szeptember 22., péntek : Móric

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Karácsony olcsón

November 16, 2008  
kategória Család, Ünnepek

Olcsó karácsonyTény, hogy a karácsony az év legköltségesebb ünnepe. A jelenlegi gazdasági helyzetben azonban alaposan meg kell gondolunk, hogy mire és mennyit költünk . Sokan aggódnak azért, hogy megfeleljenek az „elvárásnak” – legyen az egy ünnepi vacsora kivitelezése vagy a megfelelő ajándék megvásárlása. Azonban a karácsonyt meg lehet valósítani olcsón, ugyanakkor kellemes élményt biztosítva..

Először is ne feledjük el, hogy a karácsony a szeretet ünnepe – nem a versengő ajándékozás és a mértéktelen evészet-ivászat a lényege. Csupán a mai fogyasztói társadalmunk célja az, hogy minél többet vásároljunk, együnk, igyunk– még akkor is, ha nem tehetjük meg vagy nem találjuk helyénvalónak. A csábító kirakatok, az újságok és TV műsorok propagandája, a karácsonyi énekek folytonos pumpálása előbb-utóbb mindenkit elkábít.

Azonban ha időben beszerzünk mindent, ami szükséges egy szép és szerény karácsony megvalósításához – nem csupán rengeteget spórolhatunk, de  minimalizálhatjuk a karácsonyi ünnepekkel járó stresszt is.  Íme néhány tipp:

Ajándékok

 • A karácsonyi ünnepek legköltségesebb kiadása az ajándékok vásárlása. Ha lehet, egyezzünk meg rokonokkal és barátokkal, hogy ne ajándékozzuk egymást az idén, csakis a gyerekeket. Ha ez nem megvalósítható, készítsünk ajándékokat saját magunk – sok-sok ötletet adunk ehhez a karácsonyi ajándékok saját-kezűleg bejegyzésünkben.
 • Különösen sikeresek az ehető karácsonyi ajándékok, amelyek nem csupán egyediesek és finomak, de egy kész vagyont spórolhatunk meg, főleg ha sokat készítünk egyszerre! Gyerekeket ne halmozzunk el drágábbnál drágább ajándékokkal –  tanítsuk meg őket, hogy a karácsony a család, az együttlét és a figyelmesség ünnepe. Vonjuk be őket a karácsonyi előkészületekbe – lásd karácsony gyerekekkel sorozatunk.
 • A karácsonyi ünnep legszebb ajándéka a kedvesség és a figyelem – amely ingyenes! A szokásos évi üdvözlőlap helyett hívjuk vagy keressük fel távoli rokonainkat, ismerőseinket – idős szomszédinknak aprósütemények helyett ajánljuk fel a segítségünket (pl takarításra, bevásárlásra), vagy ha egyedül élnek, hívjuk át őket vacsorázni szentestén!
 • Legyünk udvariasak és kedvesek embertársainkkal az utcán, boltokban stb – mosolyogjunk (még akkor is, ha ez nem magyar szokás)!!!

Dekorálás

 • Először is ne vigyük túlzásba a dekorációt – nem kell minden helységnek ünnepi díszletben ékeskedni. Rengeteget spórolhatunk, ha egyszerű, akciós díszeket, dekorációkat vásárolunk. Ezeket tovább dekorálhatjuk szalagokkal, matricákkal és egyéb módszerekkel (lásd sajátkezű karácsonyi díszek).
 • Nézzünk szét az otthonunkban – nagyon sok díszt, üveget, tárgyat könnyen és olcsón ünnepiessé varázsolhatunk – példa erre a karácsonyi üveg mécsestartók.
 • A természetben talált elemek hasznosítása nem csupán a legolcsóbb megoldás (szinte ingyenes), de környezetbarát is. (További tippek lásd zöld karácsony.)
 • Ehető díszek készítésével is sokat spórolhatunk, amelyek ráadásul sokkal különlegesebb dekorációt eredményeznek, mint a drága csillogó-villogó kész (tömeggyártott) termékek.
 • Adventi naptárt és adventi koszorút is tudunk magunk készíteni – az eredmény sokkal olcsóbb és sokkal egyedibb, mint a bolti változat.
 • Soha ne dobjuk el a maradék csomagolópapírt, szalagot, de a kapott ajándékok csomagolását sem. Ezeket jövőre hasznosítani tudjuk karácsonyi üdvözlőlapok, díszek készítéshez.
 • Nem muszáj a karácsonyfa egy ünnepi dekoráció megvalósításhoz – alaklmazhatunk helyette (vagy mellette) olcsó és egyszerű karácsonyi ablakdíszeket.
 • Olcsó és egyszerűen elkészíthető dekorációk  listája a karácsonyi díszek bejegyzésben találhatók.
 • Sok-sok karácsonyi motívum található a karácsonyi sablonok cikkünkben.
 • Ne vásároljunk csomagolópapírt, tasakot –  készítsünk magunk érdekes, ünnepies csomagolást. Karácsonyi csomagolás>>

Akciók – leértékelések

 • Az évek peregnek, mint a pillanat –  vége a karácsonynak és máris itt van a következő. Ezért a karácsonyi ünnepeket követő leértékeléseken sok-sok mindent meg tudunk vásárolni a következő évre, sokszor akár 75%-al olcsóbban – ilyenek a díszek, üdvözlő kártyák, csomagolópapírok és szalagok, esetleg speciális befőttek, kekszek és egyéb ínyencségek (a szavatossági idejüket nézzük meg).
 • Ajándékokat is vásárolhatunk előre, pl könyveket, játékokat kisgyerekeknek, illatszereket stb – valójában mindent, ami nem divatos vagy “idei”.
 • Az ünnepeket megelőzően figyeljük az akciókat, és vásároljunk akkor, amikor a szükséges elemeket leértékelik.  Ehhez persze szükséges az, hogy időben legyen egy karácsonyi tervezetünk.

Ételek  – Italok

 • Állítsunk össze egy egyszerű karácsonyi menüt, amelyhez nem szükséges túl drága vagy  beszerezhetetlen alapanyag. A menüt előre dolgozzuk ki, és az élelmiszerboltokban rendszeresen ellenőrizzük a szükséges alapanyagok árát. Valószínű, hogy szinte mindent meg tudunk vásárolni discount áron, persze nem 2 nappal szenteste előtt. Természetesen csakis olyan alapanyagokat tudunk így beszerezni, amik elállnak a kamrában vagy a fagyasztóban. Sokféle sajt, friss kompót, felvágott, péksütemény hetekig (akár hónapokig) is eláll –  nézzük meg a csomagolást!
 • Fontos, hogy ne  készüljünk  rengeteg étellel, felesleges pénzkidobás!
 • A maradékot pedig használjuk fel egyéb ételekhez!
 • Házias karácsonyi sütemények készítése is sokkal olcsóbb (és finomabb), mint a cukrászdában rendelt édességek! Szaloncukor házilag>>
 • Italokat is kezdjük el gyűjteni már őszi akciókon –  fehér és vörös boron kívül karácsonykor nélkülözhetetlen a Portói, pezsgő, rum és konyak (sütikhez) – ha vendégeskedünk, akkor gondoskodnunk kell még sörről,  koktélokról és egyéb karácsonyi italokról.

Kapcsolatos cikkek:

    Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .