
 • Tippek: Lánc helyett sálat is alkalmazhatunk. A lepedőt, ha szükséges vágjuk le (nehogy felbukjon az illető benne), ugyanakkor legyen elég hosszú, azaz takarja el a lábakat! Az oldalakat biztonsági tűvel összetűzhetjük.

Múmia

 • Elkészítés: Egy-két tekercs WC papírral tekerjük be az illetőt – teljesen, csupán a szemeken és szájon hagyjunk réseket.
 • Tippek: WC papír helyett szaggatott lepedőcsíkokat, régi nejlon függönyöket vagy géz csíkokat is alkalmazhatunk.

Boszorkány

 • Kellékek: alkalmazhatunk régi nejlon függönyöket, fekete-vörös lepedőt, tüll szoknyákat, fekete harisnyákat stb és jól jön egy régi fekete, vörös vagy lila kardigán, hosszú dressz, köpönyeg, köntös.
 • Elkészítés: A ruhákba rétegesen öltöztessük fel a modellünket, ha szükséges vágjuk le, vagy vágjunk rojtokat a textíliákba. Kalapot nagyon könnyen készíthetünk egy kartonpapírból – csupán vágjunk ki egy háromszöget fekete kartonból (70 cent átmérő, 40 centi magasság), ezt dekoráljuk, majd hajtsunk belőle egy kúpot, a széleket ragasszuk össze. A boszorkány haját fújjuk be fekete vagy lila spray-el, vagy kenjük be csillámzselével. Fekete harisnyával, bakanccsal, és festett hosszú körmökkel tegyük teljessé a képet.
 • Tippek – a dekorációként alkalmazzunk halloween alakzatokat, vagy csillag, hold matricákat. Ezeket a ruhára is lehet ragasztani. Cérnával pókhálókat is készíthetünk a boszorkány öltözetre. Ne felejtsük el a seprűt – ha nincs, gallyakból, faágakból könnyen készíthetünk.

Egyszerű csontváz

 • Elkészítés: Egy fekete lepedőn a szellemhez hasonlóan vágjunk szemeket. Takarjuk le vele az illetőt, és egy sablon segítségével, az alanyunk testvonalát követve fehér festékkel vagy krétával rajzoljunk  a lepedőre egy csontvázat.
 • Tippek: ezt ügyes rajztehetségeknek ajánljuk és türelmes modelleknek! Ha több gyermek is szeretne csontváz lenni, akkor elég egy mintát készíteni, a többit gyorsan el lehet készíteni. A mintát  vágjuk ki több lap fehér papírból is, és ezt ragasszuk a lepedőkre. Lepedő helyett egy  fekete pulóvert és nadrágot is alkalmazhatunk halálfej maszkkal kombinálva.

Madárijesztő

 • Elkészítés: ehhez a jelmezhez csupán néhány számmal nagyobb régi póló, nadrág és cipő szükséges. Ezekbe vágjunk lyukakat, rojtokat. Beöltözéskor a pólót, nadrágot kössük el egy kötéllel. Egy kalapra  belülről ragasszunk szalmaszálakat. Maradék szalmaszálakkal dekoráljuk az öltözetet, az arcot sminkeljük.

Tippek

 • A fenti egyszerű jelmezek mellett rengeteg alakzatba vagy mese figurába beöltözhetünk – pl töklámpás, denevér, pók, szörnyek, zombi, ördög, Harry Potter, spiderman, batman stb.
 • Felnőttek körében divat a sexy, kihívó jelmez is – ezek persze nem alkalmasak gyerek partikra.
 • Szuper egyszerű jelmez: egy régi lepedő, függöny közepébe vágjunk egy akkora kört, hogy a fejünk átférjen. Bújjunk bele, majd fessünk az arcunkra egy ijesztő képet – rúzzsal, arcfestékkel – vagy vegyünk fel egy álarcot! 10 perc! Ha még van időnk, fessük ki a körmünket vörösre vagy feketére. Modern halloween partikon valójában bárminek beöltözhetünk (olyan alakzatok ba is, amiknek semmi köze a Halloweenhoz). A lényeg az, hogy humoros legyen a jelmez – pl hamburger, hotdog, katicabogár, paradicsom, pillangó, kisbaba, kalóz, nyuszi, hercegnő, ballerina stb – voltaképp felhasználhatjuk a farsangi jelmezeinket is, vagy készítsünk olyat, amely farsangkor is viselhető. Farsang tippek>>
 • A  jelmez azonban mindenképpen passzoljon a hallowen parti mottójához és a halloween dekoráció részese legyen.

Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .