január 17., szerda : Antónia & Antal

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Húsvéti dekoráció

March 23, 2009  
kategória Dekoráció, Ünnepek

Húsvéti dekorációHagyomány szerint Nagyszombaton szokás húsvétra feldíszíteni az otthonunkat (és a templomokat is), amely eredetileg a feltámadás ünnepének egy jelképes fogadása volt. A húsvéti dekoráció azonban nem igényel sok időt, pénzt vagy energiát, nagyon gyorsan, könnyen és olcsón tudunk készíteni néhány húsvéti díszt.. 

A húsvét nem csupán egy vallásos ünnep, hanem a megújulás szimbóluma is. A húsvéti dekoráció is a tavasz színeire, a természet újjászületésére alapszik, valójában a tavaszi dekoráció megvalósítása húsvéti elemekkel kiegészítve.  A színek frissek és élénkek  – zöld, sárga, piros, fehér és ciklámen  –  hagyományos motívumokkal párosítva – tojás, nyuszi, bárány, csibe. Barkaágak, gallyak, vesszők, friss virágok és füvek biztosítják a naturális kompozíciót.

Az alábbi húsvéti tippek és ötletek ünnepi hangulatot idéznek elő otthonunkban, de akár a munkahelyünkön is.

Előkészületek

  • Bár hagyományosan Nagyszombaton szokás a dekorációt feltenni (egy alapos húsvéti takarítás végeztével!), a  húsvéti díszek készítését ne hagyjuk az utolsó pillanatra. Hetekkel korábban menjünk el kirándulni vagy sétálni egy közeli parkba – gyűjtsünk ágakat, gallyakat, vesszőket és egyéb természetes elemeket.
  • A tojásfestést is elkezdhetjük, vagy ha abszolút nincs időnk sajátkészítésű húsvéti tojásokra, vegyünk fából, habból készült mű-tojásokat. Hímes tojás>>
  • Ne pazaroljuk a pénzünket új díszekre. Nézzünk szét otthonukban – szelektáljunk ki olyan kosarakat, dísztálakat, gyertyatartókat, vázákat, dobozokat, cserepeket, amelyeket könnyen alkalmazhatunk húsvéti díszletként. (Tipp: ne feledjük el a főtt-tojás tartókat!)
  • Készítsünk húsvéti motívumokat –  filcből, kartonpapírból könnyen kivághatunk tojás, nyuszi, bárány és kiscsibe formákat. Elsősorban gyerekek számára ez egy remek kreatív húsvéti program lehet. Húsvéti sablonok>>

Előkészületek egy-két nappal az ünnepek előtt

  • A legszebb ünnepi dekorációk mindig az ehető díszek –  nincs pazarlás és nem is kell később tárolni őket. Süssünk néhány egyszerű húsvéti süteményt és húsvéti kekszet! Vagy készítsünk egyszerű csokivirágot!
  • Szerezzünk be friss virágokat és füveket. Alkalmazzunk kora tavaszi virágokat – mint pl nárcisz, tulipán, gyöngyvirág, ibolya stb. Ezeket rendezzük el dísztálakban, vázákban, majd helyezzük őket fókuszpontokba. Készítsünk tojásfát!
  • Ha főtt tojásokat akarunk festeni, és később azokat megenni, azok festését hagyjuk Nagyszombatra. Húsvéti tojás>>

Ha a fenti elemeket elkészítettük vagy beszereztük – kezdhetjük a húsvéti díszek készítését. A dekorálást nem muszáj túlzásba vinni – minél egyszerűbb, annál nagyszerűbb lesz a végeredemény. A lényeg a jelképes díszítés, a vizuális összhang és a friss hatás keltése.Húsvéti díszek házilag nagyon könnyen készíthetők.

A húsvéti dekoráció egy új dimenziót ad az ünnepekhez –  a friss illatok, a megújulás  jelképei nem csupán a környezetünket, de a lelkünket is pozitív energiával töltik fel. Azonban ne csak a lelkünket tisztítsuk meg, hanem a lelkünk templomát is – méregtelenítsük a testünket!

További húsvéti cikkek >>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .