november 23., csütörtök : Kelemen & Klementina

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Jégkása

July 26, 2009  
kategória Egyszerű, Parti, Receptek, Sütemények

JégkásaA jégkása (olaszul granita) egy szicíliai édesség, amely az egész világon népszerűségnek örvend. Csupán víz, cukor és általában gyümölcspüré kombinációja, amit félig fagyva, kásává törve fogyasztunk – sokan italként, szívószállal, mások desszertként, fagylalt helyett..

Legendák szerint a granita az eredeti fagylalt, amit Néró császár készíttetett az egyik hadjárata során. Akkoriban azonban még havat és jeget kevertek el mézzel, gyümölcspürével, alkohollal és mogyorókkal. Manapság természetesen a jégkása fagyasztókban készül –  amely nagyon egyszerű (nincs szükség fagylaltgépre sem!) de azért íme néhány tipp, majd néhány egyszerű de nagyszerű  jégkása, azaz granita recept:

Jégkása  – granita tippek

  • A szicíliai granita általában durvább, mint az általános granita, amely dara állagú, majdnem sorbet. A legnépszerűbb olasz ízek a citromos, mandarinos, kávés, mandulás és mentás.
  • A granita passzol egy vegán diétába, hiszen nem tartalmaz se tojást, se tejterméket.  Éppen ezért tejre, tojásra allergiásak is fogyaszthatják.
  • Elkészítése: A jégkását elkészíthetjük akármilyen frissen préselt vagy készen vásárolt gyümölcsléből, gyümölcspüréből, smoothieből. Általában cukorsziruppal kombináljuk, de ízesíthetjük aprított mentával, darált diókkal, mogyorókkal, esszenciákkal is.
  • Alaprecept: Először cukorszirupot készítünk (1 csésze víz, ½ csésze cukor), amit kihűlve elkeverünk 3 csésze gyümölcslével (vagy vízzel és gyümölcs pürével), majd egy lapos fagyálló tepsibe öntjük és lefagyasztjuk. Félóránkét egy villával áttörjük mindaddig, amíg kásaszerű jégkristályokat nem kapunk (legalább 3-szor).
  • Ha italként szeretnénk fogyasztani, fagyasszuk le jégkocka tartóban a cukorsziruppal elkevert gyümölcslevet-pürét, majd fogyasztás előtt turmixoljuk szét a jégkockákat (ez a jégdara).
  • Ha túl sok a granita massza –  a felesleges mennyiségből készíthetünk pálcás jégkrémet is!
  • Egészségesebb verziók: a cukrot helyettesítsük fruktózzal, mézzel, juharsziruppal vagy agávésziruppal -lásd diétás fagyi.
  • Felnőtt verziók: fagyasztás előtt adjunk a keverékhez néhány kanál gyümölcslikőrt, vagy a vizet helyettesítsük pezsgővel!
  • Tálalás: Szicíliában a granitát nyáron briós mellé tálalják reggelire, máshol kávézás kiérőjeként. Nyáron nagyon finom desszertként vagy nassolni aprósüteményekkel találva, de hűsítő italként vagy édességként is fogyaszthatjuk. Vendégváró menükben remeket helyet foglal a fogások között (tisztítja a szánkban az előző fogás ízét). A jégkását tálaljuk üvegkelyhekben, poharakban, porcelán csészékben, tálkákban – de akár gyümölcshéjakban is (ketté vágjuk a gyümölcsöt, kikaparjuk a húsát, és a keletkezett üregbe töltjük a jégkását – ideális erre a mangó,  citrom, zöldcitrom, narancs, passionfruit, papaya, füge)
  • A legtöbb jégkása 2-3 hétig tárolható a fagyasztóban.

Jégkása – granita receptek

Az alábbi klasszikus és egyszerű granita receptek gyorsan elkészíthetők, az alkotóelemeket lehet helyettesíteni hasonló gyümölcsökkel:

Narancsos jégkása

  • Hozzávalók: 1 csésze víz, ½ csésze cukor, 2 narancs reszelt héja, 6 narancs frissen préselt leve, 1 citrom leve, 3 ek narancsvíz (opcionális)
  • Elkészítés: a reszelt narancshéjat, cukrot és vizet felmelegítjük, addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad. Hűlni hagyjuk, majd hozzáöntjük a narancs és citromlevet (és narancsvizet). Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).
  • Tipp: Tálaljuk passionfruit kikapart magjával – nagyon finom!

Kávés jégkása

  • Hozzávalók: 2 csésze espresso kávé, 1 tk reszelt citromhéj, 5 ek cukor, 1 ek citrom leve
  • Elkészítés: készítsünk 2 csésze erős kévét. Adjuk hozzá a citromhéjat,  5 perc múlva szűrjük át. Még a ameleg kávéban keverjük el cukrot, amikor kihűlt a citromlevet adjuk hozzá. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).
  • Tipp: fagyasztás előtt adjunk hozzá 2-3 ek Amarettot is!

Citromos jégkása

  • Hozzávalók: 4-5 nagy citrom, 2 csésze víz, 1 csésze cukor
  • Elkészítés:  2 citrom héját vékonyan megpucoljuk, a citromokat félbevágjuk, kifacsarjuk a levüket ( 1 csésze citromlevet kapunk). A vizet és cukrot sziruppá főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük a citromlevet és a citromhéjat. Amikor kihűlt, leszűrjük. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).
  • Tipp: fagyasztás előtt adhatunk hozzá 1-2 kanál limoncellot is!

Mentás jégkása

  • Hozzávalók: 5 dkg mentalevél,  2.5 dl víz, 4.5 dkg cukor
  • Elkészítés: A mentaleveleket forró vízzel leöntjük. Amikor élénk zölddé válnak, hideg vízben leöblítjük, majd  papírtörölközőn lecsurgatjuk, utána turmixgéppel eldolgozzuk a vízzel és cukorral. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).

Mangó-zöldcitrom jégkása

  • Hozzávalók: 3 csésze apróra vágott érett mangó húsa, 1 csésze víz, 2 zöldcitrom leve, 2 ek cukor
  • Elkészítés: A mangót össueturmixoljuk, majd elkeverjük a cukorral, zöldcitromlével és vízzel. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).

Bogyós jégkása

  • Hozzávalók: 90 dkg bogyós gyümölcsök, 1 csésze víz, ½ csésze cukor, 1 ek citrom-zöldcitrom leve
  • Elkészítés: a gyümölcsöket pürézzük, a cukrot és vizet sziruppá főzzük, amikor kihűlt, a pürével elkeverjük  ( a bogyós pürét  át is lehet préselni egy szűrőn, de nem muszáj). Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer)
  • Tipp: a recept elkészíthető földieper, kékáfonya, málna, szeder, fekete ribizli, ribizli bármely kombinációjával, de egyféle gyümölccsel is. Érdekesebbé tehetjük 1-2 ek  bogyós gyümölcslikőr hozzáadásával.

Epres-mangós jégkása

  • Hozzávalók: 75 dkg földieper, 1 ek zöldcitrom leve, 10 dkg cukor, 2.5 dl víz, 6 nagy mangó húsa
  • Elkészítés: Az epret és zöldcitromlevet összeturmixoljuk. A cukrot a vízben felmelegítjük, amikor a cukor elolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk. Elkeverjük az epres pürével. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).
  • Tipp: ugyanezt elkészíthetjük málnával is

Görögdinnyés jégkása

  • Hozzávalók: ½ csésze víz, 5 ek cukor, ½  (nagy) dinnye húsa, 2 zöldcitrom leve és reszelt héja
  • Elkészítés: a vizet és cukrot felforraljuk, amikor  a cukor teljesen elolvadt, leveszzük a tűzhelyről. Hűlni hagyjuk. A dinnyét kézi turmixszal eldogozzuk, majd  átpréseljük egy szűrőn. Hozzáadjuk a szirupot és a zöldcitrom levet, reszelt héjat. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb. 3-4 szer).

Meggyes jégkása

  • Hozzávalók: 90 dkg meggy, 1 tk balzsamecet, 3 ek cukor, 1 csésze víz
  • Elkészítés: A meggyet kimagozzuk, összeturmixoljuk, majd egy szitán átpréseljük. Hozzáadjuk a balzsamecetet. A cukrot a vízben felmelegítjük, amikor elolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
    Elkeverjük az átszűrt meggypürével. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).

Barackos jégkása fügével

  • Hozzávalók: 50 dkg őszibarack húsa, 10 dkg cukor, 2 dl víz, kb 6 füge
  • Elkészítés: A barackhúst pürézzük. A vizet és cukrot felmelegítjük, amikor elolvadt a cukor, lekapcsoljuk a tűzhelyt, hűlni hagyjuk. A szirupot elkeverjük a barackpürével. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer). Félbevágott fügével tálaljuk.

Pezsgős epres jégkása

  • Hozzávalók: 2 csésze pezsgő, 1 csésze pink grapefruit lé, 1 csésze eper,  ½ csésze cukor
  • Elkészítés: a cukrot és vizet sziruppá főzzük, hűlni hagyjuk. Az epret pürézzük, elkeverjük  a sziruppal, grapefruitlével, majd a pezsgővel. Lapos tepsiben, fóliával letakarva lefagyasztjuk, félóránként villával áttörjük (kb 3-4 szer).

Egyéb különleges granita receptek

  Kapcsolatos cikkek

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .