május 05., csütörtök : Györgyi

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Kakaós csiga

június 29, 2009  
kategória Gyerekeknek, Receptek, Sütemények

Kakaós csigaGyerek, de felnőtt kedvence is a pékségekben kapható kakaós csiga. Elkészítése házilag sem bonyolult, ráadásul ízlés szerint alakítható. Készíthetünk kisebbet-nagyobbat, süthetjük egymástól távol, vagy szorosan egymás mellett, édesen, vagy kakaósabban, ki hogyan szereti..

Hozzávalók:

  • ½ kg liszt
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 7 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • csipetnyi só
  • 3 dkg vaj (olvasztva)
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 ek kakaó
  • tetejére: 1 dkg vaj, 0,5 dl tej, 1 cs vaníliacukor

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk. A kelt tésztához az élesztőt kevés langyos tejben 1 teáskanálnyi cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet kimérjük, nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót. A maradék tejhez hozzáadjuk a maradék cukrot, a vajat, elkeverjük.
  3. Az élesztős tejet, a vajas-cukros tejet, valamint a tojást és a sárgáját a liszthez adjuk, és alaposan összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  4. A cukrot és a kakaót elkeverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, téglalap alakban. A tésztát szilikon ecset használatával megkenjük az olvasztott vajjal, egyenletesen rászórjuk a cukros kakaót. A tésztát hosszú oldaláról szorosan feltekerjük, mint a piskótát. Éles késsel kb. 1,5 cm széles szeletekre vágjuk. A szeleteket ujjainkkal kissé kör alakúvá megformázva sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kellő távolságban. A tepsit a sütőbe tesszük, bekapcsoljuk. Amint eléri a 175 fokot mérjük az időt. Kb. 20 perc alatt megsütjük.
  5. Tetejére: a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a vajjal és a vaníliacukorral. 5 perccel a sütési idő lejárta előtt kivesszük a tepsit, a vajas-cukros tejjel szilikon ecset használatával megkenjük a csigák tetejét. Még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Tippek

  • A csigákat süthetjük szorosan egymás mellett is. Ebben az esetben csak minimális helyet hagyjunk a csigák között a tepsin, további dagadás és a sütés által össze fognak érni.
  • A kakaós csiga legfinomabb része a belseje. Aki osztja ezt a véleményt, ossza a tésztát ketté, és két vékonyabb tekercset készítsen belőle (ezt ajánljuk egyébként a kevésbé rutinosaknak is, így könnyebb dolgozni a tésztával). Így kisebb és több csigát kapunk.
  • Friss élesztő helyett szárított élesztőt is használhatunk.
  • A töltéshez szánt kakaó és cukor mennyisége, aránya ízlés szerint – mértékkel – módosítható. A csigák tetejének megkenése elhagyható (a bevonat puhábbá, és fényesebbé teszi a csigát).
  • A kész csigát kihűlés után porcukorral megszórva, de akár olvasztott csokoládéval bevonva is tálalhatjuk.
  • Ha fél adag tésztát készítünk, a szeleteket kissé szélesebbre vágva (kb. 2-3 cm) akár egy (24 cm) torta alakú kerek formába is rakhatjuk egymás mellé a csigákat, így kakaós kalácstortát kapunk. Lásd még túrós kalácstorta.
  • A csiga frissen a legfinomabb. Fél adag készítését javasoljuk ezért akkor is, ha kisebb adag, vagyis darabszám is elegendő a csigákból. A fenti adag nagy, kb. 25 db kisebb csiga lesz belőle.
  • A kakaós csiga elkészíthető leveles tésztából is a fahéjas csiga receptje alapján (fahéj helyett kakóport alkalmazzunk!), illetve mini kakaós csigaként élesztős leveles tésztával. Kakaós csiga muffinformában>>

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .